Home Contact/Links Disclaimer Sitemap

Walstroom de levensader voor elektrisch varen.

 

Een niet goed functionerende walstroomvoorziening zorgt niet alleen voor ellende onderweg,
erger nog het kan ernstige schade aan uw batterijpakket veroorzaken.


In dit artikel over walstroom vijf varianten:

Klik op één van de varianten om er meteen naar toe te springen


Walstroomvoorziening bij u thuis aan de steiger

Walstroom bij hotel, restaurants, in jachthavens of op kades in steden

Uw net aansluiting, wat kost deze en welk vermogen krijgt u geleverd
Laden vanuit een autolaadpaal

Walstroom aansluitingen voor grotere schepen
De walstroomvoorziening thuis

 

Bij uw verhuurlocatie, hotel restaurant, of gewoon thuis aan de steiger kunt de boot opladen met een verlengsnoer vanuit "huis". D.w.z. met de stekker ergens in een vrije wandcontactdoos. 

’t Is echter aan te bevelen bij de steiger een aansluitpunt aan te (laten) brengen.

Het is spijtig om te zeggen, maar als er zich met elektrische boten problemen voordoen, blijken ze veelal terug te voeren op een gebrekkige laadstroomvoorziening. En uiteindelijk staat de dan ontstane schadepost t.g.v. het defect raken van het accu-pakket, niet in verhouding tot de kosten om zo'n aansluiting wel meteen goed voor elkaar te hebben.  

Wij adviseren u dringend een walstroom aansluiting die met een eigen kabel (met liefst overgedimensioneerde aderdikte) rechtstreeks naar de meterkast gaat en daar afzonderlijk is afgezekerd en vooral ook voorzien wordt van een eigen aardlekschakelaar. Op de steiger is 't uit veiligheidsoptiek beter een z.g. CEE contactdoos toe te passen.
Met een eigen kabel voorkomt u, dat een eventuele storing of aardlek aan boord ongemerkt ook bijvoorbeeld uw koelkast of vriezer, zonder stroom laat staan. Maar even erg het niet opgeladen raken van uw accu's!

Als het niet doenlijk is uw meterkast aan te laten passen en/of een aparte kabel te trekken, dan adviseren wij u op uw steiger een echt laadpaaltje te (laten) installeren. De daarin aanwezige afzekering en aardlekschakelaar zorgen er dan bij een storing voor, dat in uw bedrijf of in huis niet ongemerkt zaken verstoken blijven van voeding.

De afzekering in die paal moet dan een lager Amperage hebben, dan die van de groep waarop e.e.a is aangesloten in de meterkast. Tallkey laadpaal

Ook moet er voor gezorgd worden, dat de aardlekschakelaar in de paal iets gevoeliger staat afgesteld, dan die in de meterkast.
Bovendien moet u bij deze oplossing nagaan, of de andere aangesloten gebruikers op deze groep, samen met het door de lader in uw boot op te nemen vermogen, niet de maximum capaciteit van de zekering in de meterkast overstijgen.  

 

Laadpalen bij hotel, restaurants, in jachthavens of in steden

Veel oplaadpunten zijn nog afgezekerd op 10 Amp. Al zien wij dat bij de nieuwere installaties vaak, maar zeker ook nog niet altijd, al wel voor 16 Amp. wordt gekozen.
Wij pleiten er voor bij het installeren van laadpalen in havens, of langs grachten te zorgen voor voldoende palen voor passanten die 16 Amp als afzekering hebben.

 

Het hebben van een goede walstroomvoorziening kan voor uw bedrijf betekenen, dat u er specifiek elektrischvaarders mee aantrekt. Zeker voor een hotel of restaurant kan dit interessant zijn.

Houdt u wel bij het plaatsen van zo'n paal wel rekening met de extra belasting die dit in relatie tot de grootte van uw totale netaansluiting geeft.

 

Uw netaansluiting

In uw meterkast zitten meestal onder de meter de hoofdzekeringen. De waarde van die zekeringen is bepalend voor de totale hoeveelheid stroom die u op enig moment ter beschikking heeft.
Zeker bij horecabedrijven speelt, dat daar vaak al grote gebruikers staan opgesteld, salamanders, ovens, bakplaten, en industriële magnetrons en afwasautomaten.

Gelukkig zijn de meeste van deze apparaten voorzien van een z.g. krachtstroom aansluiting, waardoor het verbruik verdeeld wordt over drie fasen. Dit voorkomt o.a. dat de belasting van zo'n apparaat over één fase geleid wordt.

Maar toch het verbruik loopt aardig op als er naast elkaar een paar van zulke apparaten aanstaan, want de opgenomen vermogens liggen gemiddels rond zo'n 6 kW per apparaat.

Kortom met oven, bakplaat en tron en dan nog de afwasser erbij zit je al aan de 25 kW.

Bij 400 VAC leidt dit tot een belasting per fase van 20 Amp dus dat is nog niet zo spannend, want de normale driefasen huis aansluiting in ons land is 3 x 25 Amp.
Daar komt dan nog uw koelcel, die weliswaar niet zo veel verbruikt, de airco en de verlichting bij. Airco's en verlichting, als u dit nog met gewone (halogeen)lampen doet en er zitten er 100 bij u in de plafonds dan is dat ook zo maar 2,5 of als u 50 Watt´s lampjes gebruikt zelfs 5 kW.

U zult dus al wel minimaal een hoofdafzekering hebben van 3 x 40 Amp. Maar u snapt 't, dat dan de 16 Amp van een elektrisch ladende boot wel impact heeft. Al kunnen de moderne zekeringen wel tijdelijk tot een 20% overbelast worden.

 

Het kiezen van een grotere taansluiting heeft echter wel een prijs, zie onderstaand staatje:

 

Aansluitwaarde

Per jaar (excl. BTW)

Per jaar (incl. 21% BTW)

t/m 3 x 25A + t/m 1 x 40A

€ 162,64

€ 196,79

> 3 x 25A t/m 3 x 35A/40A

€ 813,20

€ 983,97

> 3 x 35A/40A t/m 3 x 50A

€ 1.219,80

€ 1.475,96

> 3 x 50A t/m 3 x 63A

€ 1.626,40

€ 1.967,94

> 3 x 63A t/m 3 x 80A

€ 2.033,00

€ 2.459,93

Max kW bij 400 VAC Max kW bij 230 VAC   
30 kW 17 kW
48 kW 28 kW
60 kW 34 kW
75 kW 43 kW
96 kW 55 kW

 

Bovenstaande prijzen gelden per december 2012.

Wilt u een nog grotere aansluitwaarde dan kan dit, echter dan zal de netbeheerder u waarschijnlijk voorstellen een trafohuisje te installeren op uw kosten, waarna u een nog veel hoger vastrecht betaalt. Het is dan slimmer een tweede netaansluiting te nemen die u in een bijgebouw laat uitkomen.

 

Netbeheerders vertellen over deze materie overigens, mede gezien hun monopoly positie, nog al eens fabeltjes. Ze zijn in ieder geval verplicht binnen een redelijke termijn u een t/m 3 x 80 Amp aansluiting te leveren zonder meerkosten.

 

Prijsupdate netwerkkosten per 24 maart 2013. Prijzen incl. 21% BTW

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: www.gaslicht.com/energieleveranciers

 

De omgekeerde situatie, een te grote aansluitwaarde komt ook maar al te vaak voor en kan dus zo maar € 1.000 of meer per jaar schelen.

Zo was ik recent bij de kapper die net een tijdelijke noodwinkel had betrokken.

In de meterkast drie hoofdzekeringen van 40 Ah. Op mijn vraag waarom hij zo'n grote aansluitwaarde had:  Meneer al die droogkappen en föhns, de laders voor de tondeuzes, het licht en dan de wasmachine de droger en het koffiezetapparaat nog.

We hebben maar eens papiertje gepakt en het allemaal bij elkaar opgeteld. Zelfs als alle apparaten gelijktijdig aanstaan kwam hij nog niet aan de 15 kW. 

Deze meneer gaat nu terug naar een 3 x 25 Ah aansluiting en spaart € 1.482 - € 261 = € 1.221 per jaar uit. 

 

NB. We gaan er wel vanuit, dat de verschillende apparaten via de huisgroepen goed over de drie fasen verdeeld zijn aangesloten.

 

Laden vanuit een auto laadpaal:

Inmiddels staan er in ons land al heel wat autolaadpalen. Soms ook op de kade langs het water. Als u beschikt over het voor autolaadpalen benodigde pasje kunt u vanuit zo'n paal uw boot laden.
Sommig palen zijn uitgerust met de standaard 16 Amp CEE stekker, die kunt u dan zo gebruiken.

Is er alleen een autostekker voorhanden, dan is dit verloopsnoertje vereist. In het snoertje zit een stukje elektronica waardoor de paal denkt dat er een auto wordt opgeladen.
Deze verloopsnoertjes zijn verkrijgbaar bij de leveranciers van walstroomkabels, of bij de installateur van uw elektrische aandrijving in uw boot.

 

 

 

 

 

 

Grote batterijpakketten zwaardere walstroom aansluitingen 

Inmiddels varen er ook kruisers, elektrische ponten en rondvaartboten met batterijpakketten van  50 tot 300 kWh.

Omdat de minimale laadstroom voor elk type batterijpakket altijd tenminste 10% is van de nominale capaciteit bij 20 uurs ontlading kom je bij dit soort pakketen dus niet meer uit met een 16 Amp walstroom aansluiting.


In Fryslân worden daarom al standaard voor elektrisch varen laadpunten geïnstalleerd met extra al een krachtstroom aansluiting. Dezee zijn afgezekerd op 3 x 25 Amp.

Sommige palen hebben zelfs twee van zulke krachtstroom aansluitingen. zie 2e foto
Voor nog grotere schepen, zoals rondvaartboten in Amsterdam, waar batterijpakketten van 300 kWH in staan zijn nog grotere laadstromen (tot 45 kW) benodigd.


Het goede nieuws is dus, dat wanneer je dan per boot zo'n walstroomaansluiting inricht met een eigen net aansluiting, die veelal in de paal kan worden ondergebracht, dit prima past binnen een 3 x 50 Amp netaansluiting en de vastrechtkosten dus "beperkt" blijven.


Our system couldn't identify you as human.

© 2004-2017 Elektrischvaren.info Secured by XS4HumansOnly