Home Contact/Links Disclaimer Sitemap

Serie hybride, Plug-in Hybrid Watertaxi Rotterdam PHW 1 gedoopt

Serie hybride, Plug-in Hybrid Watertaxi Rotterdam PHW I gedoopt

Watertaxi Rotterdam is een bijzonder bedrijf, ooit ontstaan omdat de ontwikkelaars van Hotel New York wel in de stad wilden lunchen. Zo lieten Hans Loos en Daan van der Have (met hoed) in 1992 bij Tatje Bootservice in Nieuwkoop hun eerste taxibootje bouwen.


We schrijven bewust bootje, want de Rotterdamse Maas is, zeker als er net wat grote schepen gepasseerd zijn, serieus water, waar je je ook makkelijk verkijkt op de snelheid waarmee de beroepsvaart "langs komt zeilen". 't Was dus zeker niet zonder reden dat intieel de toenmalige Havenmeester "over m'n lijk" riep toen hem de vraag door Hans en Daan werd voorgelegd een reguliere taxidienst tussen het hotel op de Kop van Zuid en de Veerhaven op te mogen zetten. 
Vanuit die verbinding, die thans met vijf boten onderhouden wordt, ontstond Watertaxi Rotterdam. Een bedrijf, dat met per vandaag in totaal 16 boten, verbindingen onderhoudt langs 50 steigers en daarmee 400.000 personen per jaar vervoert. Sneller en/of goedkoper dan met de reguliere openbaar vervoersmiddelen in de stad. En dat alles tot nu toe zonder enige subsidie van de overheid ! !De vandaag door mevrouw Karin Knapp gedoopte Plug-in Hybrid boot is mede tot stand gekomen met subsidie van het Europese Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), maar die dekt maar een klein deel van de € 4 ton ontwikkelkosten voor de boot waar meer dan twee jaar aan gewerkt is, aldus Hans Loos. De bouwkosten sec van de boot beperken zich tot € 2 ton.


Inmiddels is er veel kennis over aandrijfsystemen onstaan binnen het bedrijf van Watertaxi Rotterdam, dat 4 eigen techniciëns heeft voor het in de vaart houden van de vloot. Hans Loos vertelt ons, dat zij in hun planning nu uit gaan van 14 boten. Zo is er ruimte voor onderhoud aan één boot in één van hun beide goed geoutilleerde drijvende botenhuizen bij de Wilhelminakade en ligt er één boot stand by.

Dat moet ook wel, want volgens de vaarconcessie van de Gemeente Rotterdam moet er tenminste 16 uur per dag vervoer aangeboden worden vanaf alle steigers. Klik hier voor een grote steiger kaart.Wij horen, dat in anderhalf jaar tijds de motorurenteller van zo'n boot al op 6.000 uur staat. Juist door dit intensieve gebruik is Watertaxi Rotterdam een geliefde partij voor motoren fabrikanten. Waar anders vinden zij zo'n "praktijk laboratorium"? Waarbij ook nog eens sprake is van een extreem zwaar vaarprofiel door de vele starts en stops. Zo landt een Watertaxi meestal om de paar minuten varen al weer op een volgende steiger aan.


Best stoer dus van Torqeedo logoleverancier te willen zijn van de Serie Hybride drive train voor deze  Watertaxi. Deze PHW 1 boot zal overigens, door haar lagere snelheid van circa 20 km/u en de beoogde vaart door het water in de binnenstad van Rotterdam wel wat minder op de proef gesteld worden dan de MSTX boten die met 50 km/u continue de steigers op de Maas aan doen.

Laat onverlet, dat ook de urenteller op deze PHW-boot begin augustus 2017 zomaar op 4.000 uur kan staan.

 


De Torqeedo logo Deep Blue Hybrid aandrijfinstallatie, klik hier wordt in basis gevoed uit een tweetal Johnson Controls 345 Vdc Lithium pakketten, samen goed voor 25,6 kWh aan capaciteit.

De intern naar 1.400 rpm vertraagde e-motor van Torqeedo heeft naar Marcel Schaap, directeur bij Logo De Stille Boot de importeur in ons land van Torqeedo, ons vertelt een vermogen van 50 kW S1.


Daarenboven staat er onder het voordek een tweetal gensets op basis van Lombardini dieselmotoren en Torqeedo's eigen 20 kW generatoren en bijbehorende elektronica. De combinatie van e-motor, batterijen, on-board lader en verdere regelelektronica weegt 410 kg. Voor beide generatorsets komt er nog 550 kg bij.

De prijs van deze geheel door De Stille Boot geleverde Torqeedo aandrijflijn bedraagt circa € 80 k.

Het totale vaarklare gewicht bedraagt 3,6 ton voor de boot die 8,90 meter lang is.


 


De PHW 1 is, net als de snelle Watertaxi boten, getekend door Huibert Groenendijk uit Schiedam en werd bij Alumax uit Meppel in aluminium gebouwd. De werkplek voor de schipper is ruim en comfortabel.

Centraal op het dashboard het B & G Zeus2 touch screen display, dat naast de GPS snelheid en het opgenomen vermogen, de laadstatus van de batterijen, de dieseltankinhoud en de resterende afstand die elektrisch of met de generatoren nog gevaren kan worden, toont.


Er is het nodige gedaan om het geluidniveau voor de passagiers zo laag mogelijk te houden. De romp heeft aan de binnenzijde een geluidabsorberende coating en het plafond van de kajuit is voorzien speciaal geluidabsorberend plaatmateriaal.

Zo merk je het, zeker varend, amper als er één genset draait en als de boot stil ligt resteert er een zachte sonore brom. De gensets staan strillingvrij opgesteld en hebben een geluidisolerende omkasting.


 


Het in een cascade opstelling verdelen van het opwekvermogen over twee generatoren is o.i. een goede keus omdat je daarmee steeds de gensets afhankelijk van de vermogensvraag optimaal belast, wat tot een verhoudingsgewijs hoog rendement leidt.

Wij verwachten, dat in de vergelijking met een identiek 100% diesel zusterschip bij een gelijk vaarprofiel, de inzet van serie hybride techniek een besparing tot 25% aan dieselgebruik kan geven.

Die dieselbesparing kan nog gunstiger uitvallen naarmate er door de dag heen tussen de vaartjes meer uit walstroom geladen kan worden.

Maar ja dan ligt de boot wel stil en dat gaat weer ten koste van het vervoer van betalende passagiers.


Die beperking van dieselgebruik en dito uitstoot past in het beleid van de Gemeente Rotterdam aldus wethouder Pex Langenberg. En hoewel de vaartarieven nu al, per hele boot voor twaalf personen, concurrerend zijn, heeft de Gemeente besloten Watertaxi jaarlijks een subsidie van € 1,7 ton te geven waardoor het per september 2016 mogelijk wordt over te gaan op een vast tarief per persoon. Dat varieert dan van € 4,50 voor één zone, via € 7,00 voor twee tot € 10 voor een tocht door drie zones. Ook zullen de boten dan deels als z.g. deeltaxi kunnen varen. Zo worden er minder vaarbewegingen gemaakt, wat de hele operatie ook milieuvriendelijker maakt.

De PHW 1 geldt op dit moment als prototype.

Oprichters en directieleden van Watertaxi Rotterdam Hans Loos en Daan van der Have hebben hoge verwachtingen van de PHW, die zich de komende maanden op het water van de Nieuwe Maas gaat bewijzen. Op termijn zal de watertaxivloot vervolgens met meerdere PHW’s worden versterkt.


Ook Marcel Schaap van De Stille Boot, rechts, is blij met de implementatie van dit Torqeedo Deep Blue systeem: “Het feit dat Watertaxi Rotterdam met zijn veeleisende vervoersdiensten er vertrouwen in stelt is natuurlijk een goede steun in de rug voor ons. Het is een zeer passende samenwerking omdat beide bedrijven werken aan het verduurzamen van de plezier- en professionele vaart."

Conclusie:

Wij denken, dat het overschakelen op Serie Hybride Plug-in aandrijving voor zelfs alle boten van Watertaxi Rotterdam tot een aanzienlijke milieuwinst en dito kostenbesparing kan leiden. Het vaarprofiel leent er zich in ieder geval uitstekend voor.

Het batterijpakket vervult dan in met name die snelle boten enkel nog een peak/down shaving functie*, waardoor de dieselgeneratorset steeds keurig op één toerental draait. Dat zal ook in de onderhoudskosten aanzienlijk schelen.

Voor zulke boten is o.i. aanzienlijk lichtere bouw samen met, vaarcomfort verhogende, draagvleugeltechniek vereist, om dit commercieel verantwoord goed te realiseren.


  • Met peak / down shaven bedoelen wij, dat de dieselgeneratorset bijvoorbeeld 60% van het maximaal benodigde aandrijfvermogen levert, de ontbrekende 40% komt dan uit de batterijen. Een volgend moment als de boot afremt en aan een steiger is aangeland gaat alle energie die de genset opwekt de batterijen in.

 

© 2016 Platform voor Elektrisch & Hybride Varen

      tekst:      Anton Schiere

      foto's:     Anton Schiere
                     Marcel Schaap
(doop en speech)

                     Watertaxi Rotterdam (leadfoto, Hotel NY bootjes en lijntekening PHW 1)

                     Torqeedo (systeem schema)

                          Schiedamsnieuws  (Hotel NY bootjes aan steiger)

©2004-2017 Elektrischvaren.info Secured by XS4HumansOnly