Home Contact/Links Disclaimer Sitemap

Walstroom en de Mastervolt Mass Combi Ultra 48V Charger/Inverter


 

Voor elektrisch varen is motorvermogen al lang niet meer het knelpunt, zelfs bij het lage voltage van 48 Vdc en zelfs in direct drive laagtoerig, is 20 kW al volkomen dagelijkse praktijk.

 

Ook voldoende batterijcapaciteit is dankzij het gebruik van grotere voltractie loodpakketten, of anders  Lithium batterijen, evenmin al geen probleem meer.

Met "of anders" bedoelen we, dat je Lithium natuurlijk vooral toepast in die situaties waar het geringere gewicht / waterverplaatsing / minder ruimte beslag en/of het snel kunnen (bij)laden juist van belang zijn.

 

Met het aan boord van elektroboten steeds vaker toepassen van zulke grotere batterijpakketten ontstaat er wel een ander probleem, hoe krijg je ze aan een gewone steiger nog geladen?


Voor alle batterijtypen, maar zeker voor Lood batterijen geldt, dat de laadstroom minimaal 10% moet zijn van de C20 capaciteit van het pakket.

 

Zet je een voltractiepakket van 50 kWh bij C20, dus netto capaciteit bij 80% ontlading in 5 uur 32 kWh, in een boot dan heb je minimaal een laadstroom nodig van 5 kW.

Bij een lader efficiency van 85% betekent dit een netbelasting van 5,9 kW. Bij 230 Volt netspanning leidt dit tot een belasting van 26 Amp.

Maar op onze steigers en ook thuis is de afzekering van aansluitpunten maximaal 16 Amp.

Om wel aan de vereiste laadstroom te komen moet je dan gebruik gaan maken van twee walstroom aansluitingen, veronderstellende dat die keurig over de fasen verdeeld zijn aangesloten.

 

Andere optie is het in je boot installaren van een z.g. drie fasen 400 Vac lader, maar dat geeft direct als beperking, dat je daarmee alleen kunt laden in havens waar krachtstroom aansluitingen beschikbaar zijn. Klik hier u vindt ze bij de gele, paarse en groene bolletjes.

 

Maar één lader kun je niet op twee walstroomaansluitingen aansluiten. Dan moet je al twee laders hebben. Aan het eind van het laadproces zal bij Mastervolt laders één van de beide laders naar float gaan waarbij de andere nog in absorptie kan staan.

 

De Mastervolt Mass Combi Ultra 48 V 50 Amp. laders voorzien hierin. Twee van zulke Mastervolt laders, itt meeste andere laders leveren de gespecificeerde laadstroom bij de benodigde laadspanning, afhankelijk van de laadstatus en ook de temperatuur van het batterijpakket, dit kan tot zelfs 58,5V zijn. Zelfs bij de maximale spanning die de lader kan leveren (62V) levert deze tot 40°C (meeste andere laders reduceren vanaf 25°C) zijn maximale laadstroom => 58,5 x 50 = 2,9kW. Bij twee laders dus 5,8kW en dat is daarmee genoeg voor zo'n grote batterijtrog van 50 kWh.

 

De Mastervolt Mass Combi Ultra (Lader/Omvormers) zorgen bovendien als u vaart voor 230 Vac, zodat u aan boord gewone 230 Vac apparaten kunt gebruiken, van stofzuiger tot strijkijzer, of van cappuccino machine tot airco en dan vergeten we nog alle gevoelige elektronica zoals computers TV, Wifi routers etc. Per Mass Combi is er een vermogen beschikbaar van 3,5 kW.

 

Overigens als 3,5 kW voor uw boordnet voldoende is, dan kunt naast zo'n Mass Combi Ultra ook de enkel als lader functionerende Mass Ultra toepassen. Is uw batterijpakket nog groter dan leidt toevoeging van een derde Mastervolt Mass (Combi) Ultra tot een laadstroom goed voor het opladen van batterijpakketten tot wel 75 kWh In dat geval gebruikt u dan drie walstroom aansluitingen.

U krijgt er dan desgewenst nog een extra 3,5 kW aan boordstroomcapaciteit bij. Deze kan bij gebruik van drie Combi's aan de boordnetzijde ook geschakeld worden als 400 Vac driefasen krachtstroom, bijvoorbeeld voor de airco op grotere schepen. Het kortstondig af te geven vermogen van deze Combi Ultra's is overigens het dubbele.

 

Mastervolt Mass Combi Ultra's (Lader/Omvormers), of Mass Ultra's (enkel laders) kunnen aan batterijzijde in serie geschakeld worden, zodat u 96 V of zelfs 144 V battterijpakketten kunt laden. Met dat hogere Voltage neemt echter de capaciteit in kWh van zo'n pakket niet toe. Dit speelt echter alleen in situaties waarin uw hoofdmotor groter dan 20 kW moet zijn.


Bruto Mastervolt adviesprijzen:  
- Mass Combi Ultra 48V/50A/3,5 kW per februari 2016 € 2.895 excl. BTW
- Mass Ultra Lader  48V/50A per februari 2016 € 1.540 excl. BTW

©2004-2017 Elektrischvaren.info Secured by XS4HumansOnly