Home Contact/Links Disclaimer Sitemap


DUTCHCAT Twelve gedoopt                                         update dd. 19-08-2016

DUTCHCAT Twelve gedoopt

Het was op vrijdag 19 augustus 2016, dat een tweetal burgemeesters, vanuit de verbon- denheid die Jan van Eck met zowel Wateringen, als met Bunschoten-Spakenburg heeft, bouwnummer 1 van DutchCat Twelve in de Bunschoten-Spakenburger haven kwam dopen.


De ceremonie moest die ochtend worden uitgesteld omdat burgemeester Sjaak van der Tak van de Gemeente Westland, net als wij overigens, urenlang vast stond in een file op de A12. Voor de Bunschoter burgervader Melis van der Groep was het inhuldigen van de DutchCat een "thuiswedstrijd".

 

DutchCat Twelve is als je h'm zo ziet nog veel imposanter dan op de computer animaties van Vripack.

Reinout Snoeck van Snoeck Technical Solutions, importeur van Kräutler lichtte ons, terwijl de boot aan het varen was, de techniek aan boord toe.

Van de totaal zes aandrijfopties die DutchCat biedt, ligt er hier de lichte parallel hybride versie in. Met licht bedoelen we dan, dat er een tweetal Yanmar's van maar 30 Pk met elk een 10 kW Kräutler e-motor geinstalleerd is. De e-motoren drijven via een riemoverbrenging en een elektromagnetische (ont)koppeling ook (dus parallel) de schroefas aan. Klik hier voor het systeem schema.


Die e-motoren worden gevoed uit een 48 kWh WhisperPower voltractie Gel batterijpakket, dat op zijn beurt regeneratief gevoed kan worden door de elektromotoren als de Yanmar's draaien, met walstroom, of optioneel vanuit de on-board 6 kW WhisperPower genset.


De beide boegen van de cat snijden als een mes door het water, waardoor er in tegenstelling tot de Vripack plaatjes amper sprake was van golfvorming en dat is natuurlijk energetisch heel mooi.


 

Meer informatie over de DutchCat Twelve leest u in het onderstaande artikel en klik hier en klik hier en klik hier, voor deze laatse drie artikelen moet u wel ingelogd zijn. 

 

© 2016 Platform voor Elektrisch & Hybride Varen

tekst:         Anton Schiere  

foto's:        Anton Schiere
Courtesy: 
De Bunschoter   (1e foto van beide burgemeesters)

                  WhisperPower    (banner foto stuurstand/machinekamer, systeemschema)

                  RTV Bunschoten (video stills onderwaterschip, roer met propeller)

 


DutchCat Twelve                                                               artikel dd. 03-01-2014

 

 

Zoals u weet zijn wij een groot voorstander van CAT's, louter omdat ze doorgaans energetisch efficiënter blijken te zijn dan monohulls.

Toch dringt de cat als rompvorm maar zeer mondjesmaat door in de pleziervaart. Wel als zeilboot, of als zeegaand zeiljacht, maar nauwelijks als motorboot. Terwijl we dit type boot professioneel als bijvoorbeeld snelvarende ferry e.d. wel steeds vaker zien.

 

Daar is misschien ook wel een reden voor, want alhoewel een cat je een geweldig oppervlak biedt vergt het ook een grotere boxbreedte. Daar staat dan wel tegenover een handzamere ruimte, ultieme stabiliteit en uiterst efficiënt varen.

 

Dat laatste is vooral van belang als je met een groot schip elektrisch wilt varen, of anders gezegd op deze nieuwe manier van de watersport wilt genieten. Dan komt zo'n efficiënt onderwaterschip natuurlijk letterlijk dubbel van pas.

 


Dit moeten ook de overwegingen zijn geweest voor
Jan van Eck de geestelijk vader van DUTCH Cat. Het bedrijf, dat dit schip ontwikkelt en op de markt brengt.

 

Bij van Eck vindt u overigens geen scheepswerf met grote borden DUTCH Cat aan de gevel. Dutch Cat is een z.g. netwerk bedrijf, waarbij Jan de regie voert over tal van toeleveranciers die op die manier samenwerken aan de totstandkoming van het product. Dat is overigens niet zo bijzonder, in de bouw kennen we al decennia timmerfabrieken die voor diverse bouwers de kozijnen en complete dakconstructies maken en komen gevels als prefab betonelementen aan op de bouwplaats. En in de vliegtuigindustrie is het ook al jaren gebruik, dat landingsgestellen en delen van vleugels voor diverse vliegtuigbouwers bij bijvoorbeeld een bedrijf als Fokker geproduceerd worden.

 

Het netwerk achter DUTCH Cat begint bij het Sneeker Vripack, dat tekende voor het ontwerp, of beter gezegd, dat naar het idee van van Eck het ontwerp tekende.

Vervolgens zocht van Eck voor de verschillende onderdelen van het schip gespecialiseerde toeleveranciers. Zo wordt het schip volgens de laatste techniek bij Zaadnoordijk in vacuüm injectie gebouwd.


 

Wat van Eck wel helemaal zelf doet is de vermarkting van zijn boot. Zo deed hij mee aan de beurs in Hoorn, stond hij afgelopen zomer op de Natte HISWA en hopen we hem te treffen straks in Düsseldorf en op de andere beurzen dit voorjaar.

 

Dat wij nu over dit schip schrijven heeft ermee te maken, dat van Eck in zijn januari 2014 Nieuwbrief meldt inmiddels het eerste exemplaar van deze unieke schepenlijn verkocht te hebben.

 

Dat betekent, dat nu de kiel gelegd kan worden voor

DUTCH Cat bouwnummer 2 waarmee de DUTCH Cat er dus nu ook in commerciële zin echt is.

 

DUTCHCat komt op de markt in vier varianten:

  • Vol elektrisch met 2x10 kW e-motoren en een 48 kWh (C 10) Voltractie Gell batterij, circa het dubbele van een beetje sloep
  • Serie hybride hierbij wordt er een generatorset als range extender aan bovenstaand Vol elektrisch systeem toegevoegd
  • Vol diesel en tenslotte
  • Parallel hybride  met de 48 kWh Voltractie Gell batterij en 2 e-motoren, om of elektrisch of op diesel te kunnen varen

De beide laatste versies kunnen tegen meerprijs naast zwaardere motorisering een op het varen met hogere snelheden iets aangepast onderwaterschip krijgen.

Voor de E-motorisering en de elektriciteit aan boord werkt DUTCH Cat samen met het Drachtster bedrijf WhisperPower.

 

De prestaties van deze Cat zijn indrukwekkend:

getuige de door Vripack opgestelde weerstandskromme.

 

Elektrisch varend is de topsnelheid maar liefst 15,7 km/u.

 

Belangrijker evenwel, met een verbruik van 8 kW* wordt al een snelheid van 13 km/u bereikt, bij het geïnstalleerde Gell batterijpakket goed voor een actieradius van 39 km in 3 uur tijds*.

 Klik op grafiek voor vergroting

Vaar je iets rustiger, maar nog altijd met 9,25 km/u, dan is het verbruik teruggelopen naar 3 kW* en dan verdubbelt de actieradius meer dan naar 92,5 km*.

* Bij deze berekeningen is met de verliezen in motor en controller 20%,
   de maximale ontlaaddiepte 80%  en het Peukerteffect rekening gehouden

 

Natuurlijk is met de maatvoering van de boot rekening gehouden met de Franse kanalen en bovendien krijgt het schip een CE B certificering, waarmee dus ook tochten op de Oostzee en de Middellandse zee binnen bereik liggen.

 

De planning is dat nog voor de zomer de eerste DUTCHCat gaat varen.

Wij kijken er naar uit de proefvaart mee te mogen maken.

 

Klik hier voor Dutch Cat op de HISWA 2015

 


©2004-2017 Elektrischvaren.info Secured by XS4HumansOnly