Home Contact/Links Disclaimer Sitemap

HISWA te Water 2016

 

De HISWA TE WATER had, in vergelijking met vorig jaar, het weer best wel mee. Er kwamen 23.620 bezoekers, dat is 17,5% meer dan vorig jaar toen door het bar slechte weer de teller op 20.093 bleef steken. Maar in 2014 waren het er 25.732 en in 2013 nog 24.241. Het botenaanbod lag, zo vermeldt HISWA, op circa 250. Er was inderdaad nog wel wat steigermateriaal in opslag.

 


Wij zagen een aantal nieuwigheden, noem het Primeurs voor u.

 

Botenservice Tatje

De Stille Boot

Foldable RIB

DutchCat Twelve 

Exailor Hybrid

Dutch Runabout

Green Dream Solliner

Haven Lodge Varend vakantiehuis 

Holland Marine Parts

Jet Thruster

Lichter bouwen

Lillebror Marine

Mastervolt Int.

Seijsener Rekreatietechniek

T-Liner hybrid

WhisperPower

     
     

Lichter bouwen

Reductie van gewicht is cruciaal als het om beperking van energieverbruik, -kosten en Co2 uitstoot gaat. Dit geldt ook in de nautische wereld.


Of het nu een trein, vrachtauto, personenauto, vliegtuig of een boot is, voor alles wat je in beweging brengt is energie nodig. Hoe kleiner het eigen gewicht van een transportmiddel, des te minder energie er nodig is.

Rollende transportmiddelen hebben dan nog de mogelijkheid om bij het afremmen een deel van de eerder er aan toegevoegde energie weer terug te winnen, wat voor boten en vliegtuigen niet geldt.


Kortom wil je de energie footprint van mobiliteit verkleinen dan zul je lichter moeten bouwen.

Bij vliegtuigen zijn pas de laatste jaren onder druk van de hoge brandstofprijzen / emissie eisen op nieuwe technologie gebaseerde bouwmethodes geïntroduceerd om extra gewicht te besparen.


Bij boten heeft het besef licht te moeten bouwen echter nog amper post gevat.

Natuurlijk werd er al veel in polyester gebouwd, maar de keus voor dat materiaal was niet primair vanuit gewichtreductie ingegeven, maar vooral omdat het een efficiënte / goedkopere productiewijze bleek.

Wel zien we hier en daar, ook grotere schepen, al in aluminium gebouwd worden, maar mainstream is nog staal. Wat dit aangaat zou het een goede zaak zijn als scheepsarchitecten eens leentjebuur gingen spelen bij de luchtvaartwereld.

 

Daarbij gaat het overigens niet om enkel de romp, of bovenbouw tot en met de masten, maar vooral ook om alle andere componenten die tijdens de bouw aan boord van een schip worden gebracht.
Elke 100 kg die je niet aan boord brengt scheelt zo'n 300 Watt aan voortstuwingsvermogen bij rompsnelheid.


Ons bovenstaand pleidooi werd op 8 november in NRC nog eens bevestigd door Tom van Terwisga, hoogleraar aan de TU Delft en onderzoeker bij instituut Marin, met een artikel onder de titel "Een lichte boot is groen".

 

Op deze HISWA te Water zagen we op dit vlak een paar opmerkelijke ontwikkelingen.


Klik hier om naar deze SPECIAL te gaan en de link naar het NRC artikel.© 2004-2017 Elektrischvaren.info Secured by XS4HumansOnly