Home Contact/Links Disclaimer Sitemap


Elektrische Verhuur Houseboten bij:

Friesland Boating elektrische Houseboats

We hadden ze op BOOT Holland gemist: Elfsteden Vaarvakanties 2.0 Friesland BV, een initiatief gelieerd aan Friesland Boating Yachtcharter uit Koudum.

Elfsteden Vaarvakanties Friesland

Deze bootverhuurder had al sinds 1985 een aantal z.g. Longboats in haar verhuurprogramma. Maar de boten waren zo langzamerhand "end of life". In plaats van ze te scrappen, wat overigens eerst wel het plan was, is er voor gekozen ze te strippen, stralen en intern compleet te vernieuwen, om ze zo een nieuw duurzaam tweede leven te geven. Vanzelfsprekend hoort daar elektrisch aandrijven bij.Oktober 2011 bijeenkomst Subsidieregeling ombouw Friese Verhuurkruisers, Links Gerben Zwerver in gesprek met Holger Hinz en Gerhard Hesse van FischerPanda

 

Het was oktober 2011, dat SEFF een bijeenkomst organiseerde voor bootverhuurders in Friesland om hen te enthousiasmeren, gesteund met een fikse subsidie vanuit de Provinsje, hun boten om te bouwen naar elektrisch aandrijven.


Maar midden in de crisis bleek er geen ondernemer die toen zo'n stap durfde te zetten.

Gerben Zwerver, Directeur Friesland Boating uit Koudum


Nu zes jaar later zet Gerben Zwerver samen
met Hightech Investments BV. en Fûns Skjinne
Fryske Enerzjy (FSFE)
deze stap wel. Zo kan
men vanaf seizoen 2017 met de vernieuwde
longboats elektrisch varen bij Friesland Boating!

 

Klik op kleine foto's voor vergroting


De boten zijn z.g. Serie Hybride gemotoriseerd. Ze hebben afhankelijk van hun lengte, 9,5 tot 12,5 meter, een 48 Vdc 10, of 20 kW FischerPanda vloeistof gekoelde synchrone elektromotor. Om als het moet onafhankelijk te zijn van walstroom, is er ook een FischerPanda Dc genset van 6,4, of 9,10 kW aan boord. Een samenstel van door en door beproefde componenten. Deze direct drive motoren van FischerPanda geven bij een schroefastoerental van max. 1.200 RPM al het volledige vermogen af. Dit leidt tot een goed schroefrendement.


Wat e.e.a. vandaag het ombouwen een stuk eenvoudiger maakt, is dat Lithium in prijs aanzienlijk is gedaald, waardoor het nu behapbaarder is deze boten uit te rusten met Lithium pakketten. Dat scheelt in ruimte en gewicht en maakt bovendien het z.g. tussenladen mogelijk. Om dat een beetje te laten opschieten heeft de boot twee laders van Victron en ook twee walstroom aansluitingen. Zo kunnen de batterijen van Victron/MG dus met circa 7 kW per uur redelijk snel geladen worden.

De hele installatie oogt degelijk tot en met op de grotere boten een dubbele hydraulische stuurinrichting. Op het dak ligt tot zo'n achttiental zonnepanelen bij elkaar dan goed voor 1,8 kWp, wat helpt in de duurzame energievoorziening, al moet je er dan niet met luchtbedden op gaan liggen.

Voor het overige gaat alles aan boord elektrisch. Er is dus geen gas op de boten. Een technisch uitrustingsniveau, tot en met combimagnetron, dat in 2009 al op de SimmerTwirre werd gerealiseerd.

Met gemiddeld €181 k per boot speelt Zwerver in op de vraag naar luxe en comfort bij vaarvakanties.

 

Wij wensen Gerben Zwerver en zijn achterliggende investeerders veel succes met dit initiatief en hopen, dat dit nu verder snel meer navolging zal vinden op de Friese en Hollandse wateren.


Op 1 april ligt één van de houseboten, de Hindelopen, op het e-evenement bij HOORA in Heeg.


© 2017 Platform voor Elektrisch & Hybride Varen

Tekst: Anton Schiere

Foto 2011: Anton Schiere

Foto's longboats Courtesy: Friesland Boating

Foto Gerben Zwerver: Courtesy Omrôp Fryslân


© 2004-2017 Elektrischvaren.info Secured by XS4HumansOnly