Home Contact/Links Disclaimer Sitemap

Clafis Victron energy winnaar van zowel de DUTCH als de  MONACO Solar Boat Challenge 2016

 

Klik hier voor de reportage van de DUTCH SOLAR CHALLENGE 2016

 

  winnaar

 

Het Furia-one-team van Gerard van der Schaar heeft in Monaco opnieuw de snelste tijden neergezet in de Open Klasse. Het TU Delft Solar Boat Team werd tweede in die klasse en won de Yacht Club Monaco Design Award. In de A Klasse was het Dutch Solar Boat team uit Leeuwarden de winnaar met als tweede het Solar Team Sneek. Van harte onze felicitaties die wat ons betreft evenzeer gaan naar alle overige, in totaal 16, deelnemende teams, want op zulk hoog niveau op zee varen met deze boten is beslist een meervoudige prestatie.


Het evenement heeft best geluk gehad, waar er donderdags nog een stevige mistralwind stond, leek die op vrijdag en zaterdag wat te zijn geluwd.

Ook nu was de orgainisatie, ditmaal in handen van de Monaco Yacht Club zelf en met hulp van de UIM (Union Internationale Motonautique), weer goed geregeld.


Dat wij hier zo enthousiast over zijn is omdat, wat zeker de top teams laten zien, beslist richtinggevend is voor waar het op het water de komende decennia recreatief naar toe zal gaan.


Na Friesland hier opnieuw een nek aan nek race tussen Clafis en het TU Delft team dat, naar zij aangaven, kampte met problemen veroorzaakt door het zoute water. In Friesland hadden beide teams veel last/averij van obstakels onder water wat deels de feitelijke competitie eigenlijk overvleugede.

Op zaterdag herdachten de teams op het water de slachtoffers van de aanslag in Nice. Clafis verbeterde in de Sprint, op nog redelijk knobelig water, z'n oude record van 44 naar 49,1 km/u, het Solar Team uit Sneek was met 34,32 km/h de snelste boot in de A Klasse.

 

Het Solar boat racen heeft inmiddels al de nodige spin off:

 

  • In Amsterdam varen al tig rondvaartboten die volgens de vergunningvoowaarden 50% van hun voortstuwingsenergie opwekken met zonnepanelen aan boord.
  • Qua lichtgewicht bouw van rompen voor deze en de solarboten is er inmiddels een aantal bedrijven, dat hier grensverleggende technieken heeft ontwikkeld.
  • De eerste elektrisch aangedreven draagvleugelboot voor vier personen gaat na de vakantie het water op.
  • Tja en dan MG Energy Solutions zelf, dat met haar Lithium batterijen zowel in de automotive als maritiem worldwide energie geeft!


Het grote nieuws is, dat er volgend jaar een klasse bij komt met driepersoons boten bedoeld om > 50 mijl te racen op open zee, zoals van Monaco naar Cannes, de:

Monaco Offshore Solar Class 2017

De technische specificaties voor de boten in deze nieuwe klasse zijn opgesteld in samenwerking met de UIM.

Wij verwachten, dat zulke boten snel naar de recreatievaart zullen doorvloeien!

Beeldmateriaal Courtesy: TU Delft Solar Boat team, Clafis Victron energy Solar Boat team en YCM.Dutch Solar Challenge 2016


Clafis-Victron energy winnaar Dutch Solar Challenge 2016 winnaar  2016

 

Het is nog nooit zo’n spannende strijd geweest!

 

Records zijn gebroken met snelheden van 50,5 km/u bij TU Delft en onofficieel 52,4 km/u voor Clafis.

Het bewijs, dat er dit jaar opnieuw progressie was in het samenstel van rompbouw, solar-, batterij-, aandrijf- en inmiddels ook draagvleugeltechniek. Belangrijker misschien nog wel: teamspirit en -management, technische en organisatorische creativiteit.


Volgens het Dutch Solar Challenge Persbericht zou het Clafis team de 180 km in zelfs maar 4:10:08 uur hebben afgelegd. Dat zou een gemiddelde snelheid van 44 km/u betekenen ???

  

Wij feliciteren van harte de winnaars in alle vier DSC klassen:

     
Eindstand Algemeen klassement Eindstand Sprint klassement  
A-klasse
01 17 A19 - Dutch Solar Boat Team
02 54 A22 - NHL Solarboat Racing
03 91 A09 - HAN Solar Boat

B-klasse

01 20 B43 - GUT & PURDUE
02 27 B44 - SolarTeam ROCvA

T-klasse

01 22 T62 - CLAFIS Victron Energy Solar Boat Team
02 31 T65 - TU Delft Solar Boat Team
03 40 T68 - Midnight Sun Finland

V-klasse

01 22 V83 - New Nexus Solar Racing Team
02 32 V85 - DB-20 Racing Team
03 34 V82 - Drenthe College Solar Team

 

A-klasse
01 18 A08 - ICD - WhisperPower Racing Team
02 18 A19 - Dutch Solar Boat Team
03 19 A12 - VHL – Nordwin Zonnebootteam

B-klasse

01 03 B43 - GUT & PURDUE
02 06 B44 - SolarTeam ROCvA

T-klasse

01 07 T62 - CLAFIS Victron Energy Solar Boat Team
02 07 T65 - TU Delft Solar Boat Team
03 10 T67 - ROC Friese Poort Sneek

V-klasse

01 09 V82 - Drenthe College Solar Team
02 11 V83 - New Nexus Solar Racing Team
03 12 V85 - DB-20 Racing Team
 

Eigenlijk stond gedurende de hele week het team van TU Delft net boven dat van Clafis Victron energy, al zag het er op het water vaak anders uit. Beide teams kampten regelmatig met averij aan hun draagvleugels tengevolge van obstakels onder water.

Omdat beide T-klasse boten het snelst varen mochten ze zaterdagmiddag, vanuit de tussenstop in Sneek, pas om 16:00 uur starten, met als doel alle boten min of meer gelijktijdig in Leeuwarden te laten finishen.

Echter op dat moment verslechterde het weer, waren er wolken en regende het.

In tegenstelling tot de Clafis Victron energy boot wekten de zonnepanelen op de TU Delft boot onder die omstandigheden te weinig energie op om de boot voor het sluitingsmoment 18:00 uur over de finish te krijgen. Dat overkwam ook een 24-tal andere van de in totaal 35 boten, die zelfs eerder waren vertrokken.

 

Wij volgen de solarboat races in Friesland al vanaf 2006. Het Solar Boat racen geldt als kraamkamer voor het elektrisch varen. En er is inmiddels al sprake van doorvloeiing van de hier ontwikkelde technieken naar het "gewone elektrisch varen".


 

2016 maakte beslist een verschil met vorige edities qua variëteit.


 

Daarmee extreem hoge eisen stellend aan materieel en aan de teams, wat de race zeer uitdagend maakt.

 

Compliment dus voor het hele team onder leiding van Albert Bosscha en Natasja Kesteloo, die deze zesde race zo hebben vormgegeven. Naast Australië zet Friesland zich er zo, als het gaat om het racen op zonne-energie, geweldig mee op de kaart in de aanloop naar Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018.

 

 

Met alle sprintwedstrijden, etappes, endurances met Le Mansstart en een tocht door de Amsterdamse grachten is het toch nog geen brede publiekstrekker, al lijkt dat misschien op sommige plekken wel even zo. Met 35 teams van gemiddeld 15 leden, staat er als vanzelf al zo’n 500 man langs de kant. Maar zelfs op voor het publiek goed toegankelijke plekken langs het parcours blijft solar boat racen nog een solitair gebeuren.

En hoewel met het genuanceerd toekennen van starttijden en tussenstops gepoogd wordt de vloot compact en daarmee zo publieksinteressant mogelijk te laten varen lukt dat maar amper, zoals wij afgelopen donderdag merkten. Jammer dat er zelfs aan de finish zaterdagmiddag in de Prinsentuin amper publiek was. Maar ja wat wil je, tegen zessen 's middags is natuurlijk ook niet echt het handigst gekozen finish moment!

Ondanks de inzet door de organisatie van tig zwaar fossiel gemotoriseerde rubberboten, werd het parcours niet met een staand net gedweild, waardoor de boten door obstakels in het water onnodig averij opliepen. Een les die geleerd had kunnen zijn uit 2014 en uit het NK in Akkrum eerder dit jaar. Wij achten dit een tekortkoming die de organisatoren zwaar aan te rekenen valt, zeker waar zij wisten, dat het hier zou gaan om boten die met hoge snelheid varen. ’t Is de verdienste van de teams, dat het louter bij averij is gebleven.

Het verstoort het normale verloop van de wedstrijd en dat is sportief gezien zeker niet gewenst. Tenminste drie teams hebben hier echt last van gehad: TU Delft, Clafis Victron Energy beide uit de T-klasse en het team A 08 van het Innovatie Cluster Drachten de samenwerking van bedrijven met o.a. Whisper Power en MG Energy Systems. Dit team Klik hier won in de A-klasse de sprintwedstijden, maar op de tocht van Drachten naar Grou raakte het staartstuk zwaar beschadigd.

 

Onze aanbevelingen voor de race in 2018:

 

Dweil het parcours vlak van tevoren met een tussen twee motorboten te spannen staand net, zodat kans op averij door obstakels onder water wordt verkleind.

 

Publiceer per etappe de verwachte doorkomsttijden op een aantal te duiden punten langs zo’n route en actualiseer deze informatie continue, zodat het publiek zich daarop kan instellen en niet uren voor niets staat te wachten.

 

© 2016 Platform voor Elektrisch & Hybride Varen

 

      tekst:      Anton Schiere

      foto's:     Anton Schiere
                     Tim Lafeber

                     TU Delft Solar Boat Team 

                     Clafis-Victron energy Solar Boat Team en

                     Dutch Solar Boat Challenge

 ©2004-2017 Elektrischvaren.info Secured by XS4HumansOnly