Home Contact/Links Disclaimer Sitemap

 

METS 2013

De METS is deels de beurs waar producenten producten laten zien die ze eigenlijk pas in het voorjaar van het volgende jaar uitbrengen.

Ook deze keer was er best wel nieuws op EV-gebied op deze METS.

Dit jaar trok de beurs 20.500 bezoekers, 883 meer dan in 2012 en er waren ook 2 exposanten meer.

Dat hadden het er nog meer kunnen zijn, we zagen zo hier en daar nog wel wat lege plekjes.

Kritischer en wij herhalen daarmee onze eerder geuite klacht, zijn wij over de opzet van deze beurs, die uitgaat van z.g. landen paviljoens. zie hierboven annonce bord, klik voor vergroting

Als het dan nog zo was, dat je dan ook echt alle aanbieders uit land Y ook allemaal op één plek zou vinden, dan zou dat nog enige ordening geven, maar zelfs dit blijkt in de praktijk niet zo. Simpelweg omdat alleen de leden van zo’n branche vereniging dan op zo’n paviljoen mogen staan. En wie niet lid is van de vereniging moet weer ergens anders staan.

Dit los van de vraag wat het je als scheepsarchitect, jachtwerf  en deels ook eindcliënt, voor wie toch deze beurs bedoeld is, eigenlijk brengt.  


 Nevenstaand foto's van de paviljoens van de branche verenigingen


Kortom METS is met deze indeling een achterhaald concept, waar firma’s jaarlijks hun zelfde plek terugkrijgen, waardoor voor de geoefende bezoeker ook pregnant zichtbaar is wie er niet is. Al klopt dit niet altijd, omdat firma’s ook ineens op een andere plek blijken te staan. Dus die z.g. vastigheid is ook verwarrend.

 

Ons advies: deel deze beurs naar productgroepen in. Dat blijkt ook de wens van exposanten zo hoorden we hier en daar, het zou niet alleen EV, maar ook alle andere producten veel zichtbaarder maken.

 

 

Wij zetten in ieder geval alles rond Elektrisch Varen op deze METS wel overzichtelijk op rij:

 

Beta Marine ITC Europe  
Corvus Energy Lehr Steyr Padmos Benelux
ELCO Motor Yachts Lithionics STR Europe
EnerSys Mastervolt International Torqeedo
E-Propulsion Technology MinnKota Trolling motoren
E-Tech OceanVolt Vetus
Fischer Panda Pronaves Victron Energy
GreenStar Marine Seijsener Marina Services Watermakers
Haswing Shiyuan Machinery WhisperPower
Holland Marine Parts Solara Zonnepanelen
Hydrosta Solbian  

 Gaat u mee de beursvloer op?

                                                                                                Terug naar overzicht  

 

  Fischer Panda

 

Fischer Panda

Laat haar inboard motor in combinatie met het Cockpit informatie systeem zien en natuurlijk haar range aan gensets.

Nieuw is een 20 kW genset op 400 Vdc, heel geschikt voor grote batterijen.
Bijzonder is dat FP een Fuel Cell werkend op propaan op de stand heeft. Maar met een output van 0,5 kW zullen de eromheen staande diesel gensets daar nog wel niet zenuwachtig van worden.

Ook nieuw is dat Fischer Panda het Masterbus protocol inmiddels ondersteunt. Dat is belangrijk, want FP levert haar gensets aan Mastervolt. Omgekeerd zien we nog niet dat FP naast power elektronica van Victron nu ook de componenten van Mastervolt toepast.

Een volgend nieuwte is de samenwerking van FP met OceanVolt, de finse producent van elektrische aandrijvingen. Of dit er ook toe leidt dat OV voortaan FP motoren gaat toepassen in plaats van motoren van het Duitse PERM hebben wij nog niet gehoord.  

 

 

 

 

                                                                                                 Terug naar overzicht    


Mastervolt International

Mastervolt International

Het echte nieuws over dit in Amsterdam gevestigde bedrijf zie je niet hier op de METS, of misschien juist wel aan de vernieuwde fris en uitdagend ogende, geheel met LED’s verlichte, stand.

Zette dit voorjaar Actuant, de club die in 2010  MV voor € 110 Mln. kocht, het bedrijf in de etalage, inmiddels is er een investeringsfonds als koper. Normaal gesproken is dat niet het beste verhaal, dat je wilt horen.

In dit geval ligt het anders aldus Marc Persoon: "deze nieuwe eigenaar wil duidelijk in het bedrijf investeren om daarmee de plek in de voorhoede van technologische ontwikkeling waar MV op gestoeld is, te borgen en zo het bedrijf klaar te maken voor een volgende eigenaar". Daarbij worden er ook niet in het bestaande management veranderingen aangebracht. Een o.i. ultiem compliment voor deze club.  

 

Op de stand de nieuwe Ultra Mass combi, energetisch nog efficiënter dan z’n voorganger, qua laadstroom capaciteit bij 48 Vdc met 50 Ah voor elektrisch varen kleiner dan de vorige generatie die 70 Ah leverde.

Uitgaande van een minimaal vereiste laadstroom van 10% van de C20 waarde van het op te laden batterijpakket, is deze Ultra toe te passen tot batterijpakketten van 24 kWh.

De Mass Ultra heeft dubbele schakelbare 230 Vac in- en uitgangen en een solar ingang. Daarnaast is er nog een laadfunctie voor een separate batterij van 12 of 24 Vdc bij 10 Ah.Daarmee is het met 15 kilo inclusief temperatuur sensor wel een heel compleet apparaat, dat volledig via Masterbus gemonitord kan worden.

 

Met de Lion’s van MV gaat het nog steeds goed, waar naast de 24 Vdc nu ook de halve blokken op 12 Vdc volop leverbaar zijn. zie 2e foto rechts

 

 

Informatie voorziening aan boord wordt steeds belangrijker.

Mastervolt introduceert hier haar schitterende iPad en iPhone toepassingen gebaseerd op de al sinds twee jaar gekoppelde applicaties werkend onder Masterbus en CZone.

 

 

 

Natuurlijk levert MV een lijn van e-propulsion oplossingen, al missen we hier op de stand wel de nieuwe Liquid Cooled motoren, die zij al wel als special in haar programma voert, zo vertelt Marc ons.

 

 

                                                                                                   Terug naar overzicht  

 

Beta Marine

 

Op het hele Britse Paviljoen vinden we net als voorgaande jaren Beta Marine met een parallel hybride aandrijving gebaseerd op de permanent magneet borstel motor van Lynch.

 

Wel mooi dat dit bedrijf nu al tenminste drie keer op rij deze configuratie op de METS laat zien.

Ze hebben dan ook al jaren een distributeur in ons land.

 

           

 

EnerSys

    Terug naar overzicht  

EnerSysDit jaar kwamen wij maar een enkele producent van batterijsystemen tegen. Zoals EnerSys de producent van Odyssey AGM batterijen.


Waar de meeste batterijfabrikanten gebruikmaken van deels gerecycled lood claimt Odyssey zo ongeveer als enige batterij producent, dat zij uit sluitend nieuw lood gebruiken.

Het effect hiervan is een batterij, die beter bestand is tegen zware belastingen tot en met volledige ontladingen, al vindt geen enkele batterij dat plezierig natuurlijk.


Odyssey batterijen worden in Nederland geïmporteerd door Unicorn Trading en ge distribueerd door Hoornweg.

                                                                                             Terug naar overzicht  

 

Vetus

 

Vetus

Bestaat als bedrijf volgend jaar een halve eeuw, zo lezen wij op de cover van de catalogus die het bedrijf net voor deze METS heeft uitgebracht, en is sinds kort eigendom van Yanmar.

 

Bas Nobel vertelt ons, dat het nog steeds goed gaat met hun inmiddels 14 jaar oude 2,2 kW watergekoelde synchrone aandrijving, al zou hij er graag een grotere versie naast hebben. 

Maar ons oog op de stand valt op een nieuw type boegschroef. De Rimdrive, een PM synchrone semi asloze holle buismotor.

Dit is de nieuwste ontwikkeling bij Vetus, waarvan er al een twintigtal in bedrijf is. Deze traploos regelbare en continue inschakelbare motor wordt geleverd in 5,7 en 7 kW uitvoering leidend tot stuwvermogens van 125 en 160 kgf. De opgenomen vermogens zijn volgens de specificaties dan 8,6 en 12 kW en zijn daarmee zo’n 11% efficiënter dan hun traditionele boegschroeven.

Omdat de propeller vast zit aan de ring, zou er geen cavitatie optreden en is deze boegschroef fluister stil. De prijzen zijn resp. € 6,3 k en € 7,2 k De motor is volgens Bas Nobel ook goed in te zetten voor voortstuwing.

 

                                                                                             Terug naar overzicht  

 

Seijsener Marina Services

 

Seijsener Rekreatie Techniek

techniek staat op de METS als Seijsener Marina Services, hier samen haar Amerikaanse partner KECO INC. USA uit San Diego een bedrijf gespecialiseerd in pomp technologie.

Het uitgebreide leveringsprogramma van dit Zaandamse bedrijf wordt door naast de bekende zuilen extra gevisualiseerd met posters op de achterwand. Goed is daar te zien wat er toch allemaal komt kijken voor we onze stekker in een walstroom paal kunnen steken.

 

Wat we missen is het product, dat Seijsener een paar maanden geleden introduceerde: Aan-Uit net. Klik hier voor onze reportage over deze nieuwe op iPhone en tablet gebaseerde uniforme betaalmethodiek. Maar dat komt "omdat dit uitsluitend voor de Nederlandse markt bedoeld is" zo vertelde directeur Rian Durieux ons.

 


 

 

                                                                                            Terug naar overzicht  

 

Holland Marine Parts

 

Holland Marine Parts

Opgericht in 2010, het bedrijf van Henry Kroeze en schoonzoon Pieter Cats uit Dordrecht weet steeds meer OEM partners aan zich te binden. Een glossy catalogus toont foto’s van boten van gerenom-meerde werven, die nu allemaal voor de Jet Thruster als boeg- en hekschroef systeem hebben gekozen. 

Alles bij elkaar varen er nu wereldwijd 300 boten met een JT systeem uit Dordrecht. Stil en vooral krachtig, zoals Kroeze hier in een 2 meter (op BOOT Düsseldorf zelfs 4 meter) hoge zuil laat zien.

 

 

Inmiddels draadloos bedienbaar zodat manoeuvre- ren nog makkelijker wordt. De volgende stap is dat deze bediening onderdeel wordt van het totale bestu-ringssysteem van de boot, dat dan nog enkel één pookje nodig heeft. Daar past een elektrische voortstuwing  goed bij.

                                                                                     Terug naar overzicht  

 

Victron Energy

 Voor vergroting van bovenstaande foto's klik hier en klik hier   

Victron Energy

Het is hier één en al ruimte en openheid. Symbolisch misschien wel voor de brede
connectiviteit van Victron producten en de vele samenwerkings verbanden die dit
bedrijf heeft. klik hier

Nieuw was de opstelling van een ladertje in een ijsblok niet echt, het stond er vorig jaar ook al. En eigenlijk, waar het hier toch om power electronics gaat, zou het spannender zijn het apparaatje in een broedstoof bij 60˚ te leggen met een meter erbij die laat zien dat het apparaat ook dan nog z’n specificaties haalt.  

Op Lion vlak, waar daar nu in Fryslân subsidie voor wordt gegeven, lijkt het accent hier op de stand zelfs wat verschoven naar de 12 Volt mono blocks met wel een vernieuwd BMS.

Waar Victron wel goed aansluit op het Fryske beleid is met een drietal hoog efficiënte Solar MPPT’s.

 

Zeer interessant is de nieuwe ECO Multi, bestaande uit een bidirectionele charger/inverter en een Lithium batterij, die een oplossing beoogt te zijn voor het steeds grotere probleem van zonne-energie op het net. Je moet je daarbij bedenken, dat het opwekken van zonne-energie pas echt scoort, als bij elke kWh die zo wordt opgewekt de vuren in onze conventionele centrales ook direct navenant lager zouden kunnen branden.

Maar het terugregelen van centrales kan niet zo snel en als ze al teruggeregeld worden loopt de efficiency ook terug.De in de ECO Multi opgenomen 2,3 kWh Lithium batterij fungeert als buffer, zodat het net minder met zonne-stroom “vervuild” wordt.

De businesscase achter dit product is de verwachting van stijgende energieprijzen en lagere teruglever tarieven. De 2,3 kWh opslag capaciteit zou op onze breedtegraad voldoende zijn in combinatie met een 5 kWp zonnepaneel voor een twee persoons huishouden.

Naast de ECO Multi is dan nog een MPPT inverter nodig om de energie uit de zonnepanelen om te zetten naar 230 Vac.

 

Afhankelijk van de laadstatus van de batterij geeft het systeem ook nog een UPS functionaliteit.

Wij vinden dit een zeer goed initiatief, al denken wij, dat op het moment, dat er (af)wasmachines, drogers e.d. gebruikt gaan worden de batterijcapaciteit te klein is om nog redelijk zelfvoorzienend te kunnen zijn.

 

Tenslotte: op deze METS werd de samenwerking tussen Victron Energy en het Finse OceanVolt bezegeld.
Victron wordt daarmee Preferred Supplier voor OceanVolt op het vlak van laders, omvormers en solarinverters en andere elektronica componenten.

                                                                                             Terug naar overzicht  

 

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Daar lijkt de METS nog niet helemaal de beurs voor te zijn.

Althans we kwamen ze maar sporadisch tegen.

Zoals hier op de stand van ITC Europe, het Duitse Solara  en bij het Italiaanse Solbian in ons land vertegenwoordigd door De Stille Boot.

En dan te bedenken, dat zowel Amsterdam in haar vergunningstelsel als Friesland met subsidie het gebruik van zonne-energie stimuleren.

Al deze producenten leveren hun panelen zowel in standaard als in flexibel overloopbare versies.

Probleem is o.i. wel, dat alle zonnepaneel fabrikanten veelal alleen het Watt/piek vermogen per paneel specificeren waardoor e.e.a. lastig te vergelijken is. Dankzij de Friese subsidieregeling is er nu een omrekentool dat direct het watt/piek vermogen per m2 laat zien. Klik hier

                                                                                        Terug naar overzicht  

 

Watermakers

Watermakers

U zult zich afvragen wat die met elektrisch varen te maken hebben. Veel, althans in die zin, dat een watermaker aan boord er voor zorgt, dat u geen m3 aan drinkwater meer in een tank aan boord hoeft te hebben. Dat scheelt ruimte en gewicht. Op deze METS kwamen wij opvallend veel aanbieders/producenten van deze systemen tegen.

En we vergaten nog een foto te maken van het bekende bedrijf Schenker.  klik voor vergroting 3e foto hier

Watermakers produceren afhankelijk van de systeemgrootte zo’n 50 liter drinkwater per uur en verbruiken daarbij circa 250 Watt. Zo’n systeem weegt circa 70 kg samen met een buffertankje van 100 liter, weegt uw waterhuishouding aan boord geen ton, maar slechts 170 kg. Maar er zijn ook nog compactere systemen.

 

 

 

 

   

 

STR Europe 

    Terug naar overzicht  

STR Europe

Waar de METS juist de beurs is waar producenten hun producten laten zien is het dit bedrijf uit het Franse Cedex dat hier als distributeur drie productgroepen toont: zonnepanelen van Solbian, elektrische aandrijvingen en Lithium batterijen van Valence en Lithionics.

 

De elektrische aandrijving van Amerikaanse Electric Yacht zoals getoond op de stand lijkt gebaseerd op een Chinese borstel loze synchrone PM motor, zoals ook toegepast door Parsun en Duffy, die hier met een snaar wordt vertraagd naar de schroefas.

De complete set met een 5 kW (uitgaand vermogen 4 kW) motor, incl. controller,  gashandel, relais,  display met batterij monitor functie en motorkoppeling wordt in Amerika aangeboden voor $ 4.195.

In vrijwel dezelfde opstelling is het ook mogelijk de motor parallel aan een diesel toe te passen.

Klik hier voor motorsticker  
 

Lithionics

is een Lithium batterijfabrikant uit Florida. De grootste Lithium batterij voor tractie doeleinden die ze produceren is 450 Ah (C30) bij 12 Vdc  of wel 5,4 kWh met een gewicht van slechts 64 kg ofwel 11,85 kg per kWh. Op bijgaande foto de 195 Ah blocks 2,4 kWh, die 27 kg wegen, ofwel 11,25 kg  per kWh.

 

Het charmante van deze producent is de grote variëteit in maatvoering van 45 tot zoals gezegd 450 Ah bij 12 Vdc. De batterijen worden bewaakt met een extern BMS, dat er voor zorgt, dat de batterijen nooit dieper dan tot 80% worden ontladen.

De fabrikant specificeert levensduren van tussen 2.000 en 3.000 cycli.

De blocks worden zowel in 12 als in 24 Vdc geleverd.

 

   

 

Pronaves 

    Terug naar overzicht  
  

Pronaves

 

Doorbreekt ISKRA’s nu al zeven jaar bestaande hegemonie op het vlak van vliegwielmotoren.

 

Wij spraken met Ir. Claudio Vitelli over deze ontwikkeling, die in interactie met de Universiteit van Rome gerealiseerd is.

 

Weliswaar pas na enig aandringen wil Claudio wel met ons praten over de verschillen t.o.v. ISKRA. Hun Pronaves oplossing onderscheidt zich van ISKRA omdat er geen mechanische koppeling is en dat is z.i. het grote voordeel van dit systeem.

 

Het andere grote onderscheid ligt h’m in de vermogens range. Die begint bij 20 kW en loopt nu al door tot 60 kW, maar heeft wel als gevolg, dat het Voltage meteen al op 240 Vdc  ligt.

 

De hier getoonde opstelling is de 20 kW versie, gezien de diameter van deze water gekoelde motor en het Voltage willen wij dat wel geloven.

Ander voordeel is, dat deze E-aandrijving zich laat combineren met grotere diesel motorvermogens.

 

De prijs voor het complete systeem, inclusief de door hen zelf ontwikkelde motorcontroller met laderfunctie (tot 9 kW) is o.i. gunstig met € 20 k retail voor de 20 kW versie. Inmiddels varen er al 5 boten met zo’n Pronaves systeem rond.

 

Wij denken, dat als dit nieuwe systeem zich een tijdje op het water blijkt te bewijzen, dat dit beslist een welkome aanvulling wordt voor het segment Parallel Hybride varen.

  

 

GreenStar Marine

    Terug naar overzicht  
  

GreenStar Marine

Uit Zweden produceert een heel scala aan aandrijvingen gebaseerd op de bekende PMG 132 motoren. Op onze vraag aan Oscar Théen, of ze al overwegen gebruik te gaan maken van een nieuw en efficiënter motortype is diens antwoord ontkennend, althans hij geeft aan, dat zijn cliënten hier zeer content mee blijken.

Die cliënten zijn overigens voor zo’n 80% zeilers, daarom zijn alle

GreenStar systemen standaard geschikt voor regeneratie (ook bij

klapschroeven) tijdens het zeilen.

De elektronica met een Sevcon controller voorziet standaard ook in een Solar MPPT-ingang.

 

De gashandel laat duidelijk de

connectie met de zeilwereld zien, je moet wel heel knap zijn om met een schoot deze gashandel van z’n plek te krijgen.

Een gashandel die je heel slim in stapjes laat voelen wat je doet en wel zo, dat elk stapje harder varen meteen leidt tot halvering van de actieradius.

 

Functionele vormgeving, die we ook terug zien in de motor omkastingen.

GreenStar laat haar PMG 132 motoren standaard voorzien van een stuwdruklager.

Heel veel zorg besteden ze bij GreenStar aan de schroefassystemen om zo de mechanische en hydrodynamische weerstand zo klein mogelijk te houden.

 

En is er meer vermogen nodig, dan worden eenvoudig twee PMG 132’ers aan elkaar gekoppeld.

Wat ook bijzonder is is dat voor het laden gebruik gemaakt wordt van aparte laders per batterij.

Als batterij conditiemeter gebruikt GreenStar de Expert Pro van het Nederlandse TBS en qua Lithium is er een samenwerking met het eveneens Nederlandse (Enschede) Super B.

In de leveringsomvang is voorzien in een lader per batterij, wat erg goed is voor het in balans houden van het pakket.

     

 

Oceanvolt

    Terug naar overzicht  
 

OceanVolt

De bouwer van vooral saildrive aandrijvingen uit Finland, wiens motoren ook voornamelijk in zeegaande zeiljachten worden toegepast (inmiddels al 50), laat op haar stand een wel heel bijzondere range-extender op basis van een Aixro rotatie motor zien van Engiro uit Aken. De in deze RE 20-2 ingebouwde permanent synchrone generator zou een vermogen kunnen afgeven van 20 kW. De hele unit weegt maar 64 kilo en meet 79 x 46 x 32 cm.

 

Natuurlijk moet het geheel wel van een uitlaat, dubbele (voor motor en generator) koelwater aan- en afvoerleidingen worden voorzien. Nadeel is, dat je hiermee wel (super)  benzine aan boord krijgt.

In ontwikkeling is nog het voeden van de motor met LPG, of CNG.

De Unit is er ook in 15 kW uitvoering. In combinatie met een 10 kWh Lithium pakket dat met tot 2C geladen mag worden ontstaat wel een heel lichte Serie Hybride aandrijflijn voor grote sloepen en weekenders met zo’n compacte range-extender. klik hier

 

Verder op de stand van OceanVolt de vooral qua uiterlijk vernieuwde 15 kW permanent magneet saildrive.

Met het faillissement van het eveneens Finse European Batteries, komt de op de beurs bekend gemaakte samenwerking met Victron Energy op het vlak van laders, omvormers, solar inverters en Lithium batterijen natuurlijk goed van pas.

Zie op tweede foto rechts onder de tafel de blauwe Victron kasten

 

 

 

 

 

 

WhisperPower

      Terug naar overzicht  

 

WhisperPower

 

WhisperPower uit Drachten, het bedrijf van Roel Ter Heide viert tijdens deze METS haar vijfjarig bestaan en dat wordt met de presentatie van wel 8 nieuwe of vernieuwde producten extra luister bij gezet. Die 5 jaar wordt geteld vanaf de verzelfstandiging van het bedrijf, dat in totaal natuurlijk al zo'n 20 jaar bestaat.

 

Whisper Power richt zich met haar producten op de METS op de markt van schepen vanaf zo'n 7,5 meter tot 30 meter.

 

Met aan boord gemeten vario speed genverters van stiller dan 46 Dba in AC en DC outputvermogens van 4 tot 100 kW, waarbij de grotere vermogens bedoeld voor aan boord van z.g. SuperYachts natuurlijk Lloyds gecertificeerd zijn.

 

 

Het bedrijf is overigens succesvol op meerdere markten tegelijkertijd, want ook "aan boord" van de grotere motorhomes is behoefte aan (continue hoogwaardige) energie en hetzelfde geldt voor straalzender- en TV-regie wagens, ambulances en voertuigen van andere hulpverlenings diensten en niet te vergeten defensie toepassingen.

 

 

 

We spraken leunend op een genset met Rik Visser over hun Gell batterijen, de maximale ontlaadbaarheid en hoe ze weer geladen te krijgen. We hadden het over de afweging tussen het toepassen van een saildrive ten opzichte van een POD-motor in een roerblad.

 

Het goede nieuws is, dat ze bij WhisperPower voor de cliënt met alle componenten die ze voorhanden hebben alles naar wens volledig kunnen uit-engineren.

 

Daarmee is WhisperPower dus veel meer dan een leverancier van componenten, die ze deels van derden, zoals Kräutler betrekken en modificeren, maar grotendeels in Drachten in eigen huis ontwikkelen en produceren.

 

 

 

 

 

 

Corvus Energy

      Terug naar overzicht  
  
 

 

Corvus Energy

Afkomstig uit het Canadese Richmond, deze pas in 2010 opgerichte Lithium batterij producent, is hier wel uiterst spraakmakend met miljoenen € deals voor de ferry’s over de Sognefjord en ’s werelds grootste hybride veerboten die tussen Denemarken en de Noord-Duitse kust gaan varen.

 

We spreken met Silvie Votrubova over dit succes van deze firma en bij een openstaande 6,5 kW pack over hoe de cellen gekoeld worden.

We mogen er geen foto van maken.

En passant legt ze ons uit hoe het Corvus BMS op drie niveau’s (batterij-, pack-, en over de packs heen) de cellen bewaakt. In de opstelling op bvenstaande foto de zwarte kabels, die naar het pack BMS gaan.


Vanwege hun afzet nu in Europa vertelt ze dat Corvus nu bouwt aan een mobiele fabriek voor de bouw van haar batterijen.

Daarbij gaat het in feite eigenlijk alleen maar om het assembleren van componenten, want de echte cellen worden van Kokam betrokken.  

 

Klik hier voor ons artikel over de Sognefjord ferry's en
klik hier voor het artikel over de grootste serie hybride varende veerponten

 

 

 

Steyr motors

      Terug naar overzicht  

 

Steyr motors

In de Benelux vertegenwoordigd door Padmos staat hier met vier motoren waarvan twee in parallel hybride uitvoering gebaseerd op de technologie van ISKRA.

 

Al is dat maar een deel van het verhaal, Steyr voegt daar zelf, in samenwerking met andere partners nog een schitterend display en een één handel “gas” bediening aan toe.                        Tweede foto

Steyr kan met haar systeem inmiddels bogen op een installed base van ettelijke honderden systemen in een waaier van boottypes.

 

ePropulsion Technology

      Terug naar overzicht  

 

ePropulsion Technology

Uit Hong Kong verrast hier met de Navy 6.0, een outboard die ons qua uiterlijk toch aan een ander merk doet denken.

De vergelijking gaat verder eigenlijk niet op, al was ’t alleen al omdat de motor niet in het staartstuk maar bovenin is ondergebracht.

Ook het vermogen is met 6 kW beduidend groter.

 

De motoren maken gebruik van een externe voeding. EPT heeft daar een Lithium batterij voor met 69 Ah bij 48 Vdc. De eindconsumenten prijs voor de 6 kW motor is € 2.500, die voor de batterij € 2.000. Dat trekt wel de aandacht.

 

 

De motor heeft intern, of remote een keurig display, met dodemans voorziening en ingebouwde GPS zodat ook de snelheid wordt weergegeven.

 

Dan vraagt iemand of de motor ook mag lopen en er wordt een pregnante fluittoon hoorbaar.

 

De leverancier specificeert die op 8 kHz, daarnaast hoor je ook
de motor, terwijl de propeller nog maar, om veiligheids-redenen, amper draait.
Eén van de omstanders merkt tenslotte op, “ach als je h’m in een bun hangt, dan hoor je dat allemaal niet meer zo”.  Wij denken dat er voor onze Chinese vrienden nog een uitdaging ligt om dit product echt goed te krijgen

 

 

Trolling motoren

      Terug naar overzicht  
 

Trolling motoren

Een segment, dat wij vaak bij elektrisch varen vergeten, omdat het veelal ook gaat om hulpmotoren, die tijdens het vissen gebruikt worden. Maar het is wel een markt waarbij het wereldwijd naar schatting inmiddels al wel om honderdduizenden motoren gaat.

In Nederland zijn er alleen al circa 20.000.

Naast marktleider MinnKota, die naast de motor ook een brede range aan ad-ons levert, komen we een aantal klonen hiervan tegen.

Zoals het Koreaanse Flover, maar ook een bouwer van elektromotoren en pompen Shiyaun die daarnaast ook een trolling motor heeft ontwikkeld. Verderop komen we Haswing tegen, met o.a. hun Protruar 2 Pk outboard.

 

 

Lehr 

      Terug naar overzicht  

 

Denken wij in de beroepsvaart aan een transitie van stookolie naar LNG, die trend is er ook voor de pleziervaart: Outboards op propaan.

Na het debuut in april van dit jaar op de Fort Lauderdale Boat Show, is Lehr uit Los Angeles nu met haar range van 2,5 tot 15 Pk motoren present op de METS. Ze laten het motortje ook in een waterbak gewoon lopen en je ruikt er niets van. En het lijkt, al is dat moeilijk zo waar te nemen, dat het motortje ook stiller dan gebruikelijk bij benzine motoren is. Er wordt of gebruik gemaakt van een externe gasfles, of zoals in de 2,5 Pk een op de motor gebouwd verwisselbaar tankje. De grote tanks zijn van lichtgewicht kunststof.

 

 

Hydrosta

      Terug naar overzicht  

Hydrosta

uit Zwartsluis laat haar nog op hydro techniek gebaseerde boegschroef en stabilisator zien, maar aan de andere kant hun inmiddels e-vaar toepassingen, gebruikmakend van AMK motoren en motorcontrollers.

 

Want bood het hydrauliek al het voordeel van vrijheid in het ontwerp en eventueel op meerdere plekken (hoofdaandrijving en boegschroef bijvoorbeeld) de mogelijkheid om over kracht te beschikken, met een diesel-elektrische aandrijving is er op brandstof en daarmee uitstoot en kosten te besparen.

 

E-Tech

      Terug naar overzicht  


E-Tech uit Polen

 

Dit maal zonder de Fodiator Fuel Cell zoals wij op BOOT Düsseldorf zagen.

Het motoren programma bestaat uit vloeistof gekoelde borstelloze synchrone PM motoren.

En het is ons nog steeds niet gelukt eens met zo’n motor te varen. De motoren zijn ook in POD en in een parallel hybrise opstelling beschikbaar.

 

 Torqeedo

      Terug naar overzicht  
 

Torqeedo

Het grote nieuws bij Torqeedo is dat de voor de Deep Blue ontwikkelde motor nu ook als inboard aandrijving beschikbaar is met een opgenomen vermogen van 60 kW bij 1.400 toeren op de schroefas. Die laatste zou wat ons (nu 25 mm2) wel een slag robuuster gemogen hebben. Het toerental is natuurlijk wel heel erg netjes en maakt deze motor geschikt voor het aandrijven van boten tot zo’n 30 ton. De prijs van deze aandrijving inclusief het Johnson Control Lithium batterij pakket zal onder die van de Deep Blue liggen en is daarmee best gunstig. Wij verwachten, dat deze motor de verkoop van Torqeedo (nu wereldwijd al 40.000 stuks) verder zal opstuwen.

 

 

 


Elco Motor Yachts

      Terug naar overzicht  
 

ELCO Motor Yachts

Ook dit Amerikaanse bedrijf was nu voor de derde keer op de METS met haar luchtgekoelde a-synchroon motoren met Curtis regelaars. Het bijzondere van dit concept is, dat motorregelaar en motor in één behuizing worden ondergebracht waardoor de controller gekoeld wordt door de luchtstroom die de motor opwekt. Of dat samen koelen wel een goede oplossing is, is o.i. nog maar de vraag, want de boven temperatuurgrens voor de motor ligt op 110 graden en die voor de elektronica op rond 75 graden, waarbij de efficiency van de regeling op dat temperatuurniveau al wat is teruggelopen.

Voordeel blijft wel, dat je maar één component hoeft in te bouwen en ook maar één keer de accukabels hoeft aan te sluiten. Klik hier voor onze uitgebreide reportage over dit product.

 

 

 

 © 2013 Platform voor Elektrisch & Hybride Varen

            Tekst en fotografie Anton Schiere

      Terug naar overzicht  
 

 

 

©2004-2017 Elektrischvaren.info Secured by XS4HumansOnly