Home Contact/Links Disclaimer Sitemap


Elektrisch Varen in Friesland

 Logo SEFF Stifting Elektrysk Farre Fryslân

In de aanloop naar de opening van een volgende elektrisch varen route in Friesland a.s. vrijdag 24 juni 2016, interviewde Omrop Fryslân Haije Talsma, de voorzitter van SEFF, de Stichting die zich in Friesland voor het Elektrisch Varen inzet.

 

Logo Omrop FryslânKlik hier voor het interview met Talsma die daarin een aantal belangwekkende uitspraken over Elektrisch Varen in Friesland doet. Dit opent in een nieuw tabblad.

Omdat het interview in het Fries is vindt u onderstaand de hoofdpunten: • Haije Talsma stelt, dat in aanschaf een elektrische boot niet meerHaije Talsma tijdens SEFF conferentie 04-11-2013 duurder is dan ééntje aangedreven met benzine, of diesel.
 • Daarbij trekt hij de parallel met elektrische auto's, waarvan naar zijn zeggen accu's steeds goedkoper worden en dat dit ook voor boten geldt.
 • Zo is sinds BOOT Holland 2016 SEFF op de markt met MienSkip, een soort doe het zelf pakket, waarbij je vanuit een snijpakket zelf de boot bouwt in staal, hout, of aluminium, waarmee je dan voor € 12.000 een compleet elektrisch varende boot krijgt met een actieradius van 8 uur varen, als je er tenminste tussen de 6 en 8 km/u mee vaart.
 • Qua oplaadpunten is volgens Talsma de regio ten noorden van Leeuwarden ook voldoende goed voorzien.
 • Friesland stimuleert het elektrisch varen met z.g. electric only routes. Dit zijn nieuwe vaargebieden waar niet fossiel doch enkel met elektrisch aangedreven boten gevaren mag worden.
  De vaarroute Heeg-Oudega-Heeg is helemaal klaar en wordt op vrijdag 24 juni geopend.
  Van de It Bûtenfjild route tussen Veenwouden en Gytsjerk moet de aanleg nog beginnen en van de route die er door de Alde Feanen gaat komen zal eveneens a.s. vrijdag in Earnewoude het plan gepresenteerd worden. Daarnaast is de Provinsje Fryslân met een electric only route bezig bij de Luts en dan is er nog de Reidmar route die nu aanbesteed kan worden. Kortom er gebeurt in Fryslân een heleboel op dit vlak.
 • Als voorzitter van SEFF is Talsma met deze ontwikkelingen zeer tevreden, zeker omdat het vaak gaat om het varen door natuurgebieden, waar juist de stilte van elektrisch varen het best tot z'n recht komt.
 • Met de ontwikkeling van het aantal elektrische boten gaat het volgens Talsma goed. Buiten het interview gaf hij, zoals te lezen op de site van Omrop Fryslân klik hier, aan dat het aantal elektrische boten jaarlijks met zo'n twee à driehonderd stuks toeneemt en er al meer dan 1.600 in de provincie rondvaren.
 • Maar volgens Talsma worden er nog veel meer in de provincie gebouwd, want 70% wordt naar de rest van Nederland geëxporteerd. Daarmee is deze vorm van jachtbouw beslist van belang voor de provinciale werkgelegenheid.
 • Hiermee heeft aldus Talsma Friesland een koppositie, die zeker mede teDoop eerste MienSkip tijdens Reuzedei 2016 danken is aan de provinciale inspanningen via het Friese Merenproject. Om die positie echter te behouden mag er z.i. nu best een tandje bij, zowel vanuit de overheid waar het gaat om electric only routes en het stimuleren met subsidies, als vanuit het bedrijfsleven. Als voorbeeld noemt hij het door SEFF geëntameerde MienSkip project waarmee er in 2018 50 Mienskippen in de vaart moeten zijn. Hij vindt daarnaast dat werven en botenbouwers aan de uitbouw van de elektrische vloot hun bijdrage moeten leveren.

 

Gerelateerd artikel: Hoeveel Elektrische en Hybride boten zijn er in Nederland?

 

Audio interview Courtesy: Omrop Fryslân

©2004-2017 Elektrischvaren.info Secured by XS4HumansOnly