Home Contact/Links Disclaimer Sitemap


Trondheim Trawlers Nederlands initiatief

Dit nieuwe initiatief komt van de firma Trondheim Trawlers uit Nieuw Vennep


Een luxe jacht met het uiterlijk van een moderne vistrawler. Modern met name door het onderwaterschip en de bijlsteven zoals we die ook kennen van de Urker MDV 1 Immanuël, die als diesel elektrische ultra moderne vissersboot medio 2015 in de vaart kwam.

 

Het bijzondere van deze Trondheim Trawlers is, dat deze Serie Hybride worden aangedreven. Het ontwerp is van de Russische scheeps architect Max Zhivov, bekend van schepen als de Black Iceberg, een in carbon gebouwd snelvarend 25 knt. jacht klik hier en de Sky Ya Klik hier. Beide schepen zijn eco-vriendelijk ontwikkeld en maken ruim gebruik van zonnestroom.
 

Voor de voortstuwing van de Trondheim Trawlers wordt een tweetal Torqeedo Deep Blue sets ingezet. Dezelfde dus zoals, zij het daar in enkelvoud toegepast, in de Rotterdamse Watertaxi. Klik hier En al staan op de TT-website nog de vier Johnson Controls batterypacks ingetekend, wij gaan er vanuit, dat daarvoor in de plaats nu wel de op de METS getoonde BMW i3 packs komen. Daarmee qua capaciteit goed voor 70 kWh netto benutbaar.

 

Het motorvermogen voor dit in staal te bouwen 22 ton wegende 12 meter lange schip is 2 x 50 kW, waarbij zoals gebruikelijk bij Torqeedo elektromotoren het schroefastoerental in de motor wordt gereduceerd, bij deze toepassing tot 1.450 rpm.

Het schip, met name ook uitgerust voor arctische streken, heeft naast CE A een z.g. IJs-klasse B rating, mede dankzij de bouw in staal. Het schip zou bestand zijn tegen windkracht 8 en golfhoogtes van 4 meter. Deze klassificering zou er tevens op duiden, dat Torqeedo inmiddels voor dit integrale aandrijflijn type op A niveau door de z.g. klassebureaus, zoals DNV GL en Lloyds, gecertificeerd is.

 

De ontwikkelaars claimen, dat dit het eerste trawler achtige schip zou zijn met een hoofdzakelijk batterij gevoede Serie Hybride aandrijving. Dat is o.i. niet helemaal zo. Immers sinds begin 2016 vaart er vanuit de noord Noorse haven Tromso al de Karoline, een vissersboot uit de Selfa Elmax 1099 klasse, met een Siemens/Corfus Serie Hybride aandrijflijn . Klik hier


Met Torqeedo als leverancier van de beide aandrijflijnen voor de Trondheim Trawler heeft de bouwer het voordeel, dat daarmee alle hiermee verbonden techniek, t/m de twee na 6 uur elektrisch varen als range extender bedoelde 25 kW gensets, qua installatie en garantie in één hand ligt.

Het schip wordt geafficheerd met een prijs van US $ 650 k.
©2004-2017 Elektrischvaren.info Secured by XS4HumansOnly