Home Contact/Links Disclaimer Sitemap

De schroef


De schroef, is de grootste verliesgever.

Gemiddelde ligt 't z.g. schroefrendement rond 50%, dat betekent dat zo’n helft van de op de schroefas overgebrachte energie niet gebruikt wordt voor het voortstuwen van uw boot, maar verloren gaat.

Waar ’t dan wel blijft?

Deels in cavitatie en in het achter uw boot achteruit gestuwde schroefwater.

Torqeedo schroef

 

De voortstuwende werking van een schroef is op 't zelfde principe gebaseerd als het draagvermogen van een vliegtuigvleugel , in casu het door de vorm creeëren van onderdruk aan de bovenzijde. Ook de bladen van een schroef hebben een vergelijkbaar vliegtuigvleugelprofiel.
Het gaat er dus om een schroef te hebben die een zo optimaal mogelijke grip op het water heeft en daarbij zo min mogelijk water achteruit duwt.
Daartoe is normaal gesproken een zo langzaam mogelijk draaiende en vooral zo groot mogelijke schroef het meest optimaal.

Een schroefdiameter groter dan 2/3e van de diepgang van uw schip is meestal niet haalbaar.

Langzaam draaiend omdat een daartoe uitgelegde a-synchrone of synchrone elektrische motor bij een verhoudingsgewijs laag toerental  liefst maximaal < 900 Rpm. al z’n volle vermogen kan leveren, in plaats van rond de 1.800 Rpm zoals bij een veelal circa 2:1 gereduceerde dieselmotor.

 

Als u een boot laat bouwen is hiermee misschien wel rekening te houden in het ontwerp met een extra diepe scheg.

Al moet je dan wel voorkomen (door de motor verder naar voren te plaatsen), dat de hoek van de schroefas ten opzichte van de kielbalk niet te groot wordt, want elke graad hoekverschil geeft ook een extra % schroef-rendementsverlies.

Bij bestaande boten is voor zo’n grote schroef meestal niet voldoende ruimte in het z.g. schroefraam. Dus komt u al gauw uit op de schroefdiameter, die ook gebruikt werd voor de verbrandingsmotor. Kiezen voor een extra blad aan de schroef kan wellicht helpen de grip op het water te vergroten. Voith AIR Inline Thruster

 

Ook wordt wel gebruik gemaakt van twee achterelkaar (en in tegenovergestelde richting draaiende) geplaatste propellors.

Volvo Penta doet dit in haar hekdrives, maar ook Voith/AIR in haar in Line Thruster.

Met het in twee richtingen draaien, wordt meteen ook de wielwerking gecompenseerd. 

 

Wilt u dit goed doen:

er zijn bedrijven, die over gespecialiseerde software beschikken, waarmee vorm, grootte, spoed van de voor uw schip, geïnstalleerde elektromotor en Rpm geschikte schroef kan worden berekend.

 

 

© 2004-2017 Elektrischvaren.info Secured by XS4HumansOnly