Home Contact/Links Disclaimer Sitemap


Electric Only vaarroutes: Friesland heeft de primeur1e Electric Only route bord in FrieslandEen electric only route is een vaarroute waar niet met mechanisch voortbewogen boten gevaren mag worden behalve als ze elektrisch zijn aangedreven.

 

Er zijn in ons land inmiddels best al wel een aantal electric only vaargebieden.

Je vindt ze als gegraven grachten in nieuwbouwwijken, veelal aangevuld met een groot meer dat dan is ontstaan door zandwinning.

 

Maar complete vaarroutes speciaal voor elektrische boten waren er eigenlijk nog niet. Tot vrijdag 24 juni 2016 toen de electric only vaarroute van het Friese Heeg via Oudega en weer terug naar Heeg werd geopend.

 

Daarmee heeft Friesland beslist de Nationale Primeur, specifiek voor een vaarroute wellicht wel Internationaal.

 

Nu zou je zeggen, dat is toch niet zo moeilijk, je zet toch gewoon een bord “Alleen voor elektrische boten” aan begin en eind van zo’n route en klaar ben je.

 

Maar zo gemakkelijk gaat dat niet!
Stelt u zich eens voor, dat er bij u in de straat ineens een bord komt te staan: “Alleen voor elektrische auto’s”. Het eerste wat u doet is de gemeente bellen en vragen hoe u dan met uw benzine auto bij uw huis moet komen, laat staan de bakker, de loodgieter, de bezorgdienst etc.. 

 

Kortom of het nu een straat of een vaarwater is, zo’n maatregel kun je eigenlijk alleen maar instellen als er geen aanwonenden zijn die er last van hebben, in de zin van niet meer kunnen doen wat ze vroeger wel vrijelijk konden doen.

 

Daar hebben ze in Friesland wat op gevonden. Dan maak je toch gewoon nieuw vaarwater. Dat maken combineer je dan met ruilverkavelingswerkzaamheden, of met het uitdiepen van een al bestaande watergang, of het toch al moeten vernieuwen van de bruggen. Op bovenstaande kaart Klik erop voor vergroting, ziet u aan de gekleurde bolletjes welke werken hier allemaal zijn uitgevoerd.

Als zo’n watergang dan toch wat breder moet worden, dan moet je bij de aangrenzende landeigenaren langs om een strookje van hun grond te kopen. En dat moeten ze dan ook nog maar allemaal willen.


 

 

Kortom zo simpel is het niet.

Al in 2011 werd vanuit SEFF de idee voor electric only routes aangedragen.

Grontmij deed een inventariserende verkenning van mogelijke routes klik hier

De bouw van de Heeg-Oudega-Heeg route werd geregisseerd vanuit de Provinsje, die het ook, samen met inmiddels Gemeente Süd West Fryslân, heeft bekostigd.


Logisch dus, dat voorafgaand aan de officiële opening en ingeleid door projectleider Roald Schmidt, Frysk Gedeputeerde Michiel Schrier, Wethouder Maarten Offinga van SWF en Ale Bok van SEFF het woord voerden over het tot standbrengen van deze route en de verdere ontwikkeling van het elektrisch varen in Fryslân.

 

SEFF had er voor gezorgd, dat er een vloot van elektrische boten bij Watersport Camping De Bearshoeke in Oudega voor de wal klaar lag om alle genodigden ook echt van de route te kunnen laten genieten. Dat waren natuurlijk stuk voor stuk Friese boten.

Drie stuks waren splinternieuw en maken deel uit van HappyWhale, het project dat in Friesland met co-financiering vanuit de Provinsje 200 allemaal in Friesland te bouwen elektrische verhuurboten op het water brengt. Het jaagt zo niet alleen het elektrisch varen, maar vooral ook de Friese watersportsector aan. Twee van de drie hierbij in te zetten typen boten lagen hier voor de wal: twee Enduro's gebouwd door Hoora en de DuwstevenSloep van Innosol, die elk inspelen op de behoeften van een eigen doelgroep.


Verder was er een tweetal Werffboten van Roelof van der Werff uit Hindelopen, twee Sinneskoutjes van Werf IJlst, het Silent Ship en de Electro Sloep, die met het strijkkwartet ging varen, beiden van de De Stille Boot uit Heeg. 


 


Wij mochten meevaren op de RIB van ROC De Friese Poort die van 2 tot 9 juli als begeleidingsboot in de Dutch Solar Challenge gaat meevaren. De RIB was net eerder die middag bij De Stille boot voorzien van 10 kWh Lithium en de nieuwste 10 kW Torqeedo outboard.

 

Na de onthulling van het Electric Only bord door Maarten Offinga en Michiel Schrier en geïnterviewd door het NOS Journaal, ging vanuit de kom in het centrum van Oudega de tocht over de nieuwe vaarroute van start.Dat was wel een heel nieuwe beleving, al is varen met een elektrische boot ons natuurlijk niet vreemd.

Al was het alleen al, op momenten, dat de vloot van tien boten snelheid minderde en je dicht bij elkaar lag, dat de rust niet verstoord werd door het gerochel van watergekoelde uitlaten, om van  uitlaatgassen, waar je in zulke situaties dan in omkomt, helemaal maar niet te spreken.  Dat is dus het grote voordeel van zo’n electric only route, want doorgaans als je met je elektrische boot op een stil watertje vaart, wordt die rust juist wel door “gewone” boten verstoord.Maar hier op de route Heeg-Oudega-Heeg zijn nu juist elektrische boten gewoon. Kortom het zo varen was werkelijk een uniek genot. De route is bijzonder fraai. De bruggen hebben een breedte van 3,00 bij een doorvaarthoogte van 1,45 meter.

Misschien een idee voor de Fryslân promotors zoals Merk Fryslân en Albert Hendriks’s Friesland Holland om er een product van te maken, zodat grote groepen mensen deze nieuwe vorm van watersport hier kunnen komen beleven.

 


In Friesland staat er dus nog een aantal van zulke routes aan te komen. Zo kan De Reidmar route na alle voorwerk nu aanbesteed worden vertelde Roald Schmidt die hiermee voor de Provinsje belast is, ons.


En in Earnewâld werd diezelfde middag de electric only vaarrroute door de Âlde Feanen gepresenteerd.

Je kunt daar bij camping Simmerwille en activiteitenclub Twirre terecht voor het huren van een HappyWhale Enduro-, of Rendersloep. De verhuurders zorgen er dan voor dat de e-boot voor je klaar ligt aan de steiger bij het begin van de electric-only route . 

 


Het natuurgebied dat bevaren kan worden ligt aan de noordkant van Earnewâld. Klik hier voor de kaart. Dit vaarwater ligt in een polder en heeft daarmee een ander peil. Je kunt er dus alleen varen met die verhuurboten, of je kunt er je eigen elektrische boot vanaf een trailer te water laten. Daarmee is als vanzelf de vaarintensiteit in het natuurgebied beperkt en is de rust er dus gegarandeerd.


De Bûtenfjildroute is de tweede electric-only route in Fryslân. Het water tussen de twee nieuwe sluizen is alleen toegankelijk voor elektrische of hybride aangedreven boten. Volgens planning is de Bûtenfjildroute eind 2016 klaar. Klik hier voor de kaart van deze route


Voortbordurend op het principe van nieuw vaarwater en zo geen bestaande belangen aantastend, kun je op veel meer plekken in ons land electric only water instellen.

 


Neem het Nannewiid een meertje in Fryslân, dat al jaren zelfs zonder formele regelgeving uitsluitend met elektrische boten wordt bevaren, zo vertelde Hanneke Schmeink ons.

Zo kozen in Beuningen enige jaren geleden de bewoners van zo’n nieuwe woonwijk er zelf voor, dat er daar alleen elektrisch gevaren zou mogen worden. Goed te weten, want vaak wordt vanuit handhavingsoptiek de haalbaarheid van electric only gebieden in twijfel getrokken, daarbij voorbijgaand aan de kracht van sociale controle. Daarom zal er in eerste instantie op de vandaag geopende route alleen gekeken worden of men zich aan de electric only regel houdt en het desgewenst met vooral voorlichting ondersteunen, al kan er wel beboet worden aldus Roald Schmidt bij Omrop Fryslân. 


Kortom varen op Electric Only water is een unieke nieuwe watersport beleving, die de ontwikkeling van Elektrisch Varen beslist nog verder aanjaagt.


Klik hier voor het item op het Radio 1 Journaal op zaterdag 25 juni 2016 naar aanleiding van de opening in Friesland van de eerste Electric Only route met Jachtwerf Reeuwijk en waarin wij het aantal elektrische boten in Nederland onthullen.


 

© 2016 Platform voor Elektrisch & Hybride Varen

      tekst en foto's in Oudega:      Anton Schiere

      foto onthulling bord:             NOS Journaal

      tekst en foto's in Earnewâld: Haije Talsma

      Audio reportage:                   NOS Jeroen Schutijser

 

 

 

 

 

 

©2004-2017 Elektrischvaren.info Secured by XS4HumansOnly