Home Contact/Links Disclaimer Sitemap

 

DONG Energy Solar Challenge, World Cup for Solar Powered Boats 2014

DONG energy Solar Challenge, World Cup for Solar Powered Boats 2014

Race overzicht: klik op een dag voor het verslag

 

Vrijdag 27 juni Technische keuring
Zaterdag 28 juni Proloog en sprintwestrijden
Zondag 29 juni Etappe Blauwe Stad Groningen
Maandag 30 juni Etappe Groningen - Zoutkamp - Drachten
Dinsdag 01 juli Etappe Drachten - Sneek
Donderdag 03 juli Etappe Sneek - Harlingen
Vrijdag 04 juli

1e Endurance en derde Sprint in Harlingen

Zaterdag 05 juli

Etappe Harlingen - Leeuwarden

 

 

De Clafis Private Energy Furia III Mk2 met schipper Gerard van der Schaar van MG Electronics is op zaterdagmiddag 5 juli de onbetwiste winnaar van deze 1e Lustrum editie van de DSC World Cup for Solar Powered Boats.


Klik hier voor de laatste etappe, de uitslag en onze conclusie over deze SolarChallenge


 


Vrijdag 27 juni  

We waren vrijdag 27 juni al bij dit Wereld Zonneboot Kampioenschap, de DONG Energy Solar Boat Challenge op de Campus bij de Blauwe Stad in Oost Groningen. Een Solar en E-varen evenement van internationaal en zelfs intercontinentaal fomaat.

 

Europees / Intercontinentaal

Als je er zo naar kijkt, dan is 't Europese / intercontinentale aspect met een derde van de boten best wel substantieel.

 

    Friesland Nederland Europa Intercont Bedrijf
Totalen 39 11 15 7 6 6
%   28% 38% 18% 15% 15%

 

Als je er beter naar kijkt en dan bedoelen wij "rekening houdt met hoe het echt zit" dan wordt het plaatje o.i. een slag anders. Waar gaat het dan om:

Bahrein vaart met de Poolse boot uit 2012, China vaart met een boot gebouwd bij de NHL in Leeuwarden voor de race van 2012. Gowrings vaart met de Furia two gebouwd in 2010 in Leeuwarden en de drie Vrupack boten komen (op de motoren na) helemaal uit Friesland. Dit geeft dan toch een ander beeld:

 

    Friesland Nederland Europa Intercont Bedrijf
Totalen 39 16 11 8 4 6
 %   41% 28% 21% 10%

15%

 

Natuurlijk mag iedereen roepen over dit evenement wat hij of zij wil, maar met dit Fryske smaldeel in de totale vloot, willen wij de oorspronkelijke Friese initiatiefnemers bij dit eerste Lustrum van deze race wel uitermate complimenteren.

 

Meest belangwekkende ontwikkeling: het varen op draagvleugels.

 

Nieuw is dit niet, sinds de race in 2010 hebben we het al gezien, maar nu heeft liefst 10 teams aangegeven dit te zullen gaan doen± A 04 Hanse Arnhem, A 08 ROC FP Sneek, A 16 Van Hall Larestein, T 63 Clavis Private Energy, T 64 Midnight Sun, T 65 TU Delft, T 68 SDOG Groningen en de drie V 20 boten ontwikkeld door Vripack.

 

Het team van de Hanse Hogeschool uit Arnhem vertelde ons het niet voor deze race klaar te hebben gekregen.

 

Bij de V20 boten ontstond een zodanige resonantie in de voorste draagvleugel, dat deze daardoor kapot ging. Hierdoor kunnen ze nu even niet harder dan 20 km/u. Hopelijk beschikken deze drie teams vanaf woensdag over vervangende vleugels.

 

Het vliegen oogt spectaculair, leidt als de boot uit het water komt tot een aanzienlijke versnelling, maar is vooral technologisch uitermate interessant omdat hierin een aantal ontwikkelingen samenkomen:

 • toepassing van betere zonnepanelen en achterliggende MPPT-technologie
 • het  compact en uiterst licht kunnen bouwen van de romp
 • het kunnen beschikken over een verhoudingsgewijs lichtgewicht motor met groot vermogen
 • ad idem voor wat betreft het batterijpakket en
 • draagvleugel techniek, met hier en daar software gestuurde trimfaciliteiten, hiervan zagen wij vandaag een drietal concepten.

 

Wij zien hier, al moet je dan nog wel over een paar heuveltjes (uitdagingen) heen kijken, beslist commerciële toepassingen, waarbij bijvoorbeeld politie en douane niet meer hoeven te surveilleren in grote lompe rubberboten met amper stationair draaiende grote motoren, maar in compacte bootjes zonder uitstoot, die pijlsnel ergens achteraan kunnen gaan. Dat zulke boten er dan ook voor particulieren komen mag u van ons geloven. En het gote voordeel is, dat ze geluidloos en vooral zonder golven zich verplaatsen.  Zo ver is het vandaag nog niet, bij het tweede lustrum van deze race is dit wel de realiteit.

 

Campus Blauwe Stad

 

Dag 0 Vrijdag 27 juni:

De dag voor de registratie van de teams en de technische keuringen door een team van keurmeesters onder leiding van Joris Melkert.

 

't Moet gezegd, als je zo over die Campus loopt, dan kun je je niet aan de indruk onttrekken, dat nagneoeg geen van de teams klaar is. En dan hebben we het er niet over of zoals voor de technische controle vereist is,  het plankje voor het nummerbord, de transponder en het landvast al wel op de boot zit.

Overal horen we geboor, gezaag en natuurlijk wordt er nog geprogrammeerd.

 

En dit ondanks het feit, dat de wedstrijdleiding met haar negen stappenplan de teams toch beslist een time management  handvat geeft. Van één team begrepen we zelfs,         Klik op foto voor meer foto's
dat de boot hier vandaag pas voor het eerst in het water ging. Christel Pieper hoofd communicatie van de DONG organisatie zei hierover tegen ons: "Voor veel teams is dit ook een uitje".

 

De Solarboat Grand Prix in Monaco:

Het goede nieuws is, dat een aantal van de teams toch wel aan de Solar Grand Prix in

de baai van Monaco deel gaat nemen. Alhoewel DONG volgende week zaterdag de Sunfactory panelen van de boten inneemt, zo vertelde Natasja Kesteloo hoofd wedstrijd organisatie ons, "omdat daar de verantwoordelijkheid in ons sponsorcontract met dit bedrijf ophoudt, zal een andere leverancier desgevraagd boten uit de A en B klasse van panelen voorzien". Voor de T-klasse en de V20 boten speelt het solar paneel probleem niet omdat deze boten al hun eigen panelen hebben. De wedstrijd in Monaco bestaat uit drie onderdelen: slalom, sprint en over een langere afstand snel varen. De race is vanwege de hogere golven / deining en het zoute water extra uitdagend voor de teams.  

Het is spijtig, dat sinds 4 juni, toen de DONG organisatie met haar persbericht kwam,
DONG en SOLAR 1 niet alsnog tot een oplossing zijn gekomen.

 

De techniek:

Wij hebben het niet in de boten geteld, maar we begrepen, dat al een twintigtal van de

teams voor wat betreft de batterij en bij een deel daarvan ook voor de telemetrie gebruik maakt van de producten van MG Electronics. Dat is heel mooi voor dit Leeuwarder bedrijf, dat zelf ook in de race meevaart. Vanuit het aanjagen van de ontwikkeling van elektrisch varen was het ons liever geweest, als de reglementen van de race meer opening zouden bieden op het kunnen gebruiken van off the shelf beschikbare componenten.  Waar de meeste teams elke keer weer een nieuwe boot bouwen kan met het enkel wijzigen van de reglementering heel gemakkelijk de opstap  worden gemaakt naar meer commercieel toepasbare boten,  

waardoor het voor bedrijven, anders dan louter qua sponsering, echt interessant wordt.   Klik op foto voor meer foto's

 

Bedrijven Teams:

Van de thans 7 deelnemende bedrijven teams horen alleen WhisperPower en MG tot de branche.

Voorzover wij hebben kunnen zien bestaat de aandrijving van de hele vloot uit PMG 132-, Lynch-, Angi-, Torqeedo-, motoren en een viertal specials waarvan wij u er hier één kunnen laten zien in de boot van het Antwerpse team. Hier draait het motortje 6.000 rpm bij vollast en de vertraging vindt plaats direct onder de motor en in de tandwielen onder water. De mooiste motoropstelling is die in de WhisperPowerboot.

 

Om een optimale aanstroming te hebben wordt door de teams die zelf hun saildrive ontwikkelen gekozen voor een trekschroef om de aanstroming niet te verstoren. Er is één team dat met een conventioneel schroefassysteem vaart. En het Turkse team gebruikt een trekkende POD die ze aan bovenzijde vergroot hebben voor meer roerwerking.

 

Saildrive's

Heel veel teams hebben hun propeller door MARIN laten berekenen, maar daarop, zo vertelt ons o.a. Tim Gorter van het NHL-team, in de feitelijke productie van de schroef nog aanpassingen doorgevoerd.

Ook de V 20 boot van de Marine vaart zo vertelt men ons efficiènter met deze  zelf ontwikkelde propeller dan met de standaard Torqeedo schroef. Alleen voor de sprint wedstrijden zal de Torqeedo propeller gebruikt worden, omdat deze bij snel optrekken minder slip geeft. Twee teams varen met twee z.g. contraroterende propellers. Het voordeel hiervan is een kleinere prop, dus minder diepgang.

 Klik op foto voor meer foto's     

 

De keuring van de boten:

Deze bestaat uit een aantal onderdelen: het elektrisch gedeelte, de veiligheidsvoorzieningen, de stabiliteitsproef en de vaartest. Één team kwam niet door de keuring omdat zaken aan boord niet voldoende geborgd waren.

 

We waren eerst bij de keuring van het elektrisch gedeeltede van de TU Delft boot, en daarna bij de stabiliteitsproef, die de boot eigenlijk maar nipt doorstond. De boten mogen met 15 kilo net buiten het gangboord geplaatst een maximale slagzij van 12 graden maken. Maar met Pilot Tim Heijnen aan boord ging de boot daar ver over heen. Gelukkig voorziet het reglement er in, dat ook gemeten mag worden met 70 kilo aan lood- broodjes onder in de boot.

Dankzij het lage zwaartepunt dat hiermee
     Klik op foto voor meer foto's         
wordt bereikt, voldeed de Delft boot aan de eis. Laat evenwel onverlet, dat de rand van het zonnepaneel met Tim als  ballast heel makkelijk het water raakt, zoals in Amsterdam.

Bij de concurrerende Furia III bleek alles voldoende in evenwicht.

Klik op foto voor meer foto's     

 

Onderdeel van de veiligheid is ook de eis, dat de pilot binnen 4 seconden uit de boot moet weten te komen. En tenslotte de boot dient te beschikken over een automatisch werkende bilgepomp. Om te laten zien dat die het doet kun je een paar emmers water in de boot gooien, je kunt de bilgepomp ook in een emmer met water onder dompelen. Tenslotte is de  vaartest waarbij de schipper moet laten zien dat hij de boot onder contrôle heeft op een parcoursje met slalom, een nauwe doorvaart en uiteindelijk moet ook vol "gas" gevaren worden, dat laatste deden de boten overigens maar amper.

 

Tot zover de vrijdag.

Op zaterdagmorgen is er om half negen de zwemtest voor de pilots, wij hoorden, dat bij één team de pilot het afgelopen voorjaar daarvoor speciaal heeft leren zwemmen.

 

 

Zaterdag 28 juni:

De dag begon met het wegen van de pilots, die minimaal 70 kilo zwaar moeten zijn en de zwemtest. Bij het Indonesische team moesten vier pilots hun deelname bandjes inleveren omdat ze niet bleken te kunnen zwemmen. Hoe is het mogelijk?

 

De proloog werd gecancelled toen bleek, dat de helft van de boten met technische problemen kampte, de boten moeten nu zondag de 29e maar laten zien dat ze de minimaal vereiste snelheden van 10 en 12 km/u voor de A+B resp. T+V klasse, over een afstand van 10 km, halen.

 

De uitslagen van de sprintwedstijd zijn:

A-klasse:

 1. A19 - NHL Solarboat Racing – 00:28
 2. A8 - Solarteam Friese Poort Sneek – 00:29
 3. A16 - Dutch Solar Boat Team – 0:29

B-klasse:

 1. B43 - Midnight Sun MAMK – 00:35
 2. B44 - Solarteam ROCvA – 00:42
 3. B46 - GUT Solar Team – 00:43

Topklasse:

 1. T63 - CLAFIS Private Energy Solar Boat Team – 00:18
 2. T66 - Gowrings Energy Team – 00:20
 3. T64 - Midnight Sun KYAMK – 00:25 

V20-klasse:

 1. V81 - Koninklijke Marine Solar Team – 00:29
 2. V83 - Team Achterhoek – 00:33 

 

Zondag de 29 juni Blauwe Stad - Groningen:

De dag begon slecht met het aan de kade in brand raken van de T68 Eclips, de

boot van het SDOG Racing Team uit Groningen. Er raakte gelukkig niemand gewond.

We zagen de boot vrijdagochtend nog aan de "keurings"monitor liggen bij Joris Melkert en ook zaterdag voer de boot nog goed. Het is te hopen dat snel bekend wordt wat de oorzaak van dit ongeluk is, zodat desgewenst iedereen z'n maatregelen kan nemen.

Klik hier voor nadere info

 

Anders dan bij de Dreamliner ging het merendeel van de boten gewoon van start.

Maar er strartten niet of vielen vandaag de volgende teams uit:

 1. Us Boat van het Friesland Collega            A03
 2. Team Inodonesia                                     A09
 3. Avans Solar Maritiem Breda                     A14
 4. ZSC Solar Boat Team uit Terneuzen         A21
 5. de boot van de University of Bahrein      A24
 6. het VHL/Nordwinzonnebootteam           A18
 7. DC Solar Team uit Emmen                       V84 en de eerder al achtergebleven boten van het
 8. Carnegie Mellon Solar Racing                   T61 en
 9. SDOG Racing Team uit Groningen            T68

 

Wij constateerden het vrijdag al, veel van de boten waren nog niet klaar, er werd overal nog uitermate gesleuteld, terwijl je toch mag verwachten, dat teams tenminste al wekenlang met hun boot hebben proef gevaren.

Teams waarvan wij weten, dat zij dit ook gedaan hebben, komen hier boven in het klassement.

 

Uitslagen etappe Blauwe Stad - Groningen 44 km:

A klasse                                                vaartijd     gem.snelheid

1 Dutch Solar Boat Team A 16  0.02:53:31 15,22 km/u
2 Scigrip Solar Boat Team   A 22 0.03:03:38     
3 NHL Solarboat Racing A 19 0.03:15:19     

B klasse                                                vaartijd     gem.snelheid

1 GUT Solar                   B 46 0.03:16:41 13,41 km/u
2 Marne Solar Team      B 42 0.03:53:08  
3 Solarteam ROCvA B 44 0.03:53:09  

TOP klasse                                            vaartijd     gem.snelheid

1 CLAFIS Private Energy T 63 0.01:27:22 30,34 km/u
2 TU Delft Solar Boat Team T 65 0.02:18:13 19,13 km/u
3 Gowrings Energy Team T 66 0.02:28:55 17,74 km/u
4 Midnight Sun KYAMK T 64 0.02:35:58 16,92 km/u
5 Liander Solarteam T 67 0.03:17:24 13,37 km/u
6 Solar Team Windesheim T 62 0.03:40:50  

 V20 Klasse                                           vaartijd     gem.snelheid

1 Koninklijke Marine Solar V 81 0.04:26:48 9,89 km/u
2 Achterhoek V 83 0.04:26:51 9,88 km/u

 

Onze anlayse is dat de TU Delft boot met pech te kampen heeft gehad, want ze voeren met een gemiddelde snelheid die op hun lift-off snelheid ligt. De boot heeft dus wel veel harder gevaren, maar kon dit niet volhouden.


 

Maandag 30 juni  Etappe Groningen - Zoutkamp - Drachten

 

De finish in Drachten, waar het Drachtster publiek al wel breed was toegestroomd, was met een uur vertraagd.

 


Foto's Courtesy: Hoogte fotografie NID-Drachten.nl    

Brand in de T68 Eclips van het SDOG Racingteam

Dat uur extra tijd gaf ons gelegenheid te spreken met Joris Melkert Hoofd Technische Commissie bij de DSC over het ongeluk met de T68 van Erik Zwart, Lude Feldbrugge en Niek van Prooijen zondagochtend.

Hij vertelde ons, dit in tegenspraak met het door de DSC-organisatie naar buiten gebrachte bericht, waarin gesproken wordt van een ontplofte accu, van de leden van het SDOG team begrepen te hebben:

“dat er vonken uit de motorcontroller kwamen en dat die verantwoordelijk leken voor het ontstaan van de brand. Het team had, naar hij van hen begreep, overigens al eerder een brandprobleem met een controller gehad”.

Wij gaan er vanuit dat er ook vanuit de DSC-organisatie nader onderzoek gedaan zal worden, teneinde te achterhalen wat de feitelijke oorzaak is, zodat hier lessen uit getrokken kunnen worden.

 

[Na de race vernamen wij uit andere bron, dat toen op zondagochtend de boot naar de kade werd gereden om met de op de trailer aanwezige kraan te water gelaten te worden de batterijen al vol waren. De zonnecellen produceerden echter door en het veiligheids systeem zou de toestroom van die energie niet (tijdig genoeg althans) hebben afgekoppeld. Voorzover de brand verder al iets met de batterijen te maken zou hebben, dient opgemerkt te worden, dat de boot ook nog was toegerust met vier batterijen die hun herkomst hebben in de model-vliegtuig/helicopterwereld. Klik hier Deze wijken qua karakteristiek af van de Lithium batterijsystemen zoals die in auto's en boten worden toegepast.]

 

Finish Etappe Grongingen - Zoutkamp - Drachten

De finish van de eerste drie boten op het water bij de Jelle Plantingastraat, ziet u in onderstaande slide show.

E.e.a. werd aan elkaar gepraat door speaker Gert Jan Tuinen, die daarbij gebriefd werd door Dennis Carton, van Geosports, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de tijdmeting tijdens de race.

 

 

 

 

 

 

Dinsdag 1 juli Etappe Drachten - Sneek + 40 km

Met het Bestuur van SEFF, De Stichting die zich in Friesland beijvert voor elektrisch varen, vergaderden wij op Bûtenpleats it Gês aan de Houkesloot, naast het kantoor van Vripack in Sneek, om de doorkomst van de Solar vloot te kunnen volgen.

 

Beleef de doorkomst van en de strijd in de Solarvloot 2014 met ons mee?

 

Klikt u in onderstaande lijst op de teamnaam en of het nummer van de boot voor slide shows en foto's van die doorkomst:

 

Plaats/  Teamnaam                                               Klasse/  Vaarduur  gem. snelheid

     Doorkomst                                                          Nummer            in KM/u

1 1 CLAFIS Private Energy Solar Boat Team S T 63   0.01:16:19 34,48
2 2 TU Delft Solar Boat Team S T 65   0.01:37:50 24,53
3 3 Gowrings Energy Team S T 66   0.01:58:59 20,17
4 4 Midnight Sun KYAMK   T 64   0.02:01:22 19,77
5 5 Liander Solarteam   T 67   0.02:41:01 14,91
6 6 NHL Solarboat Racing   A 19   0.02:44:27 14,59
7 9 GUT Solar   B 46   0.02:55:27 13,68
8   Midnight Sun MAMK   B 43   0.02:58:12 13,47
9 16 Solar team Antwerpen Maritime Academy   A 01   0.03:01:28 13,23
10 8 Sinnergy Solar Team ROC Friese Poort Drachten   A 20   0.03:01:37 13,21
11 18 HvA Solarteam   B 45   0.03:02:50 13,13
12 11 Solarteam Skipper   A 15   0.03:03:39 13,07
13 14 Koninklijke Marine Solar Team   V 81   0.03:05:09 12,96
14 13 WhisperPower Racing   A 07   0.03:05:13 12,95
15 7 Scigrip Solar Boat Team   A 22   0.03:06:16 12,88
16 15 SolarTeam FriesePoort Sneek + Kon. Marine V81 S A 08   0.03:08:37 12,72
17 17 Solarteam ROC van Amsterdam   B 44   0.03:08:44 12,71
18 12 China Dragon   A 10   0.03:11:24 12,54
19 10 Solar Team Windesheim   T 62   0.03:13:04 12,43
20 21 Marne Solar Team   B 42   0.03:17:32 12,15
21 20 HAN Solar Team   A 04   0.03:24:21 11,74
22 19 DC Solar Team S V 84   0.03:41:59 10,81
24 24 Stenden Solar boat                                                  A 06 0.03:56:59
25 23 SolarTeam Lindenborg                                              A 02 0.04:04:06
26 25 Achterhoek                                                              V 83 0.04:15:17
27 26 Antwerpen Solar Boat Team                                    A 13 0.04:40:43

 

 

Young Solar en verdere ontwikkelingen

Woensdag is als gebruikelijk de rustdag voor de teams.

Met Young Solar, de tweede dit jaar geïntroduceerde nieuwe eenheidsklasse, was er toch voldoende Solar spektakel in Sneek. Young Solar bewijst in ieder geval, dat elektrisch varen ook een hoog "fun-gehalte" kan hebben en we staan nog maar aan het begin van wat er mogelijk is.

Wie had in 2006 bij de eerste Solar race durven denken, dat snelheden van 45 km/u en etappe gemiddelden van dik boven de 30 km/u mogelijk zouden zijn. Uitermate Chapeau overigens voor Vripack dat er in geslaagd is haar V20 boot te ontwikkelen en te produceren en zeer low cost* te leveren. * voor circa 50% van wat de andere vliegende boten kosten

Er is een tweetal aanzetten gedaan dit naar commerciële meer persoons boten te vertalen (Czeers en PV-Sportsboat).

Wie pakt deze handschoen opnieuw op, want de technologie is nual wel een aantal stappen verder?

Minister Kamp heeft voor dit soort innovatieve initiatieven net 50 Mln vrij gemaakt.

 

Donderdag vaart/vliegt de Solar vloot naar Harlingen.

 

 

 

Donderdag 3 juli  Etappe Sneek - Harlingen

 

Blunder DONG organisatie Niet goed rekening gehouden met de diepgang van de boten.

Vanwege baggerwerkzaamheden was al een paar weken bekend, dat voor een klein deel van het traject niet de normale Elfstedenroute gevolgd zou kunnen worden.

Er was  voor het stuk voorbij Arum gekozen voor een omleiding. Deze voerde door een zeer smal slootje. Vanwege die beperkte breedte koos het TU Delft team ervoor daar niet met een snelheid > 19 km/u te willen "vliegen".

Met als gevolg, dat de boot door haar vleugels wel een totale diepgang krijgt van 80 centimeter en op die diepte een minstens dito breedte.

Echter die diepte was er niet waardoor op dat moment de vleugel direct al een op de bodem liggende boomstronk raakte. Er lag van alles onder water. Om te voorkomen dat de boot beschadigd zou raken waadden aan weerszijden teamleden door het water met de boot mee en baanden zo de weg voor de diep stekende vleugels.

Dat kost echter wel tijd en dat betekent dat het team in het totaal klassement is terug gevallen. En natuurlijk raakt dit ongerief juist de boten die vooraan (lees het snelst) varen.

De Clafis Private Energy Furia III T63 boot raakte er naar verluidt wel tien keer wat en liep er, net als de Gowrings Energy Sunseeker T66 boot, averij door op.

 

 

Bovenstaand beeldmateriaal Courtesy: TU Delft Solar Boat team  

Hiermee geconfronteerd besloot de Dong wedstrijdleiding de boten hier niet verder te laten varen en moesten ze getrailerd worden naar het punt voor de herstart. Of de teams daar vrolijk van werden staat te bezien!

 

Natuurlijk hebben de teams de DONG wedstrijdleiding hierop aangesproken. DONG zou toen aangegeven hebben het betreffende traject met een rubberboot gecheckt te hebben. Alleen kennelijk niet adequaat!

Immers, als je weet dat er in jouw vloot, waar jij als organisatie verantwoordelijk voor bent*, boten varen:

 • met een diepgang van 80 centimeter en op die diepte een minstens zelfde breedte,
 • en of een grote breedte boven water, zoals sommige B klasse en de V20 boten,

dan eist de zorgvuldigheid toch dat je als organisatie eerst heel goed checkt of jouw boten daar wel doorheen kunnen varen.

* Ref. hoe de Dong wedstrijdorganisatie wel met haar verantwoordelijkheid voor de teams in het Monaco traject omgaat!

 

De opgelopen averij konden de teams weliswaar voor de herstart herstellen, maar het TU Delft team is door deze  blunder van de Dong organisatie wel nodeloos op achterstand gezet.

Wat echter het meeste steekt, is dat DONG in haar communicatie over dit incident heel luchthartig de indruk wekt, dat zij het eigenlijk best wel goed in de hand hadden. Klik hier voor de informatie op de DONG site.

 

Om althans de uitslag van deze wedstrijd niet door dit incident te frustreren is ons advies om in het Geosports tijdmetingsysteem virtueel de finish te leggen waar van de originele Elfstedenroute moest worden afgeweken.

 [Achteraf heeft de westrijdleiding het Delftteam één uur tijd kwijtgescholden,
   waardoor ze weer op de tweede plaats stonden
]

 

De uitslag van vandaag, vaarafstand + 37 km ??

Plaats /  Teamnaam                                   Klasse /  Vaarduur  gem. snelheid

                                                                          Nummer         in KM/u

1 CLAFIS Private Energy Solar Boat Team T 63 0.00:56:12 39,50
2 Midnight Sun KYAMK T 64 0.01:23:09 26,70
3 Gowrings Energy Team T 66 0.01:23:45 26,51
4 Scigrip Solar Boat Team A 22 0.01:46:14 20,90
5 Liander Solarteam T 67 0.01:51:28 19,92
6 NHL Solarboat Racing A 19 0.01:52:28 19,74
7 Dutch Solar Boat Team A 16 0.01:52:47 19,68
8 VHL-Nordwin zonnebootteam A 18 0.01:53:03 19,64
9 GUT Solar B 46 0.01:57:30 18,89
10 HvA Solarteam B 45 0.02:01:07 18,33
11 Solar Team Windesheim T 62 0.02:01:09 18,32
12 Solar team Antwerpen Maritime Academy A 1 0.02:01:24 18,29
13 Equipe Solar Brasil A 12 0.02:01:53 18,21
14 Sinnergy Solar Team ROC Friese Poort Drachten A 20 0.02:03:26 17,99
15 Solarteam Skipper A 15 0.02:03:52 17,92
16 SolarTeam FriesePoort Sneek A 8 0.02:04:27 17,84
17 WhisperPower Racing A 7 0.02:04:40 17,81
18 China Dragon A 10 0.02:05:22 17,71
19 TU Delft Solar Boat Team T 65 0.02:10:18 17,04
20 Marne Solar Team B 42 0.02:18:20 16,05
21 Achterhoek V 83 0.02:22:00 15,63
22 DC Solar Team V 84 0.02:22:21 15,60
23 Antwerpen Solar Boat Team A 13 0.02:40:01 13,87
24 ZSC Solar Boat Team A 21 0.02:49:51 13,07
25 Stenden Solar boat A 6 0.02:56:58 12,54
26 Avans Solar Mariteam A 14 0.03:05:16 11,98
27 HAN Solar Team A 4 0.03:08:06 11,80
28 Ús Boat Friesland College A 3 0.03:35:07 10,32

 

Morgen in Harlingen een duurproef, of te wel wie kan er in een bepaalde tijd de meeste keren een parcours rondvaren en dit dan met als decor de  Tall Ships.  Met twee keer schutten door de zeesluis en op zout water.

Hopelijk op dat parcours geen wrakhout in het water, want ook dat is de verantwoordelijkheid van DONG !

 

 

Vrijdag 4 juli  Endurance en Sprint in Harlingen 

Een dag van stuivertje wisselen en vooral elkaar vaak tegenkomen.

 

Endurance

Op het laatste moment besloot de DONG organisatie de Endurance race niet plaats te laten vinden op de grachten rond de stad Harlingen, maar buiten de stad op de Bolswarderfeart, waar over 2,5 kilometer zo vaak mogelijk heen en weer gevaren moest worden. De teams werden op straffe van uitsluiting verplicht vanochtend om 10:00 uur hierover in de grote tent een palaver bij te wonen, waarbij zelfs een presentielijst getekend moest worden.

De prestaties waren merkwaardigerwijs niet zo spectaculair de winnaar de T64 Midnight Sun KYAMK zag kans in 2.00.23 uur acht rondjes te varen, dat is een gemiddelde snelheid van slechts 20 km/u, als een rondje 2 x 2,5 km is.

Het parcours was ook niet helemaal handig, althans de keerpunten waren zo nauw, dat de wedstrijdleiding de A21 ZSC Solar Boat Team verbood verder te varen, omdat deze boot niet vlot genoeg aan de uiteinden de boei kon ronden.

 

Grote pech voor het TU Delft team, dat kampte met lekkage in de achterste strut, t.w. die met de aandrijving. Pilot Tim Heijnen moest daarom hozen omdat de bilgepomp de laagjes water in de boot niet voldoende oppakt. We zagen dit eigenlijk vorige week ook al bij de keuring. Het team gebruikt om gewicht te besparen een bilgepomp met ingebouwde elektronische vlotter, maar die doet pas wat als ie geurende 20 secondes voldoende water ziet. Ja en zoveel water wil je niet in de boot hebben.Bovendien verplaatst dat water zich ook steeds al naar gelang de positie van de boot. Het team kon dus niet mee doen aan de Sprint wedstrijd en bereidt zich helemaal voor op de etappe van morgen.

 

U ziet het in onderstaande slide show waarvan het fotomateriaal afkomstig van het TU Delft team:

 

 

Derde Sprint wedstrijd in de Solar Challenge

Na een tocht door Harlingen en het schutten in de Tjerk Hiddes sluis konden de boten los in de Willemshaven met als de cor de 70 Tall Ships en het reuzenrad.

Waar het Clafis Private Energy team ervoor had gekozen niet aan de Endurancerace  mee te doen, want die telt toch niet mee in de eindklassering, moest concurrent Delft vanwege de lekkage verstek laten gaan in de Sprint.

 

SDOG is er weer bij:

Viel ons vanmiddag al op het track & trace scherm van GEOSPORTS op dat er weer een T68 boot rond voer. T68 was de boot die op zondagochtend in de Blauwe Stad door brand verloren ging. Het SDOG team voer dus nu mee met hun boot uit 2010,  op draagvleugels nog wel en zij halen er de derde plaats in de Sprint mee. Chapeau!

 

Winnaar van de derde Sprint wedstrijd is Gerard van der Schaar met zijn Furia III van het Clafis Private Energy Solar Boat Team.

 

 

Foto's Courtesy DONG  

 

Bekijkt u hieronder de uitslag van de sprintwedstrijd over 200 meter van vandaag:

 

Plaats /  Teamnaam                                   Klasse /  Vaarduur  gem. snelheid

                                                                          Nummer         in KM/u

1 CLAFIS Private Energy Solar Boat Team T 63 0.00:00:28 25,71
2 Gowrings Energy Team T 66 0.00:00:35 20,57
3 SDOG Racing Team T 68 0.00:00:38 18,95
4 Solar Team Windesheim T 62 0.00:00:42 17,14
5 Midnight Sun KYAMK T 64 0.00:00:43 16,74
6 SolarTeam FriesePoort Sneek A 08 0.00:00:45 16,00
6 Sinnergy Solar Team ROC Friese Poort Drachten A 20 0.00:00:45 16,00
7 HvA Solarteam B 45 0.00:00:53 13,58
8 DC Solar Team V 84 0.00:00:54 13,33
9 Koninklijke Marine Solar Team V 81 0.00:00:57 12,63
9 Dutch Solar Boat Team A 16 0.00:00:57 12,63
10 HAN Solar Team A 04 0.00:00:59 12,20
11 Solar team Antwerpen Maritime Academy A 01 0.00:01:03 11,43
11 SolarTeam Lindenborg A 02 0.00:01:03 11,43
12 Solarteam ROCvA B 44 0.00:01:06 10,91
13 GUT Solar B 46 0.00:01:07 10,75
13 Stenden Solar boat A 06 0.00:01:07 10,75
14 Carnegie Mellon Solar Racing T 61 0.00:01:12 10,00
15 Achterhoek V 83 0.00:01:17 09,35
16 Avans Solar Mariteam A 14 0.00:01:18 09,23
17 Marne Solar Team B 42 0.00:01:19 09,11

 

 

Morgen de grote Solar Challenge finale over een afstand van ongeveer 42 kilometer.

Het wordt dan waarschijnlijk de meest zon-arme dag van de hele race, maar dat weet je natuurlijk niet zeker.

Het Clafis Private Energy team kan er voor kiezen zonder vleugels te varen, een optie die TU Delft niet heeft.

Maar als we ons de regen in 2013 bij het NK herinneren, daar bleef de boot van Gerard ook gewoon op z'n vleugels varen.

TU Delft heeft alleen nu wel duurdere en efficiëntere zonnecellen en houdt dus bij weinig instraling iets meer vermogen.

 

Ook interessant is hoe de boot van ROC Friese Poort uit Sneek het op haar draagvleugels gaat doen.

 

We zullen het allemaal zien wie er morgenavond onder de koepel in de Prinsentuin op het podium staan.

Het blijft geweldig spannend, één balkje in het water kan fataal zijn en dat dan juist voor de boten die vooraan varen.

 

 

Zaterdag 5 juli  Eind Etappe Harlingen - Leeuwarden


De Clafis Private Energy Furia III Mk2 met schipper Gerard van der Schaar van MG Electronics is op zaterdagmiddag 5 juli de onbetwiste winnaar van deze 1e Lustrum editie van de DSC World Cup for Solar Powered Boats.

Hij voer de 220 km van De Blauwe Stad naar Leeuwarden in 7:03:12, dat wil zeggen met een gemiddelde snelheid van 31,19 km/u.

 

 

Tweede in het eindklassement is Team Gowrings Energy van Joop Steenman, die voer met de Furia II Mk 3 (dus ook een boot ontwikkeld in het "huis" van MG Electronics).

Joop had een tijd van 10:39:20, goed voor een gemiddelde snelheid van 20,65 km/u.

 

Weer pech voor het TU Delft team wier boot bij Menaldum door een windvlaag werd gepakt en omsloeg. Door adequaat ingrijpen door de begeleidende teamgenoten kon de boot snel weer varend worden gekregen, maar dat kost tijd.
Na een uitgebreide controle tijdens de tussenfinish bij het WTC, vloog de boot weer over de Leeuwarder grachten. Echter de shunt was uitgevallen, waardoor er geen batterijstatus info meer beschikbaar was. De batterij raakte leeg waardoor het hele systeem aan boord uitviel.De boot moest gesleept wor- den. Niet finishen geeft dan veel straftijd. Het goede nieuws is dat Monaco een nieuwe kans biedt. klik op foto voor slideshow       Foto's Courtesy TU Delft Solar Boat Team  

 

 

In het GEOSports uitslagensysteem eindigen ze op de vierde plaats.

DONG Energy Solar Challenge 2014

Race ranking after Leg: Harlingen - Leeuwarden (C)  Class A, B, T.
 
PlaatsParticipantClass

Start

number

DNS timeDNF timePenaltyTime

Final

time

Average

speed

1 CLAFIS Private Energy Solar Boat Team T 63       0.07:03:12 0.07:03:12 31,19
2 Gowrings Energy Team T 66       0.10:39:20 0.10:39:20 20,65
3 Midnight Sun KYAMK T 64       0.11:11:37 0.11:11:37 19,65
4 TU Delft Solar Boat Team T 65   0.04:58:12   0.07:02:48 0.12:01:00 18,31
5 Liander Solarteam T 67       0.14:18:10 0.14:18:10 15,38
6 Scigrip Solar Boat Team A 22       0.14:29:35 0.14:29:35 15,18
7 NHL Solarboat Racing A 19       0.14:33:53 0.14:33:53 15,10
8 GUT Solar B 46       0.15:24:34 0.15:24:34 14,28
9 Solar Team Windesheim T 62       0.15:40:30 0.15:40:30 14,04
10 Sinnergy Solar Team ROC Friese Poort Drachten A 20       0.15:47:21 0.15:47:21 13,93
11 Solar team Antwerpen Maritime Academy A 1       0.16:24:35 0.16:24:35 13,41
12 Solarteam Skipper A 15       0.16:31:50 0.16:31:50 13,31
13 China Dragon A 10       0.16:40:22 0.16:40:22 13,20
14 Solarteam ROCvA B 44   0.02:39:05   0.14:49:29 0.17:28:34  
15 HvA Solarteam B 45   0.05:19:14   0.12:21:34 0.17:40:48  
16 Equipe Solar Brasil A 12   0.04:40:43   0.13:25:05 0.18:05:48  
17 SolarTeam FriesePoort Sneek A 8   0.01:12:33   0.17:01:48 0.18:14:21  
18 Marne Solar Team B 42     0.00:32:10 0.17:54:53 0.18:27:03  
19 WhisperPower Racing A 7   0.06:09:19   0.12:22:33 0.18:31:52  
20 HAN Solar Team A 4       0.20:10:19 0.20:10:19 10,91
21 DC Solar Team V 84   0.05:06:53 0.06:09:20 0.09:59:36 0.21:15:49  
22 Achterhoek V 83   0.04:15:17 0.06:09:20 0.11:05:13 0.21:29:50  
23 Stenden Solar boat A 6       0.22:20:15 0.22:20:15 09,85
24 Antwerpen Solar Boat Team A 13   0.15:58:47   0.09:36:34 1.01:35:21  
25 YTU Solar Boat Team A 11   0.13:56:51   0.11:54:28 1.01:51:19  
26 Avans Solar Mariteam A 14   0.22:45:16   0.04:01:59 1.02:47:15  
27 Carnegie Mellon Solar Racing T 61 0.23:59:59 0.08:51:17   0.05:09:58 1.14:01:14  
28 Dutch Solar Boat Team A 16 0.23:59:59 0.05:08:45 0.00:06:48 0.09:10:45 1.14:26:17  
29 Koninklijke Marine Solar Team V 81 0.23:59:59 0.00:47:07 0.06:09:20 0.09:57:29 1.16:53:55  
30 SolarTeam Lindenborg A 2 0.23:59:59 0.06:09:19   0.14:16:13 1.20:25:31  
31 ZSC Solar Boat Team A 21 0.23:59:59 0.16:35:57   0.08:11:00 2.00:46:56  
32 Ús Boat Friesland College A 3 0.23:59:59 0.22:45:16   0.03:35:07 2.02:20:22  
33 VHL-Nordwin zonnebootteam A 18 1.23:59:58 0.06:46:29   0.06:12:34 2.12:59:01  
34 Midnight Sun MAMK B 43 2.23:59:57 0.08:34:44   0.02:58:12 3.11:32:53  
35 University of Bahrain A 24 1.23:59:58 0.11:27:12   0.04:28:29 2.15:55:39  
36 MARINE Solar Boat Team A 9 4.23:59:55       4.23:59:55  
37 SDOG Racing Team T 68 0.23:59:59       0.23:59:59  
 

Dit is de later op de avond door de Dong organisatie gepubliceerde einduitslag:

Algemeen klassement

Topklasse
1. T63: CLAFIS Private Energy Solar Boat Team - 7.03.12
2. T66: Team Gowrings Energy - 10.39.20
3. T64: Midnight Sun KYAMK - 11.11.37

Challenge A
1. A22:Scigrip Solar Boat Team - 14.29.35
2. A19: NHL Solarboat Racing - 14.33.53
3. A20: Sinnergy Solar Team - 15.47.21

Challenge B
1. B46: GUT Solar - 15.24.34
2. B44: Solarteam ROCvA - 17.28.34
3. B45: HvA Solarteam - 17.40.48

V20

1. V84: DC Solar Team - 21.15.49
2. V83: Achterhoek - 21.29.50
3. V81: Koninklijke Marine Solar Team - 1.16.53.55

 

Onze conclusie:

 • Het is fantastisch dat het goed te doen blijkt boten te bouwen die licht genoeg zijn om met een beperkt aandrijfvermogen op draagvleugels uit het water te komen en gemiddelde snelheden > 30 km/u te halen.
 • Het tijdens het varen met zonnepanelen opwekken van de benodigde energie maakt grote batterijsystemen overbodig.
 • Het vergt heel veel kennis en kunde om op dit hoge niveau te kunnen presteren. Wat dit aangaat verdient het TU Delft team alle lof, zij gingen voor een podiumplaats en namen het daarbij op tegen een team, dat al sinds 2008 bij elkaar is.
 • Omgekeerd is, omdat bij de meeste deelnemende universiteiten of hogescholen steeds nieuwe teams geformeerd worden, dit ook de achilleshiel van dit evenement, waar het gaat om het met meer progressie in de breedte van het veld omhoog kunnen trekken van de prestaties, met als uiteindelijk doel, ontwikkelingen uit deze race hun plek te laten vinden in de reguliere watersport industrie.
 • Hieraan levert met de huidige wedstrijdformule het DSC-team, met enkel route- en gadget aanpassingen nog lang niet, met een evenement van dit formaat en pretentie, de op dit vlak te verwachten adequate bijdrage.
 • Het in de wedstrijd introduceren van het V20 concept was in deze context een geweldig initiatief.
 • Er moet dus in de aanloop naar Leeuwarden Culturele Hoofdstad in 2018 voor beide aankomende races het nodige veranderen. Of daarbij, zoals nu het plan is, het starten vanuit ons omringende hoofdsteden, te beginnen in 2016 in Amsterdam, daarbij voldoende zal helpen is beslist de vraag.

 

Laat onverlet, dat wij alle deelnemende teams uitermate complimenteren met hun inzet en prestaties. Wij geven ze graag mee hun opgendane kennis over twee jaar zelf weer te gebruiken, of anders deze zo snel mogelijk te delen met opvolgende teamleden.

 

Vooreerst gaan de teams, zonder DONG organisatie, volgende week naar de Solar Grand Prix in Monaco.

Wij gaan er vanuit, dat dat daar een geweldig spektakel zal kunnen worden, alle succes toegewenst!

 

©  2014 Platform voor Elektrisch en Hybride Varen

      Tekst en foto's Anton Schiere.

 

©2004-2017 Elektrischvaren.info Secured by XS4HumansOnly