Home Contact/Links Disclaimer Sitemap


Dubbele Torqeedo logoDeep Blue outboards voor rondvaartboot in Ottawa

 Vanaf de METS in 2010 en op BOOT Düsseldorf in 2013 zagen wij al het toepassen van twee Torqeedo motoren naast elkaar.


Het ging dan om twee Cruise 4.0 motoren
om zo aan een dubbel vermogen te komen.


Dat hoeft per vandaag niet meer, want er is
nu inmiddels immers de Cruise 10.0.

 Een heel andere reden voor het toepassen van dubbele, in dit geval zelfs 50 kW S1 Deep Blue T Torqeedo outboards, is dat de nieuwe Queen Elizabeth Dr rondvaartboot met z'n 25 meter lengte te lang is om, op het smalle water van het binnenstedelijk deel (wereld erfgoed UNESCO gebied) van het Rideau Canal in de Canadese hoofdstad Ottawa, te kunnen keren.

De boot zou op dit moment het grootste 100% elektrisch aangedreven vaartuig in Noord-Amerika zijn.


 

Op 26 mei j.l. werd deze 100 persoons catamaran in de Gatineau Rivier te water gelaten voor een eerste testvaart. Op 9 juni vond de doop plaats door Canada's minister Catherine McKenna (Milieu en Klimaatverandering) daarbij het statement makend dat Ottawa 's werelds groenste hoofdstad moet worden.


Van een afstand zo in de lucht hangend gezien, doet de boot denken aan een ouderwetse tramwagen met aan weerszijden een balkon met stuurstand.

Dankzij die dubbele besturing vaart de boot heen vooruit en terug achteruit. Maar omdat een propeller altijd is uitgelegd op vooruit varen, werd de boot voorzien van outboards aan beide zijden, waarvan er altijd maar eentje gebruikt wordt.

Met de remote tilt optie op deze motoren wordt steeds de niet gebruikte motor eenvoudig uit het water getild.

Bijkomend voordeel om aan de eisen van de Canadese Scheepvaartinspectie te voldoen was dat hiermee vanzelf voor nood een tweede aandrijving aan boord is.


 


Als u heel goed naar de foto's kijkt ziet dat er onder het balkon haaks op de vaarrichting geplaaatste propellertjes zitten. Dat moeten boeg- en bij deze boot tegelijkertijd ook hekschroefjes zijn.


Het naar schatting maximaal 40 m2 grote zonnedak zal waarschijnlijk een opbrengst hebben van 8 kWp. Vermeld wordt, dat de cat  een waterverplaatsing van 15 ton heeft en 8 tot 10 uur op z'n totale batterijpakket van tenminste 51,2 kWh kan varen. Wij gaan er vanuit dat dit is gerekend inclusief de opbrengst van de Solar power plant.

Torqeedo garandeert overigens de bij Deep Blue toegepaste Johnson Controls batterijpakketten voor 9 jaar, bij een maximale capaciteits terugloop naar 80%, zelfs als de batterijen dagelijks gebruikt worden.


 

© 2016 Platform voor Elektrisch & Hybride Varen

 

      tekst:      Anton Schiere

 

      foto's:     Ottawa Citizen, Paula Mccooey
                     CBC News Ottawa, Chloé Fedio
                     Ottawa Business Journal 
   

                         Torqeedo tweede slideshow varend op kanaal

                         Ottawa Start in sluis

                    

©2004-2017 Elektrischvaren.info Secured by XS4HumansOnly