Home Contact/Links Disclaimer Sitemap

 

Greenline Yachts met G22 winnaar Frisian E-Performance Challenge 2012

 

Het Heeger bedrijf Electric Ship Facilities is met haar G22 Greenline Yachts sloep winnaar geworden van de Frisian E- Performance Challenge. Een race die begin juli tijdens de DONG Energy Solar Boat Challenge in 5 dagen tijd het parcours volgde van de Friese Elfsteden tocht. Doel was om zo snel en energetisch zo efficiënt mogelijk te varen.


Greenline Yachts is onderdeel van Electric Ship Facilities het bedrijf van Jurjen Poorting, dat zich toelegt op elektrische aandrijvingen voor sloepen tot en met binnenvaart schepen.

 

In de race werd de boot gevaren door de kinderen van het echtpaar Poorting: Hylke en zijn beide zussen Josien en Sarah.

 Klik hier voor vergroting 2e foto  

De G22 is een sloep, die helemaal vanuit elektrisch aandrijven werd ontwikkeld.

 

Dat betekent, dat in het onderwaterschip gestreefd is naar een hoge efficiency en in de boot naar ruim en goed zit comfort. Dat wil natuurlijk elke sloepenbouwer graag, maar bij een dieselmotor maakt het efficiënt varen een slagje minder uit en de ervaring leert, dat je met een elektrische boot ook veel langer vaart. Dan doet een goede zit met voldoende steun in de rug, een brede bank en voldoende hoogte er extra toe.

Dat je lange tochten met deze sloep kunt maken is wel bewezen met het varen langs de Elfsteden. Dag etappes van 50 km of meer zijn een peulenschil en dat met snelheden van rond 10 km/u.

Zo voer de boot op de slotdag, na het traject Dokkum Leeuwarden daarna gewoon nog terug naar Heeg.

 

 Dat was “de elektrisch varen uitdaging” die SEFF,

de Friese stichting die in de provincie het elektrisch varen promoot, met de Challenge aan het grote publiek dan ook wilde laten zien.

Overigens ook alle andere 12 boten die meededen presteerden goed in deze race. Daarmee is er dus nu volop keus aan prima elektrische boten op de Nederlandse markt.

   

 

 

 

De G22 Greenline sloep tijdens de Frisian E-Performance Challenge een aantal keren over de finish hebben zien komen, was voor ons aanleiding ook zelf aan boord van deze boot te willen varen.

 

Zo gingen we naar Heeg en werden aan boord ontvangen door Hylke en zijn zussen, hun tante een paar neefjes en een nichtje.

 

 

 

Hylke kent ’t water in en om Heeg als z’n broekzak en vaart de boot moeiteloos door krappe bruggen en smalle slootjes. 

Z’n jeugd aan boord van het zeilschip van z’n ouders zien we daarin terug. Maar ook de techniek van het elektrisch varen interesseert hem.

 

Regelmatig kwamen we hem al tegen op zijn vaders Electric Ship Facilities stands op BOOT Holland en HISWA.

Om hier verder body aan te geven gaat hij nu in Groningen Technologie Management studeren.

 

 

 

De keus voor aluminium bij de bouw van deze boot is niet zonder reden. Allereerst kun je vanuit de computer waarop het schip is ontworpen het plaatmateriaal voor de boot zo met een CNC frees laten snijden. De boot laat zich daarna eenvoudig rond de spanten in elkaar lassen. Je hebt er geen dure mal voor nodig zoals bij bouw in polyester. Wil je wat veranderen aan ’t ontwerp, dan kan dat zo en bouw je een volgend schip met bijvoorbeeld een iets ander interieur.

 

Aluminium heeft bovendien als voordelen, dat het volledig recyclebaar en onderhoudsvrij is. Voor deze G22 heeft Poorting gekozen voor de geslepen en geborstelde uitvoering. Zoals je wel bij grotere jachten ziet, of bij de nieuwe boten van de KNRM. En al warmt in de felle zon het geborstelde aluminium natuurlijk wel op, het wordt niet zo warm, dat het onaangenaam is. Desgewenst kan de boot geverfd worden, maar dat is eigenlijk een beetje zonde, want dat is weer onderhoudsgevoelig. Charmanter is dan de boot met een folie met opdruk te beplakken het z.g wrappen, wat ongeveer even duur is.

 

De Greenline 22 is zelflozend gebouwd. De water afvoergaten hebben een doorsnee van 4 centimeter en raken daardoor niet gauw verstopt. Ze hebben geen pluggen nodig. De vloer ligt ver genoeg boven de waterlijn, zodat het gewoon droog blijft in de boot. Schoonmaken doe je eenvoudig met de hogedruk spuit. De boot kun je zonder afdekking laten liggen en dat is heel aantrekkelijk: geen zorg, dat als het dekzeil er afwaait de boot vol zou regenen en geen gedoe met dekzeilen er af halen als je wilt gaan varen en nadien er weer op moeten doen.

We staan hier zo bij stil, omdat voor veel sloepeigenaren dit juist de zaken zijn die hen opbreken bij het makkelijk even een stukje te gaan varen. Toegegeven in deze opzet gebruik je een set losse kussens, die zich makkelijk laat opbergen in de bakskisten.  

 

Natuurlijk zijn cabriokap met achtertent of een bimini beschikbaar voor wie dat wil. De robuuste opzet van de sloep maar haar geschikt voor het varen in alle seizoenen.

 

De andere grote plus van de boot is dat deze elektrisch wordt aangedreven.

 

Al varend heb je dat niet zo in de gaten, maar toen wij aan het einde van de tocht met een gewone motorboot naar de haven terugvoeren merkte je het pas. Dan mis je de stilte, het genot van gewoon aan boord met elkaar kunnen praten.  

De aandrijving is een z.g. borstelloze permanent magneet motor die rechtstreeks bij maar 640  schroefasomwentelingen al een vermogen afgeeft van 4,8 kW. De boot heeft dan ook een grote 18” schroef wat tot een hoog schroefrendement leidt. Die combinatie maakt de aandrijving efficiënt, wat zich vertaalt in een groot vaarbereik.

Al helpt de 30 kWh industriële batterij daar ook aan mee. Hiermee heb je een hoeveelheid energie aan boord “as solid as a fuel tank”.  Of te wel varend met deze boot hoef je je geen zorgen te maken zonder energie te komen te liggen. De boot vaart er in 6 uur tijd zelfs 60 kilometer mee.

Vaar je iets rustiger (9 km/u), dan is het vaarbereik al bijna 100 kilometer. Kortom via de Randmeren vaar je er zo mee vanuit Lemmer naar Amsterdam. De boot heeft een CE C classificatie, dus je mag er rechtstreeks het IJsselmeer mee over steken en dat is dan een derde korter.

 

Van al die techniek aan boord zie je eigenlijk behalve de E-meter helemaal niets. Zelfs de gashandel is in de vorm van een klein wieltje onder de forse helmstok weggewerkt, met als voordeel, dat je h’m altijd onder bereik hebt. 

Details zijn de design bolders en de simpele ophangpunten voor fenders.  Het diep in de boot geplaatste batterij pakket zorgt tevens voor een grote aanvangsstabiliteit. Samen met de handzame instap plekjes is de boot goed toegankelijk.

 

Met zijn G22 feliciteren wij Jurjen Poorting graag als winnaar van de Frisian E-Performance Challenge 2012.

 

Specificaties:
Greenline Yachts G22 zoals gevaren:
lengte WLL / LOA: 5.85 / 6.75 meter
waterverplaatsing: 1684 kg (romp 964 kg en 720 kg batterij)
bouw materiaal: 5 mm zeewater bestendig aluminium 5083 H111
romp & opbouw: aluminium geslepen en geborsteld
CE categorie:  C (kust en binnenwateren)     Visser Yachtdesign
Inboard motor: brushless PM, S1 4.8 kW 640 RPM, vloeistof koeling
fabrikant:  Electric Ship Facilities
batterij soort:  Heavy Duty Deepcycle lood pakket C 20 30 kWh
lader type merk: E-Marine 50A @ 48V,  12 A of 6A bij 230 VAC
Prestaties:  
rompsnelheid: 11 km/u, actieradius:   4 uur    44 km
sub max snelheid: 10 km/u, actieradius:   6 uur    60 km
kruissnelheid:   8 km/u, actieradius: 14 uur  112 km


Prijs Greenline Yachts G22:  € 32.000                        

 

 © 2012 Platform voor Elektrisch & Hybride Varen 

     Tekst en Fotografie Anton Schiere

  

©2004-2017 Elektrischvaren.info Secured by XS4HumansOnly