Home Contact/Links Disclaimer Sitemap

 

     
 Hierboven een avond- en ochtendfoto van de beeldbepalende RAI-hal aan het Europaplein waarvan de      

bouw in 1951 startte naar het ontwerp van de in 1906 in Wenen geboren Hongaar Alexander Bodon.     

 

HISWA Amsterdam Boat Show 2012 best wel succesvol.

 

Publiek, maar ook exposanten waren vol lof over de gedurfde vernieuwde indeling van deze HISWA en zeker ook over het proefvaren in de vijver achter het RAI-complex.

Na jaren hadden werven als van Wijk en Makma niet meer hun vaste plek in hal 1. Daar was nu een water fun-zone, waar 6 dagen lang plek was ingeruimd voor zeilen, kanoën en waterskiën, althans 't leek erop. De nieuwe indeling was verfrissend en maakte je nieuwsgierig wel in alle hallen te gaan kijken. Volgens beproefd retail concept waren de interessantste zaken in de verste uithoeken opgesteld. Zo ook het Paviljoen Elektrisch & Hybride Varen.

 

Beweegt u uw muis over de foto's voor meer foto's en klikt u op de foto's voor vergroting.AEE Marine

ARKA Electric Propulsion

ASA bootelectro

AVR Watersport
Aquatro
Cooper Yachts

De Hoeve Multipower
De Stille Boot

Electric Ship Facilities

Elektrisch Varen Paviljoen

Elektrosloep

Evin

EV-NL

eXturn

FischerPanda

GOOS Watersport

Greenline
Greensilver sloepen

Haswing

HISWA Innovation Award

HOORA Heeg

IDTechnology

Jachtwerf Heeg

Kräutler

Laura Dekker

Marinno

Mastervolt International

Microvast

MultiMill

Nano Coating

Noflik Sailing

Posthuma Batterijen

Pronk Jachtbouw

RAI Amsterdam Boat Show

Schuttevaer

Seafury sloepen

Seijsener rekreatietechniek

Snoeck Technical Solutions

Sphinx Sloepen

Technautic

Torqeedo

Torque-Jet

Van Vossen Engineering

VHC Maritiem

Victron Energy

Frits Wester

ZuidWesterSloep

Zwagers Boating

 


 

 

De presentaties door wereldomzeilster Mw. Laura Dekker (16 jaar) waren een echte publiekstrekker.

 

Dinsdag opende zij met Frits Wester op de haar eigen ultiem onderkoelde wijze de beurs en was ook de rest van de week aanwezig om over

haar reis en haar passie voor zeilen te vertellen: "The Hiswa was especially busy. It was nice to tell my story to people who were really listening and interested in my story. But after six days of telling the same story and answering a lot of questions, I was happy to do nothing for one day."schrijft ze op haar webblog. Er was dan ook steeds volop publiek in het zeiltheater in de Europahal.

Dat gold ook voor de presentaties daar gegeven door andere wereldzeilers.

 

Van diverse exposanten op het Elektrisch Varen Paviljoen en daarbuiten  begrepen wij, dat zij ook op de stillere dagen goed zaken hadden gedaan.

 

Alles bij elkaar lagen wel meer dan 20 elektrische of hybride boten en er waren elf verschillende aanbieders van elektrische aandrijvingen op deze HISWA.

In deze SPECIAL gaan we ze allemaal met u bij langs en nog meer.

 

 

 

terug naar index

 


 

 

 

En Oh ja, de tweede beursdag kwam Schuttevaer met een op anonieme bronnen gebaseerd verhaal, dat "elektrisch varen 'm niet zou worden".

Wilt u dat lezen samen met onze repliek erop, klik dan hier.

 

 

HISWA Innovation Award

 

 

Qua noviteiten was HISWA rijkelijk bedeeld, met op EV-gebied  nominaties voor de ringmotor van de De Stille Boot en de proportionele boegschroef controller van IDTechnology. De eerlijkheid gebiedt te vertellen, dat wij ze ook al op BOOT Holland zagen.

Maar dat kan ook bijna niet anders op deze derde beurs dit jaar. Ze werden beiden helaas niet de winnaar.

terug naar index 

 

Elektrisch Varen Paviljoen 

Voor nu de derde keer op rij besteedde de Hiswa veel aandacht aan elektrisch varen. Op het ‘Elektrisch Varen Paviljoen’,  stonden tal van aanbieders van elektrische boten en motoren en toebehoren en natuurlijk de tien winnaars van de Frisian E-Performance 2011.

“Elektrisch varen krijgt steeds meer aandacht”, vertelt Wilco Waller, voorzitter van SEV, de landelijke stichting, die zich nu al 20 jaar inzet voor de promotie van deze tak van watersport. “De auto-industrie zal ons snel inhalen, maar per vandaag zijn er nog steeds meer boten dan auto's met een elektrische voortstuwing in ons land.”

terug naar index

Vereniging Elektrisch Varen Nederland (i.o.)  EV-NL
Hoewel niet iedereen van mening is dat elektrisch varen de toekomst heeft, volgens Schuttevaer is Wilco Waller ervan overtuigd dat milieuvriendelijke alternatieven voor fossiele brandstof steeds meer moeten worden toegepast. “Fossiele brandstoffen worden steeds schaarser, waardoor prijzen ervan blijven stijgen. Dat betekent dat andere energievormen nodig zijn. Dan gaat het om de toepassing van bio-, getijden-, wind-, misschien kern- en zeker zonne-energie.”

 

Tijdens de Hiswa is de basis gelegd voor de oprichting van de Vereniging Elektrisch Varen Nederland  EV-NL. Deze vereniging richt zich zowel op de promotie van de elektrische recreatievaart, als ook het hybride varen in de beroepsvaart”, stelt Waller. “Er zijn op dit moment al diverse beroepsschepen met een een diesel-elektrische aandrijving in de binnenvaart. Steden als Amsterdam en Utrecht geven de voorkeur aan elektrisch aangedreven rondvaartboten en binnenstad bevoorradingsschepen.”

terug naar index 

 

Nieuws op de HISWA

Maar er waren natuurlijk ook EV-Primeurs op deze tentoonstelling.

 

HASWING

Om te beginnen bij Nimag, of beter gezegd Suzuki, dat een lijn van trolling motoren heeft opgezet onder de naam Haswing. In het oog springend is daar de nieuwe  Haswing Protruar, een outboard die alleszins veel gelijkenis vertoont met de bekende motoren uit het Zuid Duitse Starnberg.

 

 De motor wordt geafficheerd met een stuwkracht van maximaal 2 Pk, wat ons inziens zou moeten leiden tot tenminste een opgenomen vermogen van 1,46 kW, en eigenlijk, bij zeg 92% rendement, tot 1,6 kW.

De specificatie vermeldt een opgenomen vermogen van 1,2 kW en dat is vreemd.

 

Het motortje kost € 599, zonder batterij, dit lijkt ons scherp geprijsd.

 

We formuleren dit wat voorzichtig omdat we behalve de specificaties en hoe e.e.a. oogt er nog geen enkele ervaring mee hebben. We kunnen dus ook nog niet zeggen of deze motor, in tegenstelling tot trolling motoren, wel als een volwaardige elektrische aandrijving gezien kan worden.

Ander punt is of ze er bij Haswing in geslaagd zijn te komen tot een stillere reductie.

 

 terug naar index 

 

TORQUE-JET

Tweede motor die op wel drie plekken deze HISWA aanwezig is, is de ringmotor van de De Stille Boot. Allereerst natuurlijk bij de Innovation Award Nominaties vooraan in de Europahal, maar ook onder twee boten en in een waterbassin. Dit laatste om te laten zien,dat dit motortje door z'n speciaal vormgegeven propellerbladen eventueel "in de schroef" terecht komend vuil kwijt makkelijk raakt. Een probleem, waar conculega ringmotoren meer moeite mee zouden hebben, maar die hebben ook andere bladen in de ring.

 

De eerste implementatie van de 2 kW Torque-jet was die van Jachtwerf Heeg in een G2 day-sailor  Een nieuwe eenheidsklasse waarvan er inmiddels al 43 rondvaren. Geert Wijma liet ons zien hoe door aan de zwengel van een hydraulisch pompje te draaien de ringmotor onder het vlak van deze zeilboot uitzakt. In Up-positie wordt het onderwaterschip nagenoeg naadloos afgesloten met twee flapjes. Alles bij elkaar een zeer fraaie oplossing die niet eens veel duurder blijkt, dan die op basis van een kleine benzine outboard, terwijl er hierbij zelfs van een Torqeedo Lithium batterij gebruik gemaakt wordt. Zeilers die nu nog het benzine motortje hebben kunnen up-graden naar de E-versie en in Friesland hebben ze daar waarschijnlijk binnenkort ook weer een subsidieregeling voor.

terug naar index
 

De tweede implementatie zagen we op het Elektrisch Varen Paviljoen in het roerblad van de Elektrosloep 600. Één van de tien winnende boten uit de Frisian E-Performance Challenge, die in september nog met een 4,2 kW synchrone POD van Mastervolt was uitgerust.

Na de HISWA voeren we in Heeg naast deze zelfde sloep, maar nu met de 4 kW versie van de ringmotor. Ook deze ringmotor is gebaseerd op z.g. synchrone techniek. Mede daardoor is verbluffend, dat zo'n klein motortje (diameter 17 cm) zoveel kracht in het water weet te brengen.

 

 terug naar index

  

De Hoeve Multipower Lithium

Kennen we het bedrijf van Peter Leijtens vooralvanwege de Optima batterijen en de Studer Inverter/chargers, hij is is al meer dan een jaar doende z'n assortiment uit te breiden met een lithium batterij lijn.

Daar is hij nu dubbel in geslaagd:

Allereerst met het importeurschap voor de Benelux van het prestigieuze Microvast. De eerste implementatie van deze batterijen vaart binnenkort in Amsterdam in een vuilin-zamelings vaartuig, dat AEE Marine uit Enkhuizen aan Waternet  levert. Het gaat hier om  een professioneel Lithium-ion batterijsysteem.

 

Hier op de HISWA introduceert Leijtens HighPower als tweede lijn Lithium batterijen, die hij importeert en die juist voor kleinere toepassingen geschikt zijn. Bijvoorbeeld aan boord van de G2, maar ook voor het voeden van de Haswing Protruar, zijn dit soort batterijtjes erg geschikt, omdat ze licht genoeg zijn om makkelijk uit de boot mee naar huis genomen te worden om ze daar op te laden. De prijzen van deze HighPower mono-blocks met geïntegreerd BMS en ingebouwde lader ogen goed.

De packs kunnen zowel in serie als parallel geschakeld worden tot 48 VDC. Een systeem van 9,6 kWh (effectief bij 80% ontlading 7,7 kWh) komt dan op rond 150 kg incl. laders. In AGM loodbatterijen weegt een pakket met netto dezelfde energie bij C5 bijna 400 kg. In cost of ownership  kom je ondanks de hogere aanschafprijs al ongeveer gelijk uit, dankzij de veel langere gespecificeerde levensduur van Lithium batterijen.

terug naar index

  

Cooper Yachts

Opvallende verschijning aan de kade van de vijver achter het RAI-complex was de Cooper 745 Electric. Deze "werf" van André Tromp uit Loosdrecht zagen we ook al op Boot Holland. Hier in Amsterdam introduceerde hij binnen z'n nieuwe tender. Onze aandacht ging natuurlijk uit naar de volektrische sloep buiten.

Cooper met inmiddels meer dan 100 boten wereldwijd op het water, heeft z'n werffaci-liteiten in China. Hier worden de boten volledig gebouwd, inclusief alles wat er aan techniek en verdere afwerking nog bijkomt. Dit wordt allemaal vanuit Loosdrecht aangestuurd. De op deze wijze uiterst compacte organisatie lijkt tot een dito prijsniveau (€ 34 k in elektro-uitvoering, € 32 voor de diesel) te leiden.

 

Uniek is wel, dat omdat dus ook de motor in China is ingebouwd, de 3,5 kW Mastervolt a-synchroon eerst naar China is gestuurd, om dan gemonteerd en wel in het schip hier weer terug te komen. Deze motor moet heel wat draaiuren maken alvorens de afstand in zeemijlen die al op zee zijn afgelegd in deze boot te evenaren.

 

We hebben daar vast de aanzet toe gegeven en hebben een uitgebreid rondje met deze sloep gevaren en dat was zeker een genot.

 

 terug naar index

  

ARKA Electric Propulsion systems & Van Vossen engineering

We nemen beide bedrijven uit Giethoorn samen omdat ze, ook op deze beurs, nauw samenwerken.

ARKA is daarbij de leverancier van de aandrijvingen, die onder haar regie deels bij het Roermondse bedrijf Creusen geproduceerd worden.

 

Han Van Vossen is de scheepsarchitect en ook producent van de boten, waar deze aandrijvingen in worden toegepast.

 

Voor Han was de proefvaartsteiger een succes. Hij heeft tijdens deze beurs heel wat mensen kennis laten maken met zijn in aluminium gebouwde Greensilver sloepen. Wij maakten en met veel plezier een tocht met één van de door hem ontwikkelde boten.

Natuurlijk lag er op het Paviljoen ook de 6.00 sloep die tot één van de winnaars van de Frisian E-Performance behoort, die ook door Van Vossen is getekend.

ARKA voert een complete lijn van outboards van 0,7 tot 7,5 kW, flensmotoren of stuurbare POD's van 0,7 tot 50 kW en inboard systemen van 2,5 tot 30 kW.

De outboards, flensmotoren of POD's bij ARKA zijn gebaseerd op de thans meest geavanceerde z.g. synchrone techniek, wat borg staat voor een hoog systeemrendement. De aandrijvingen zijn althans voor wat betreft de motor een volledig Nederlands product. Naast het leveren van complete systemen is Harry Arendshorst

terug naar index

  

Electric Ship Facilities

Ook hier een reeks motoren van vaderlandse bodem en meer specifiek uit Friesland. Aangedreven met een motor uit deze serie voer de, op het Paviljoen staande BlackFish, omdat die boot ook bij de eerste tien eindigde in FE-PC.

Op de stand laten vader en zoon Jurriën en Hylke Poorting deze motoren in een aantal toepassingsmogelijkheden zien, waarbij ze zowel in aandrijf-, als in generator modus worden ingezet. Het prijsniveau is baanbrekend klik hier voor vergroting.

Naast dit type motor ook de voor grote schepen bedoelde 400 V motor, zoals die ook in hun demoschip in Heeg te zien zijn.

Daarnaast de op turbine techniek gebaseerde generator, die voor zulkegrotere  e-motoren voor de krachtopwekking zorgt. Met deze componenten is ook voor grotere schepen een serie hybride aandrijving te concipiëren, gebruikmakend van een Lithium ferro batterij bank. Maar met een ook tot het assortiment behorend dieselgentje en een kleiner batterijpakket en de hierboven als eerste beschreven e-motor, ontstaat voor kleinere boten een serie hybride aandrijving.

Met dit totale productaanbod heeft ESF beslist alle componenten in huis om voor een veelheid van situaties een passende oplossing te adviseren.

 

 terug naar index

  

IDTechnology

Het bedrijf uit Zeewolde gespecialiseerd in batterij gevoede aandrijvingen van Fred Bellis en Marien Schoonen liet hier twee nieuwe producten zien.


Op de 1e foto rechts tussen Fred en Marien: Pieter Eggermont van Mastervolt Benelux.

 

Allereerst natuurlijk hun voor de HISWA innovation award genomineerde boegschroef controller. Ze werden er weliswaar niet de winnaar mee, maar dat doet niet af aan de unieke eigenschappen van deze regelaar (imput spanning van 12 tot 60 VDC) en dus zo in elke boot toepasbaar, met als positieve resultaten:

minder lawaai en langere levensduur van de relais en de accu's die de boegschroef voeden. Deze twee laatste zaken zijn met name van belang bij verhuurschepen, waar doorgaans wel om het seizoen zulke batterijen moeten worden vervangen.

Naast natuurlijk het hele assortiment aan Mastervolt producten hier de nieuwe laderlijn van Axima.

IDTechnology doet nogal wat implementaties met haar Mastervolt aandrijvingen in grotere schepen, met dus ook grotere batterijpakketten die navenant grotere laadstromen vereisen.

Echter de grootste Mastervolt lader is 70 Amp bij 48 VDC en dat past dan bij maximaal een batterij van 33 kWh C20.

Vandaar de uitbreiding naar de productlijn van Axima.

Deze producent heeft zowel één fase als drie fase laders, waarbij het charmante is, dat deze laatste als er geen driefase walstroom beschikbaar is, ook met één fase hun werk, zij het met een geringere laadstroom, kunnen doen. Deze laders zijn toepasbaar voor batterijpakketten tot 72 kWh C20.

 

Natuurlijk stond hier de all over winnende boot van de Frisian E-Performance Challenge op het Paviljoen. De Enkhuizen tender 630 met een Mastervolt 16 kW a-synchrone aandrijving gevoed uit vier MV Lion-packs. Met deze configuratie haalt deze boot snelheden van 20 km/u.

terug naar index 

Aquatro & HOORA Heeg

Ook hier de namen van twee bedrijven, maar in dit geval juist verenigd in één persoon te weten Erik Meijer. Hij kon helaas door ziekte niet op het Paviljoen zijn, wij wensen hem graag alle beterschap. De honneurs werden voortreffelijk waargenomen door zijn dochter Eva, maar ook door zijn zoon en echtgenote Vera.

Erik ontwikkelde de Aquatro kielmotor, speciaal bedoeld voor zeilboten zoals polyvalken, of de hier opgestelde ook door Erik ontwikkelde Torenvalk.

Leuk is te vermelden dat er tijdens de beurs zo'n Torenvalk werd verkocht.
Klik hier voor overzichtfoto waarop meer van de Torenvalk te zien is.

De Aquatro motoren worden door Creusen voor Erik gebouwd en zijn daarmee een Hollands product.

Erik nam deel aan de FE-PC met twee van zulke Torenvalken en daarom liet hij hier tevens de vanuit zo'n Torenvalk doorontwikkelde motorboot de Enduro zien, die dan aangedreven wordt met zo'n zelfde 3,3 kW motor in stuurbare POD uitvoering. Klik hier voor een foto tijdens BOOT Holland gemaakt over het hek van de Enduro met rechts Erik in gesprek met Jaques van den Bergh en links op de rug gezien dochter Eva.


terug naar index
 

Zwagers Boating

 

De Alumax five fifty van deze werf uit Meppel hoorde ook tot de tien best presterende boten in de Frisian E-Performance Challenge.

Het was één van de twee boten met een voltractie batterijpakket aan boord.

 

Zwagers koos bij deze boot voor een stuurbare POD aandrijving op basis van een Intermotor. Buiten het paviljoen komen we bij Zwagers een identieke, zij het geverfde, sloep tegen en buiten in de vijver ligt een versie die een slag kleiner is.

 

Op zijn stand  laat Zwagers trots zien de order gekregen te hebben voor de boten die deze zomer in London bij de Olympische Spelen het transport over water verzorgen. Wij hoorden, dat meer Nederlandse werven hiervoor in de race waren.

Wij feliciteren Zwagers van harte met deze order, die naast de omzet voor 40 stuks van de Alumax 660, ook veel publiciteit voor 't bedrijf genereert. 

Nu maar hopen, dat ze in London voor de stiille elektro-uitvoering kiezen.

terug naar index 

 

Sphinx Sloepen  & VHC Maritiem

Ook een Sphinx 580 sloep hoorde tot de tien winnaars van de FE-PC.

Inmiddels is Richard Gerritsen een samenwerking aangegaan met VHC, waarin hij ook een eigen aandrijf productenlijn heeft ontwikkeld.

In een waterbakopstelling was daarvan de 2,5 kW motor te zien.

Deze motor met bijbehorende gecombineerde lader/controller, wat installatie werk spaart, wordt geproduceerd door, Creusen in Roermond.

 

De zekering op de behuizing is thermisch gescheiden, zodat eventuele ontstane hiite geen schade zal veroorzaken.

 

Uniek bij deze motor is de lage spanning van slechts 12 VDC. De eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat wij er voordeel nog niet helemaal van zien.

 

Je zou kunnen denken, dat je bij deze motor met maar één 12 VDC batterij kunt volstaan en dus verder alle installatie rim ram achterwege kan blijven.

Dat zal in de meeste gevallen echter niet zo zijn omdat je dan capaciteit te kort komt voor een voldoende actieradius. Het gevolg is, dat er dan met parallel geschakelde batterijen gewerkt moet gaan worden en dat is iets wat we altijd liever voorkomen.

terug naar index

  

 

Pronk Jachtbouw  &  Posthuma Batterijen

De in de FE-PC snelst varende boot met loodbatterijen was de No Noise een 7,70 meter lang in woodcore epoxy door Pronk gebouwd schip. De herkomst van het toegepaste voltractie batterijpakket laat zich niet moeiijk raden.  Maar het ook zomaar zijn, dat Folkert Posthuma er bij de DONG Energy Solar Challenge voor kiest de boot uit te rusten met Lithium batterijen van European Batteries, die hij in zijn assortiment heeft opgenomen.

 

Het schip heeft na 19 september een gedaante verandering en zelfs naamswijziging ondergaan. Klik hier voor interieurfoto van deze sloep.

Het schip heeft met 1.600 kg de grootste waterverplaatsing van alle winnende FE-PC boten. Voor de aandrijving wordt gebruik gemaakt van een op 48VDC draaiende PMG 132 motor, waarbij de schroefas via een riemover-brenging wordt aangedreven. Die overbrenging voorziet dan tevens in het reduceren van het toerental naar de schroef, wat leidt tot een beter  schroefrendement.

terug naar index

  

 

GOOS Watersport

Ook de STIL 615 stond op het Paviljoen als één van de winnaars. Daarnaast had deze grote botenbouwer uit Grou op zijn stand een wat kleinere sloep staan, met een trolling motor als aandrijving. Klaas Goos is op meer fronten doende het elektrisch varen

verder te ontwikkelen en is
daarbij super inventief.

Zo heeft hij al een eigen reeks van AGM batterijen ontwikkeld en zou er op motorenvlak een samen-werking met VHC aan zitten te komen. Ontwikkelingen die er zoals wij eerder al van hem begrepen op gericht zijn het elektrisch varen nog toegankelijker te maken.

 

Inventiviteit waarmee hij elke keer weer aandacht op zijn werf weet te vestigen. Grote verrassing wordt beslist waarmee hij komende maand de watersportwereld en daarbuiten weer eens op het verkeerde been zet.

 

terug naar index  

 

Seijsener rekreatietechniek

Als we het over toegankelijk maken van elektrisch varen hebben, dan is dit bedrijf met als directeur Rian Durieux wel het vertrekpunt. We hebben het dan over walstroomvoorziening. Maar ook de Provinsje Fryslân is hierbij een belangrijke partner met haar subsidieregeling ten behoeve van het plaatsen van z.g. Fryske Laadpunten.

Belangwekkend daarbij is de bij Seijsener geboden faciliteit om met je SEP-card achteraf via je bankrekening te betalen voor "getankte" stroom in alle jachthavens met palen met SEP-card readers. Dit is o.i. beslist super voor de watersporter. Je hoeft in ieder geval niet meer van te voren te bedenken hoeveel kWh je denkt te zullen laden en alles wordt op de cent naukeurig berekend. Natuurlijk is dit ook handzaam voor de verhuurders van elektrische schepen, want zij kunnen met één druk op de knop, als de boot weer in de haven terugkomt, zien hoeveel stroom er is "getankt".

 terug naar index

  

 

ZuidWesterSloep

Het bedrijf van Rob Veldt en Michel Dongenaar was er op het Paviljoen met de nieuwe 730. Het casco is als altijd scherp geprijsd (- € 17k) en geschikt voor 12 tot 16 personen, en vooral gericht op inzet in een verhuuroperatie op de grachten, of daarbuiten.

 

Voor wat betreft de aandrijving lijken ze bij ZWS een beetje hun voorkeur voor elektrisch varen los te laten, want deze boot wordt geafficheerd met: "aandrijving naar keuze elektrisch, diesel inboard, of buitenboordmotor in bun".

terug naar index

  

 

Snoeck Technical Solutions

Reinout Snoeck is met zijn Kräutler assortiment één van de in totaal 9 aanbieders van elektrische aandrijvingen op dit paviljoen. Het is nu ook al voor het derde jaar, dat Reinout de Marinno eXturn boegschroeven voert van, een net als Kräutler, uit Oostenrijk afkomstig bedrijf.

Deze z.g. "onderbouw" boegschroefsystemen zijn weliswaar door hun uiterst compacte bouw wat duurder dan een standaard boegschroef met tunnel.

Ze komen goed van pas bij boten die aan hun boeg weinig diepgang hebben en ze vergen binnen in de boeg veel minder ruimte.

Twee eigenschappen die goed van pas kwamen bij een recent in Giethoorn gebouwde rondvaartboot, waar er dankzij die ruimte besparing dus plek in de boeg overbleef om er een deel van het batterijpakket op te stellen.

 

Ook levert Exturn een volledige pienterpookje omgeving met boeg- en hekschroef in combinatie met de dieselmotor, klik hier

 

Bij Reinout op z'n stand ook de Track & Trace beveiligingsproducten vanzoals hij het zelf zegt: "z'n dorpsgenoot Jasper van Mill van Multi Mill".

Systemen die je waarschuwen als er met je boot iets mis is: geen walstroom meer, te hoge blilgewaterstand, of als de boot gestolen dreigt te worden. Voor meer info hiervan klik hier

terug naar index 

 

 


 

 

FischerPanda

Neemt met Holger Hinz nu al voor de zesde keer deel aan een elektrisch varen paviljoen. Bijzonder daarbij is, dat deze firma uit het Duitse Paderborn de Nederlandse markt nu zelf bewerkt, waar dit voorheen nog door een importeur gebeurde.

 

FischerPanda heeft heel wat in huis op elektrisch varen gebied. Heel onderscheidend is het bedrijf met z'n AGT DC-generatoren lijn, die zeer geschikt zijn voor serie hybride toepassingen. Als de batterijen te ver ontladen dreigen te worden start de genset, die de batterijen dan rechtstreeks kan laden.

Qua motoren zijn er de synchrone POD's in 6,5, 10 en 20 kWh. In stuurbare uitvoering voorziet FP haar POD's nu van een straalbuis. Deze geeft niet alleen voorwaarts varend een beter rendement, maar ook de wielwerking wordt geelimineerd wat energie spaart en de buis zorgt voor roerwerking ook als de schroef niet draait.

Ook onderscheidend is dat FP een servo elektrische motor voor de roerbeweging toepast.

oplossing die zich zowel makkelijk laat integreren in FP's C3 Cockpit omgeving, als kostentechnisch voordeliger uitpakt dan een conventioneel hydraulisch besturingssysteem.

 

terug naar index

 


 

 

ASA bootelectro &

Victron Energy

 

Leek vorig jaar de ASA-stand helemaal in beslag genomen te worden door Mastervolt, nu was daar heel prominent Victron Energy aanwezig.

 

Verder bij ASA natuurlijk de hele lijn van Torqeedo motoren.

 

Victron stond daar recht tegenover met haar eigen stand. En .  .  .  .  .  .

 

Als het u net zo verging als bij ons, domineren dan bijgaande beelden in wat er u van beide stands is bij gebleven, of niet?

 

We vergaten zelfs nog foto's van de stands te maken.

 

terug naar index

 


 

 

Mastervolt International

Mastervolt was dit jaar te gast bij Technautic en Cuno/Exalto en ook bij IDT werd de e-propulsion productlijn van Mastervolt uitgebreid geëtaleerd.

 

Foto links: Pieter Eggermont van Mastervolt Benelux

 

 

 terug naar index

 


 

 

EVIN (Elektrisch Varen in Nederland)

Wij spraken zeer uitgebreid met de directeur van Evin 

Marco Groenenberg.

Zijn bedrijf is groot in het leveren van trollingmotoren, zoals MinnKota en MotorGuide. Dit laatste merk wordt vermarkt door Mercury Cummins, daarom is hij hier op deze stand.

 

Trolling motoren worden met name in de sportvisserij als z.g. bij-motor toegepast om zich, éénmaal op de "visgronden" aangekomen, heel geruisloos te kunnen verplaatsen. Dat gaat goed, want de motortjes zijn, mede door de kleine vermogens, erg stil.

Om de motoren heen is een scala van accessoires beschikbaar: elektrisch instelbare schachtlengte, elektrische tilt voorziening, remote besturing met voetpedalen tot en met GPS besturing van de boot.

 

De motortjes zijn verhoudingsgewijs goedkoop. Dit heeft deels met de toegepaste techniek, maar veeleer met de grote productieaantallen te maken. Die lage prijs heeft dan wel tot gevolg, dat ook absoluut de te realiseren marge op deze motoren gering is. Het aankooppatroon is zeer seizoen gevoelig, of nog sterker gezegd, zelfs uitermate weersafhankelijk, aldus Marco. In Nederland werden er de laatste vijf jaar meer dan 15.000 stuks verkocht (bron SEFF).

 

In dit rijtje MotorGuide motoren zien we, dat de fabrikant zorgvuldig-heidshalve een onderscheid maakt in motoren geschikt voor zoet en spciaal voor zout water, dit zijn de witte motoren.

Omgekeerd is het merkwaardig, dat bij een deel van de motoren de snelheidsregeling nog steeds gebaseerd is op het in serie met de motor zetten van weerstanden. Deze weerstanden zitten dan meestal in de kop van de motorgondel, omdat ze daar dan optimaal gekoeld worden.

Er zijn overigens wel trolling motoren met elektronische snelheidsregeling. Dat zijn de grotere duurdere typen.

 

terug naar index

 


 

 

AVR Watersport

Het bedrijf van Arjen van Rijn uit Waddinxveen, doet veel met elektrisch varen. Zowel in zijn Winsome sloepen en Velenturf vletten, waarvan hij er één op Boot Holland liet zien, als hier met een OudHuijzer waarvan de cliënt nog mag kiezen, of er een elektrische aandrijving in komt.

Keuze is de kracht van het bedrijf van Arjen, met steeds een aanbod van in totaal wel 150 boten in allerlei genres.

 

Het zelfde geldt bij elektrisch aandrijven, waar wij hem zowel Intermotor als Bellmann/Mastervolt, maar ook Torqeedo hebben zien toepassen. Hier op de stand een rijtje Haswing trolling motoren. Arjen is er heel actief mee en dat zie je terug in de water- en woongebieden in ons land waar alleen elektrisch gevaren wordt.

terug naar index 

 

Seafury

Bij Seafury gaat dezer dagen voor het eerst een elektrisch aangedreven sloep het water in. Die gaat varen in een gebied waar ook enkel elektrisch gevaren wordt. We kunnen nog best wel de nodige beleidsmatige steun op dit vlak van overheden gebruiken. Steun die niets kost en wel veel oplevert voor de verbetering van de kwaliteitsbeleving van zulke vaargebieden.

 

Deze Seafury 730 is een 8.00 meter LOA sloep, uitgerust met een Mastervolt PMG 132 van 5 kW, met aangebouwde reductie en daardoor maar 1.050 rpm, wat bij de goede schroef een prima schroefrendement geeft.

Er staat er een voltractie batterij-pakket in de boot van 1.500 kg, waar deze boot 8 uur lang, zelfs op vol vermogen, mee uit de voeten kan.

 

Kortom deze E-Seafury doet niet onder voor haar diesel zusterschepen.

Voor het 10-jarig jubileum van de werf is dit een mooi vertrekpunt naar een volgend decennium in sloepvaren voor het bedrijf van Dennis Kagchelland.

 

En Oh Ja, Seafury heeft met haar jubileum aanbieding voor al haar klanten nog iets elektrisch: kussen verwarming in zit- en rugleuningen. Je verlengt er je vaarseizoen mee en het is op een koele zomeravond ook prettig.

 

 

terug naar index

 


 

Greenline 40

Op geen enkele beurs ontbreken ze, de inmiddels nu twee versies van het succesvolle Greenline concept van SeaWay uit Slovenië.

In onze laatste Hiswa te Water Special gingen we al wat dieper in op de motoriserings aspecten van de nieuwe 40-voeter.

 

Werd op de meeste beurzen het onderwaterschip en de schroeven met doeken aan het gezicht onttrokken. Hier konden we dit goed bekijken. Opvallend zijn de non-retractable kim kielen, die ook niet echt de schroeven en de beide roeren lijken te beschermen. Ze steken zijwaarts best uit. In een sloot met een aflopend bassalt tallud moet je toch wel deksels goed van de kant wegblijven, wil zo'n kimkiel niet aan de "grond" lopen.

 

Bij de 40 zijn ze niet doorgegaan met de holling in het onderwaterschip boven de schroef, die tot een verbeterd schroefrendement zou leiden.

Ja en voor de rest is het natuurlijk qua samenballing van techniek een top schip: Hybride op basis van ISKRA techniek achter Volkswagen (Mercury/Cummins) motoren. Lithium Ferro battery-packs en een zonnedak, waardoor je op een zonnige dag zelfs volledig autonoom over het water kunt glijden. Wat zou je dan anders nog willen op zo'n moment.

Maar waterskiën achter de Greenline's kan ook, althans qua maximaal te behalen snelheid, al zijn er trekboten die daar meer geëigend voor zijn.

Laat onverlet, dat de Greenline's zeer veelzijdige en sublieme schepen zijn.

Voor meer uitgebreide info over de Greenline 40 klik hier

terug naar index 

 

Noflik Sailing

Als we goed tellen, dan varen er in Nerderland inmiddels meer Rustler 24'ers met een elektrische aandrijving, dan met een diesel. En we hebben het dan over een z.g. daysailor. Een zeilboot dus, waar de motor alleen maar bedoeld is om uit de haven te varen en dito retour. Natuurlijk de praktijk van het echte zeilen is weerbarstiger en de motor zal beslist wel vaker bij gezet moeten worden. Laat onverlet, zoals Ale Bok van Noflik Sailing en importeur van de Rustler, ons vertelde, dat je met de e-motorisering van deze scheepjes een RP-bemanning op het Margrietkanaal, waar je een motor stand-by moet hebben staan, aardig op het verkeerde been kunt zettten. Behalve de "gas"handel en het display zie en hoor je er in de boot namenlijk niets van.

Ale heeft er, als importeur van deze Engelse werf, inmiddels een aantal versies van in de vaart, Waarbij hij begon de manier waarop de Engelsen zelf een e-motor inbouwen af te keuren. Dat liet hij meteen door Goos Watersport overdoen op basis van een Mastervolt PMG 132.

Bleef echter de onhandigheid van de vereiste van een hap uit de kiel en de schroef vlak voor het roer.

Na de HISWA van vorig jaar kwam het daar al ten toon gestelde roerblad met ingelammineerde Aquatro onder de Rustler 24 in de vaart.

Inmiddels is Ale ook wel gecharmeerd van de Torque-Jet oplossing zoals Jachtwerf Heeg die in de overigens typisch concurrerende G2 toepast.

Als u dit zo leest zult u misschien denken, dat elektrisch varen nog in de kinderschoenen staat. Niets is minder waar, maar er is wel, juist door de toegepaste techniek, veel meer mogelijk, dan bij louter een dieseltje in te bouwen. Mag er dan alsjeblieft met al die verschillende mogelijkheden/kansen ervaring opgedaan worden? 

terug naar index

 


 

 

Nano Coating

Het is niet zonder toeval, dat u dit stukje hier leest.

Het is dubbel verbonden met het bovenstaande over Noflik Sailing.

Het gaat over bedrijven van Ale Bok uit Sneek en het gaat ook twee keer over de nieuwste ontwikkelingen.

 

Nanotechnologie, we komen het steeds vaker tegen. Regelmatig duiken er verhalen op over het verbeteren van batterijen, nog altijd de achilleshiel van E-mobility, waarbij o.a. nano wordt genoemd met verbeter factoren van 10.

Die factor 10 halen de producten van Nano Coating niet, maar het scheelt wel of je eens in de twee jaar of pas na 6 of 7 jaar het onderwaterschip van je boot opnieuw moet behandelen.

 

't Scheelt nog meer als bedenkt, dat er door het seizoen / de jaren heen geen aangoei plaats vindt, wat direct leidt tot minder weerstand.

NC heeft ook coatings die je kabelaring ongevoelig maken voor vuil worden. Bij auto's zorgt het er bijvoorbeeld voor, dat bij het op zomer avonden door zwermen vliegjes rijden, ze niet meer op auto blijven zitten.

 

Toepassing van Nano-techniek in dagelijkse producten grijpt steeds meer om zich heen. Wat ons betreft graag met prioriteit voor batterijen en dan liefst zo, dat er ook geen Lithium, of andere schaarse aardmetalen meer bij benodigd zijn.

 

terug naar index

 

 


 

 

RAI Amsterdam Boat Show

Elk jaar worden er in de RAI circa 50 internationale congressen en 70 beurzen gehouden. RAI heeft een totale oppervlakte van 87.000 m² verdeeld over 11 hallen. In totaal komen er elk jaar ongeveer anderhalf miljoen bezoekers. Tijdensde  HISWA  in 2010 betrad de 90 miljoenste bezoeker het RAI-complex sinds de opening in 1961.

 

HISWA 2012.

We hadden het er al over, dat de HISWA indeling was omgegooid en zo de waterr fun-zone prominent in hal 1 stond. Ondanks al die vernieuwende inspanningen en met de verschillende Paviljoens lukte het niet helemaal het bezoekersaantal op 't niveau van voorgaande jaren te houden: Nu 41.000 tegen 48.000 in 2011 en 51.849 in 2010.  De terugval was gelukkig minder dramatisch dan in februari bij BOOT Holland in Leeuwarden waar er 15.000 mensen minder kwamen, maar dat had daar ook met de ijspret te maken.

 

Wij denken, dat de aanpak dit jaar er zeker toe geleid heeft dat mensen andere dingen hebben gezien, dan in de conventionele opstelling.

En hoewel het EV-Paviljoen tegen de achterwand van hal 7 was gesitueerd, hadden we niet de indruk, dat er daar minder bezoekers waren dan elders in de hallen. Meest perfecte locatie is de doorgang tussen Europahal en Amstelhal (7), waar Menken maritiem en Enkhuizen sloep stonden. Beide werven hebben ook elektrische en hybride schepen, al hadden ze die dit keer niet mee genomen.

Alles bij elkaar is de RAI zeker als je er een aantal dagen bent, een verademing in vergelijking met WTC Leeuwarden en Messe Dússeldorf, waar geen of amper daglicht is.

 

Wilt u alle foto's uit deze special nog een keer bekijken, kijkt u dan hieronder

Slideshow ©  Platform voor Elektrisch en Hybride Varen 2012

       Redactie & fotografie Anton Schiere

 

terug naar index

 

 

©2004-2017 Elektrischvaren.info Secured by XS4HumansOnly