Home Contact/Links Disclaimer SitemapElectric & Hybrid Marine 2016

 


Lang niet alle beschikbare standruimte leek dit jaar verhuurd en de gangpaden waren zelden breder.

 

Waar gaat het bij Electric & Hybrid Marine om?
 
 


Om het gebruik van twee, soms zelfs meer verschillende energie bronnen, met primair als doel energie te sparen/groener te varen. 


Gaf diesel elektrisch aandrijven dankzij het al naar gelang de voortstuwingsbehoefte bij- of afschakelen van generatorsets al besparingen van 15% tot 20%, dat besparingspercentage valt nog hoger uit wanneer je er ook nog een groot batterijpakket tussen hangt.


 
   

Die batterijen worden dan tweeledig gebruikt:

  • Enerzijds om uit wind opgewekte walstroom mee aan boord te nemen, zoals wel bij veerponten gebeurt;
  • Anderzijds om tijdens de vaart fluctuaties in het energiegebruik op te vangen (peak-down shaving) waardoor er gemiddeld minder generatorsets hoeven te draaien.


 

   

Dus zagen niet eerder zoveel Lithium bij elkaar als op deze derde Electric & Hybrid Marine beurs. Lithium omdat dit type batterij, afgezien van het lage gewicht en halve volume er qua levensduur vooral goed tegen kan alternerend grote hoeveelheden (overtollige) energie op te nemen om die een volgend moment weer af te geven, zonder dat er wezenlijk een hele laadcyclus wordt afgemaakt.Het aardige daarbij is dat als je dit doet tussen 40 en 70% ontlading het op deze manier gebruiken van de batterij minder invloed heeft op de cyclische levensduur.


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Klik hier voor vergroting

Worden wat dit laatste betreft doorgaans voor Lithium batterijen aantallen cycli van 2.000 tot wel 5.000 genoemd, dat aantal wordt bij dit type gebruik fors hoger geprognosticeerd.


Achilleshiel in dit hele verhaal is natuurlijk, dat er eigenlijk nog maar amper echte praktijk ervaringen met dit soort grote Lithium batterijsystemen zijn. En zo er al eentje is dan is zo’n enkele uitkomst eigenlijk altijd te exemplarisch.

 

 

   

Op deze beurs zijn weliswaar elektromotoren en batterijen het meest in het oog springend, waar het echt om gaat zijn omvormers / regelaars en vooral de slimme software waarmee het hele energie beheersproces geregeld wordt.

Hoeveel energie je kunt besparen is afhankelijk van het vaarprofiel. Vuistregel is dat hoe meer start en stops hoe groter de besparing, vermits je er dan ook slim mee omgaat. En dit laatste lukt beter naarmate er een repeterend en daarmee dus bekend element in zo’n vaarprofiel zit.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik hier voor vergroting

Een veerpont is daarbij wel zowat het meest dankbare object, waarbij door de dag heen ook nog rekening gehouden kan worden met wind en stroming.

Als we het hebben over besparingen dan moet je je realiseren, dat zo’n hybride drive train minstens twee keer zoveel kost als het simpel plaatsen van een conventionele dieselmotor voor een schroefas.

Het verbaasde ons ook niet, dat één van de exposanten verzuchtte, dat de huidige brandstofprijzen voor zijn business model nu niet echt meezitten.


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Gelukkig is er nog een aantal drivers dat het gebruik van deze technologie aanjaagt, zoals regelgeving en niet te vergeten comfort. En bij dit laatste is beter kunnen manoeuvreren zakelijk gezien misschien nog wel belangrijker dan de rust aan boord.


Al is het wel zo, dat op dit moment in de markt van Super Yachts deze techniek echt helemaal ingang vindt, al was het alleen al omdat je er ’s nachts zonder generator de airco op kunt laten draaien. 

 

   
Wat kunnen we hiermee voor de pleziervaart?
   

Zeker voor charterboten is er hiermee winst te halen, omdat deze ook een aanzienlijke hotelstroom behoefte hebben en zulke boten een groot deel van het jaar op het water zijn. De te behalen winst zit h’m dan niet alleen in louter de besparing op brandstof, maar zeker ook in de verlaging van de onderhoudskosten.


Dan is er nog het voordeel van een vrijere indeling van het schip, meerschroefs aandrijving, minder diepgang en makkelijk om mee te manoeuvreren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik hier voor vergroting

Dit houdt wel in, dat deze voordelen eigenlijk enkel optimaal behaald kunnen worden met schepen die helemaal rond het toepassen van dit type drive-train zijn ontwikkeld. Waarbij bovendien licht bouwen, minder waterverplaatsing op zich al tot substantiële besparingen, ook in de kosten voor die drive-train, leiden.

Voor dit soort ontwikkelingen zit het economisch tij  niet mee, al zien we gelukkig wel steeds vaker grotere jachten, maar ook ferries in aluminium, of kunststof in plaats van in zwaar staal gebouwd worden.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Klik hier voor vergroting
Het nieuws op deze beurs  
   

Belangwekkend is de samenwerking tussen drie Friese bedrijven in de Dutch Hybrid Association, die daarmee turnkey elk vanuit hun eigen specialisme complete hybride drive-trains op de markt gaan brengen. Het gaat om WhisperPower voor wat betreft de gensets, MG Energy Solutions met haar Lithium batterijen en software en Visedo op het vlak van power electronics (laders omvormers en regelaars). Recent is dit bedrijf gefuseerd met dat van Pieter Dijkstra EPC. De combinatie van deze bedrijven richt zich op het super yacht segment en de markt van utiliteitsschepen zoals patrouille boten voor douane en politie tot en met grotere kruisers en zeiljachten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik hier voor vergroting

Ander nieuwtje is, dat Happy Whale nu echt op stroom komt getuige de forse uitbreiding van de bestelling bij Kräutler van het aantal 4 kW a-synchrone POD-motoren voor al die sloepen. Kräutler gebruikt hierbij nu z.g. sensorloze techniek. Hierbij berekent de software in de motorcontroller steeds de stand van de rotor in de motor en schakelt daarmee.

Het werd ons bevestigd door de CEO van Happy Whale, Jan Vriesinga, tijdens het event rond de opening van de Electric Only route in Friesland. We hebben daar ook met twee van de drie boottypen kunnen varen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik hier voor vergroting

Minder positief nieuws is, dat ze bij ASA boot electro nog niet helemaal gelukkig zijn met hun eind vorig jaar verworven importeurschap van het Finse Oceanvolt.


Daar staat dan weer tegenover dat de op vertraagde Lynch motoren gebaseerde, zeer gunstig geprijsde ( € 3.000), inboard aandrijvingen het wel aardig doen.


Daarnaast heeft ASA nu een tweetal trollingmotoren in 12 en 24 Vdc bij 75 Lbs stuwkracht voor slechts € 400 aan haar assortiment heeft toegevoegd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik hier voor vergroting

 

 

Ook de mannen uit HongKong van ePropulsion staan hier met hun IP67-waterproof Spirit 1.0 All-in-one outboard met een 1 kWh drijvend Lithiumpack.


De een drietal jaren geleden al eens op de METS getoonde Navy 6.0 is hier nu ook weer terug. Deze zou nu sterk verbeterd zijn.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik hier voor vergroting

Chique is de Franse werf AltEn uit La Rochelles die hier haar super lichte 100% elektrische deels ook met zonnestroom aangedreven cat-ferries laat zien. Waar de boten met diverse configuraties en indelingen geleverd worden is voor zo’n 75 persoons boot een prijs van rond € 8 ton inclusief Lithium pakket niet gek. Zeker als je bedenkt, dat dit product (Saft Lithium en FischerPanda sturende POD-motoren en zonnepanelen) inmiddels een robuust track record heeft. Klik hier. In de stand foto’s van de diverse boten en ophanden zijnde projecten bij AltEn. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik hier voor de banner

Klik hier voor vergroting


Bij FischerPanda is het pronkstuk hun low Voltage (48Vdc) low RPM (600) 20 kW POD motor. Een ook voor de professionele markt aantrekkelijke propositie, niet alleen vanwege het lage Voltage, maar ook door de redundancy. De motor bestaat intern namelijk uit feitelijk twee afzonderlijke motoren. Een opzet waarmee FP al langer op de markt is, die echter nu helemaal geïntegreerd in één behuizing is gebracht en die er voor zorgt, dat altijd 50% van het vermogen beschikbaar blijft.


Uit diezelfde stal van op synchrone techniek gebaseerde motoren vinden we op de stand nog de 10 kW parallel hybride opstelling en een dito inboard motor in direct drive.

Naast low Voltage levert FP ook motoren en bijbehorende controllers in hogere Voltages, zodat altijd naadloos op de aanwezige batterijspanning kan worden aangesloten. En wat dit laatste betreft, bij FP is, dankzij de volledige t/m alle kabelbomen voorinstallatie in de fabriek, aansluiten ook enkel stekkers aansluiten en direct varen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Klik hier voor vergroting

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik hier voor vergroting


Volledig turnkey zijn de oplossingen zoals Torqeedo ze levert samen met de Johnson Controls Lithium packs in haar Deep Blue assortiment met vol-elektrische, of serie hybride drive-trains.


Een productlijn die nu met zowel outboard-, saildrive- als inboardmotoren en daarbij een eigen genset, deksels goed is toegesneden op de breedte van het hogere segment waar commerciële aantrekkelijkheid wel gepaard gaat met lastig te penetreren.


Naast deze hoog voltage systemen heeft het bedrijf uit Starnberg het gat naar hun oorspronkelijk producten gamma recent gedicht met de 10 kW 48 Vdc outboard , die ook als POD geleverd wordt.


We hebben recent deze nieuwe motor in de praktijk mogen e-rvaren achter een RIB. Dat was, indachtig ook het prijskaartje van € 7.167 excl. € 10 k batterijen, beslist alleszins niet onverdienstelijk. Met z'n tweeën aan boord bereikten we een snelheid van 27 km/u. Misschien wordt 't bij deze motor op dit soort boten wel tijd voor een upgrade van de remote gashandel/display.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Klik hier voor vergroting

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik hier voor vergroting

ARKA het bedrijf van Harry Arendshorst uit Giethoorn toont op deze beurs uitsluitend haar POD-motoren, gebaseerd op synchrone techniek. Een productlijn die bij 0,7 kW begint en doorloopt tot 55 kW.

Dit laatste motortype vindt op dit moment z'n weg onder grote rondvaartboten in Amsterdam.

Om de aanstroming naar de schroef zo goed mogelijk te houden is een zo glooiend mogelijke verjonging van het gondelhuis cruciaal.


Hiernaast horen ook a-synchrone inboard motoren tot het assortiment van van ARKA.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik hier voor vergroting

 


Echter op het oog komen wij identieke producten tegen bij de Roermondse firma Creusen.


Dit bedrijf was tot voor zo'n anderhalf jaar geleden nog de producent van de motoren van Harry, die nu in een eigen fabriek z'n motoren bouwt.

Zo is er dus een partij op de markt bijgekomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik hier voor vergroting

© 2016 Platform voor Elektrisch & Hybride Varen

 

     tekst en fotografie: Anton Schiere

 

Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze Special

laat ze ons weten via mail naar  
   
   
   
   

 


 

 

 

  

 
 

© 2004-2017 Elektrischvaren.info Secured by XS4HumansOnly