Home Contact/Links Disclaimer Sitemap

E-Varen dagen Friesland 2017 bij HOORA op 01 en 02 april

E-Varen dagen 2017 bij HOORA

Directeur Eva Meijer had er echt een happening van gemaakt al werkte het weer op zaterdag 1 april niet helemaal mee. Zelden zagen we zo'n brede line-up van elektrisch aangedreven boten bij elkaar als hier in de haven, afkomstig van een diversiteit aan, daartoe voor deze E- Varen dagen samenwerkende, bedrijven.


HappyWhale


Allereerst Jan Vriesinga's initiatief  Happy Whale, met 200 sloepen hét Friese E-verhuur project, waarvan HOORA niet alleen belangrijke toeleverancier, maar in haar verhuurpraktijk ook afnemer is.

Zo lagen dus gebroederlijk voor de wal de HOORA Enduro 690,  de duwstevensloep van Innosol, de aluminium in Friesland gebouwde Stil 550 van GOOS watersport met een 10 kW POD motor en de Render 600 van Innovaren. Dit zijn de botentypen waar tot nu toe de Happy Whale sloep verhuurvloot uit bestaat.


HOORA, De Stille Boot, Antaris, Dutch Runaboat

Natuurlijk waren er ook HOORA's eigen elektrische Toren- en Polyvalk en de fraaie uitgevoerde Brendan 20 zeilkajuitsloep, alle drie met HOORA's zelf ontwikkelde 3,3 kW Aquatro aandrijving.

Verder lag er een drietal Duffy sloepen in 16, 18 en 21 voet en de Serie Hybride Silent Ship 23, uit de vloten van HOORA en De Stille Boot

De Stille Boot had verder nog de Fifty 5 van Antaris met WWE 5 kW aandrijving, de Dutch Runaboat aangedreven met een 4.0 Torqeedo en een Highflield Rib met een Travel 1.0 Torqeedo All-in-one outboard, voor deze show ingevaren.

Met de Fifty 5 voeren we samen met Wouter van Heeren van DSB en Sebastian Strampel van WWE heel genoeglijk een stukje.


Elfsteden Vaar Vakanties

Grootste schip in de haven was de 9,5 meter met FischerPanda Serie Hybride aandrijving Houseboat van Friesland Boating uit Koudum. Van de elf geplande Houseboats zullen er eind augustus al een drietal in de vaart zijn.

Klik hier voor onze aparte reportage over deze prachtige vloot van elektrische verhuurschepen.


Opnieuw hulp voor Elektrisch Varen vanuit de Provincie Friesland

Het Provincie Bestuur hielp vanaf 2009 via SEFF met 25% subsidies het e-varen al best wel op gang. Ze investeert nu via het FSFE tig Mln in de verhuurconcepten van HappyWhale en Elfsteden Vaar Vakanties. U ziet het zijn dezelfde letters.


Torqeedo, Kräutler, WWE, MG en E-Propulsion

Dan was er nog een opstelling met aandrijvingen, waar wij naast een Torqeedo 1.0, de voor Happy Whale gebruikte 4 kW Kräutler POD zagen, maar ook een Kräutler saildrive en een WWE aandrijving en de nieuwste 5  kWh batterij van MG Energy Systems, zoals die met 20 kWh het battery pack vormen voor de Verhuur Houseboat van Elf Steden Vaarvakanties.

Nouveauté een bootje met, door Eva hier naar toe gehaald, de direct-drive All-in-one Spirit 1.0 van het Chinese E-Propulsion. Het was de eerste keer, dat we zo'n volkomen stil varende e-outboard  zagen.


Met alles bij elkaar 16 verschillende boten een massief overzicht van de stand van elektrisch varen.


E-Proefvaren dagen

Het was in 2005 dat we hier voor het eerst waren voor een e-proefvaren dag.

E-Varen dagen, we hebben er in de afgelopen 12,5 jaar tientallen meegemaakt. Ze hebben beslist  de bekendheid van elektrisch varen vergroot. Elke keer was het weer verrassend als iemand riep: "Oh kijk eens, we varen al", al is dat belevings aspect er door elektrisch rijden nu ook wel een beetje af.


Toch blijft het voor een consument bij de aankoop van een e-boot nog lastig kiezen. Het is dan ook niet voor niets, dat onze BeursSpecials, vaarimpressies, productoverzichten, -vergelijkingen en de rekenmodules, de meest bekeken pagina's zijn.

Het wordt o.i. tijd de consument hier meer specifiek in te ondersteunen, zoals in de auto- journalistiek al jaren te doen gebruikelijk. Want elektrisch varen is met z'n vele verschillende aandrijfopties en batterijsystemen zeker niet minder complex dan auto's.

 

© 2017 Platform voor Elektrisch & Hybride Varen

     tekst en fotografie: Anton Schiere

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HOORA E-Vaar dagen 2017

© 2004-2017 Elektrischvaren.info Secured by XS4HumansOnly